Nova modrost Alberta Riere: Najprej je treba zabiti prvi, potem pa tretji gol

FOTO: Profimedia.

Albert Riera je na klopi Celja dosegel novo evropsko zmago, po kateri je na dobri poti do play-offa za konferenčno ligo, a po rezultatu z 1:0 proti beloruskemu Nemanu ni bil najbolj zadovoljen.

“Če si favorit in želiš tretji gol, še preden dosežeš prvega, se zgodi to, kar se nam je zgodilo. Sploh v prvem polčasu smo delali preveč napak, preveč je bilo izgubljenih žog. Če hočeš igrati hitro, ni treba igrati samo naprej. Včasih je treba iti tudi levo, desno. Moraš biti potrpežljiv,” je po zmagi z 1:0, ki jo je z edinim golom na tekmi v drugem polčasu prinesel Chukwubuikem Ikwuemesi, na novinarski konferenci povedal Albert Riera.

Španec, ki se je prvič, odkar je zapustil Stožice, kot trener Celja vrnil v Ljubljano, z dogajanjem na igrišču, na katerega je imel tudi nekaj pripomb, ni bil najbolj zadovoljen, a svojim nogometašem ne zameri veliko.

Veseli me, ker so fantje kljub zmagi razočarani. Vedo, da niso igrali najbolje. Ne moreš vsega rešiti takoj. Tekma traja 90 minut, proti Belorusom nas čaka 180 ali še več minut. Do uspeha je dolga pot. Seveda lahko igramo bolje, ampak zmaga je na koncu zmaga. Vedno govorim, da se je najlepše učiti iz zmag. Vemo, da smo lahko boljši,” je še povedal nekdanji trener Olimpije, ki je na klopi Celja prišel do tretje zmage v nizu.

Priložnost za četrto bo imel že v nedeljo, ko bo v prvenstvu gostil Rogaško, potem pa sledi odštevanje do četrtka, ko bo proti Belorusom skušal na Madžarskem dokončati to, kar je včeraj začel v Ljubljani. Vstopiti v play-off za evropsko konferenčno ligo, kar bi bil največji evropski podvig v zgodovini celjskega kluba.

Celje, Neman Grodno
Albert Riera je Stožice prvič obiskal kot trener Celja in zmagal. FOTO: Aleš Fevžer.

O čem je po tekmi še govoril Albert Riera?

O tem, da so bili Celjani nepotrpežljivi:

“Graditi je treba počasi, začutiti nasprotnika, potem pa igrati in zabijati gole. Če samo nabijaš žogo, ne gre. Šampionske ekipe so superiorne, jaz si želim, da bi bili mi šampionska ekipa. Tega tokrat ni bilo. Včasih je treba čakati. Ekipo pripravljam, da je superiorna, potem pridejo zmage. Prehitro smo želeli zmagati, zato smo nasprotniku dopustili, da je bila tekma odprta. Ne maram takih tekem. Raje igram nogomet.”

O tem, da je za Celje bolje, če ni favorit:
“Proti vsem ekipam moraš igrati. Na prejšnji tekmi proti Vitorii Guimaraes nismo bili favoriti, a smo igrali kot šampioni. Bili smo superiorni. Ko je tako, greš po zmago. Če imaš nadzor nad tekmo, potem je lažje. Igra steče. Igralcem ne zamerim, take tekme se dogajajo, ampak iz njih se moramo kaj naučiti. Moraš znati igrati ne glede na nasprotnika in vlogo, ki jo imaš. Ne moreš vedno igrati 200 na uro. Če bi imeli žogo v nogah, bi nasprotnik delal napake. Če jim daš žogo, gre pa nad tebe. Lahko pa že zdaj povem, da na drugi tekmi ne bomo igrali na rezultat 0:0, ampak bomo šli po novo zmago.”

O tem, ali je bil presenečen nad presingom nasprotnika:

“Ne, saj smo vedeli, kako igrajo. Mi smo jim dopustili, da so lahko igrali. Za nami ni najboljša tekma. Eden od razlogov je tudi slabo igrišče, ampak ni bilo samo to. Zmagali smo, a lahko smo veliko boljši.”

O tem, ali so igralci dali vse od sebe:
“Glede truda in intenzitete jim ne morem ničesar zameriti. Nimam pripomb. Pozna se tudi utrujenost. Glede tega se res ne pritožujem.”

O jeznem odzivu Chukwubuikema Ikwuemesija po odhodu z igrišča:
“Če je bil jezen name, potem ima veliko težavo, ampak ne glede na vse ga bom jutri na treningu poljubil. Veseli pa me, da so igralci lačni. Če bo tako, potem bo dal še več golov. Je zelo pomemben igralec naše ekipe.”

O štirih menjavah v prvi enajsterici v primerjavi s tekmo proti Portugalcem:
“Imamo nekaj nogometašev, ki imajo težave z zdravjem. Nekateri niso trenirali. Seveda pa smo gledali tudi na značilnosti nasprotnika. V igro sem skušal dati nogometaše, ki so se mi zdeli najboljši za to tekmo. Tako sem razmišljal. Je pa po tekmi lahko reči, da bi kaj naredil drugače.”

O tem, da je trener nasprotnikov prepričan, da so bili Belorusi boljši:
“Očitno sva videla drugačno tekmo, je pa res, da nismo bili superiorni. Proti Vitorii smo bili, tokrat je bila zgodba drugačna. Nismo bili veliko boljši od nasprotnika, zato je rezultat tako izenačen. Verjamem pa, da je moja ekipa sposobna igrati veliko bolje.”

O zelo slabem prvem polčasu:
“Ni bilo grozno, ni pa bilo najboljše. Zato sem že pred tekmo rekel, da mi ni všeč, ker smo favoriti.”

O vrnitvi v Stožice:
“To je stadion, ki ga poznam, a ni bilo nekih posebnih čustev. Ne poznam pa tako slabe zelenice, kot je bila danes. Igrali smo na slabem igrišču. Zelenica v Stožicah trenutno ni najboljša, ampak se ne pritožujemo. Vemo, kakšna je situacija. Sicer pa sem zdaj trener Celja. Zanimajo me le moji igralci. Sem profesionalec, 24 ur na dan.”

O prvenstveni tekmi proti Rogaški:
“Smo favoriti, a se moramo na to tekmo dobro pripraviti. Opravil bom nekaj menjav. Igrali bodo najboljši za to tekmo. Morali se bomo pripraviti na nasprotnika in njegovo igro. Nekaj zamenjav zagotovo bo. Ne vem pa, koliko.”

Vrhunci tekme Celje : Neman: