Nova afera v PSG, ki je v vsej Franciji dvignila veliko prahu

Nogomet 13. Apr 202315:55 0 komentarjev
Christophe Galtier
Christophe Galtier FOTO: Guliverimages.

Trener PSG Cristophe Galtier se je znašel na udaru javnosti zaradi obtožb o ksenofobičnih opazkah iz časov, ko je bil trener Nice.

Christophe Galtier, ki je na klop PSG prišel pred začetkom sezone po uspešnem letu, ki ga je prebil na klopi Nice, v Parizu nima težav zgolj zaradi neprepričljivih rezultatov. Zdaj se je v središču pozornosti znašel zaradi obtožb o ksenofobiji in rasizmu.

V torek so namreč luč javnosti zagledala elektronska sporočila dopisovanja med nekdanjim športnim direktorjem Nice Julienom Fournierjem in Davom Brailsfordom, direktorjem podjetja INEOS, ki je lastnik Nice. Za zdajšnjega trenerja PSG so močno obremenilna.

Kaj se je zgodilo?

V javnost so jih spravili pri francoski radijski postaji RMC, v njih pa najdemo Fournierjeve obtožbe na račun Galtierja, ki naj bi se pritoževal nad tem, da je v ekipi Nice preveč temnopoltih nogometašev in muslimanov.

“Sestavil si mi grozno ekipo, v njej so sami črnci, pol ekipe je popoldne v džamiji,” naj bi Galtier dejal Fournierju.

V Franciji, kjer je rasna napetost v družbi vseprisotna, domnevne besede trenerja najuspešnejšega nogometnega kluba v državi močno odmevajo, zato ne manjka takšnih in drugačnih odzivov. Tudi iz političnega sveta.

Pogovor z nogometašem Nice Khephrenom Thuramom po nedeljski tekmi. FOTO: Guliverimages.

Kakšni so odzivi?

Galtier, ki je policiji že prijavil grožnje s smrtjo, je prek odvetnika sporočil, da se od obtožb odločno ograjuje in je napovedal, da bo pravico iskal na sodišču.

Zanimivo, da je do afere prišlo le dva dni po tem, ko je PSG v francoskem prvenstvu igral proti Nici in jo premagal, Galtier pa se je po tekmi pritoževal nad obnašanjem navijačev Nice, ki so žalili njegovo umirajočo mamo.

Fournier se je od obtožb ogradil in sporočil, da z uhajanjem informacij nima nič, so se pa mnogi ob tem spomnili besed, ki jih je izrekel septembra lani.

“Če bi vam razložil, zakaj sva se z Galtierjem sprla, Christophe ne bi mogel več stopiti v nobeno garderobo v Franciji in v Evropi,” je takrat dejal nekdanji prvi športni operativec Nice.

Pri tej so v izjavi za javnost zapisali, da so zaplete, v katerih sta nastopala dva njena nekdanja uslužbenca, razrešili že pred časom, nadaljnjih komentarjev pa se bodo vzdržali.

Iz PSG so medtem sporočili, da jih je Galtier o obtožbah obvestil. Ob tem so zanikali novice o tem, da ga preiskujejo, dodali pa tudi, da so odločno proti rasizmu in kakršnikoli obliki ksenofobije.

Glas javnosti je jasen

Z izjavo za javnost so se oglasili tudi pripadniki organizirane navijaške skupine PSG Ultras Paris Collective in zapisali, da zadevo pozorno spremljajo.

“Če se bodo obtožbe izkazale za resnične, potem ni sprejemljivo, da ta človek ostane v klubu,” so zapisali.

Podobno razmišlja tudi velika večina francoske javnosti, ki je ob tem primeru skočila v zrak.

PSG, ki je v letošnjem letu doživel kar osem porazov in se od lige prvakov poslovil že v osmini finala, naslednja tekma čaka v soboto, ko se bo doma pomeril z Lensom. Ta je njegov najbližji zasledovalec na prvenstveni lestvici. Za zvezdniško zasedbo Parižanov ima šest točk zaostanka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!