Odločni Henriques: Olimpija bo pisala zgodovino (VIDEO)

Nogomet 12. Jul 20239:00 0 komentarjev

Staro športno reklo govori o tem, da se zmagi nikoli ne gleda v zobe. A takšni, kot jo je sinoči v Stožicah vknjižila ljubljanska Olimpija, enostavno malce moramo. Zmaji so bili na prvi tekmi uvodnega kroga kvalifikacij za ligo prvakov z 2:1 boljši od latvijske Valmiere, tudi trener Joao Henriques pa se je po koncu tekme strinjal z oceno, da bi morala biti zmaga njegove ekipe višja in s tem izhodišče zeleno-belih pred povratno tekmo bistveno boljše.

Ko je romunski sodnik zadnjič zapiskal v svojo piščalko na včerajšnji tekmi med Olimpijo in Valmiero, se nismo mogli znebiti slabega občutka. Občutka, da se Olimpiji v Evropi spet dogaja Olimpija.

Zeleno-belim se je namreč v zadnjih letih na mednarodni sceni vedno znova nekje zataknilo. In ko ji je žreb namenil latvijskega prvaka, še posebej pa ko smo spremljali prvi polčas včerajšnje tekme, smo si verjetno vsi nekje v sebi dejali – te priložnosti pa Olimpija ne more izpustiti iz rok. Valmeira je bila namreč v prvem delu povsem nebogljena, na trenutke se je zdelo, kot da zmaji igrajo s kakšnim slovenskim nižjeligašem.

Vrhunci tekme Olimpija – Valmiera

Henriques: Rezultat bi moral biti drugačen

A Evropa je Evropa. V njej ne odloča vedno samo kvaliteta, ki je v tem dvoboju absolutno nesporno na strani Olimpije. Tega se zaveda tudi trener zmajev Joao Henriques, ki še kako obžaluje dejstvo, da njegova ekipa dvomov o potniku v drugi krog kvalifikacij za ligo prvakov ni razblinila že sinoči.

“To je bila tekma, ki je bila skoraj 90 minut povsem enosmerna. Rezultat bi moral biti drugačen, za to smo imeli dovolj priložnosti. A gremo naprej, to je šele polčas. Vodimo z 2:1, smo pozitivni in samozavestni. Žogo smo imeli v svojih nogah 70 % igralnega časa, pripravili smo si veliko priložnosti, a nasprotniku v zadnjih desetih minutah dovolili uravnotežiti razmerje na igrišču. Pripravili so si eno priložnost in iz nje so zadeli. To je nogomet in na to moraš biti pripravljen. Prepričani smo, da lahko nasprotnika še enkrat premagamo,” je v oceni tekme poudaril prvi mož zmajev.

Joao Henriques
Foto: Aleš Fevžer

Trener gostov: Igra Olimpije je počasna in predvidljiva

S Henriquesom se je težko ne strinjati, da je bila Olimpija bistveno boljši nasprotnik. A napadi Olimpije so bili prepočasni, gostje pa so se tudi v podrejenem položaju počutili precej udobno. To, kar smo opazili mi, je opazil tudi trener Valmiere Jurgis Kalns.

“Vedeli smo, da je Olimpija močna na žogi. Radi nadzorujejo tekmo in to smo jim dovolili. Njihova igra je bila namreč počasna in predvidljiva. V drugem polčasu smo malce spremenili stvari in igrali bolje. Glede na to, kakšna je bila tekma, moram biti zadovoljen z rezultatom. Zdaj mora biti Olimpija pripravljena na to, kar jo čaka pri nas. Njihovi navijači so bili dobri, tudi naši pa jim ne bodo pripravili lepega sprejema. To bo precej drugačna tekma, kot je bila današnja. Igrali bomo na domačem terenu, v znanih pogojih in verjamem, da nam bo to pomagalo pri napredovanju,” v uspeh svoje ekipe verjame trener Valmiere.

Jurgis Kalns. Foto: SK

Trener Olimpije Joao Henriques svojemu stanovskemu kolegu hitro odgovarja.

“Želim mu veliko sreče. To je moje sporočilo zanj. On je samozavesten, mi smo samozavestni. Odigrali so že 23 tekem v tej sezoni, a tega nisem opazil. Njihovi igralci so zaradi utrujenosti prosili za menjavo. Naši pa so v dobri formi in tega nasprotnika lahko zagotovo še enkrat premagamo. Vsak ima svoje mnenje. Enkrat so udarili proti golu in so zadeli. Imeli so srečo. Mi bi lahko dosegli še dva ali tri zadetke in rezultat bi lahko bil precej drugačen. A imamo prednost. Na vseh tekmah doslej, šestih pripravljalnih in na tej tekmovalni, smo dosegli zadetek. Zagotovo ga bomo tudi v Latviji.”

In dodaja.

“Ne pričakujem težav, na vse bomo pripravljeni. Oni morajo odigrati še prvenstveno tekmo, mi ne in zato se lahko dobro pripravimo. To je dvoboj dveh ekip, ki želita pisati zgodovino. Mi jo bomo z uvrstitvijo v drugi krog kvalifikacij za ligo prvakov. Valmiera pa bo nadaljevala s svojo zgodovino in s tem, da še nikoli ni dobila tekme v Evropi. Tudi letos je ne bodo,” zelo odločno napoveduje Portugalec na klopi Olimpije.

Foto: Aleš Fevžer

Nukić: Tu sem, da pomagam klubu

Eno izmed presenečenj Joaa Henriquesa je bila zagotovo poteza, da je v začetno enajsterico uvrstil Mustafo Nukića. Slednji je priložnost znova izkoristil in se podpisal pod vodilni zadetek Olimpije v 42. minuti. Izkušeni napadalec je po tekmi hitro ugotovil, kaj je bila tokrat težava zmajev.

“V Evropi je tako, da če popustiš in se ne držiš navodil pred tekmo, si hitro kaznovan. To vidimo tudi na podlagi drugih rezultatov tega večera. Sem pozitiven, ekipa je dobro odreagirala na prihod novega trenerja. Zmagali smo z 2:1, čaka nas še ena tekma, pričakujemo jo zelo pozitivno,” srečanje povzema Olimpijina “devetka.

Foto: Aleš Fevžer

Obdobje, ko pri trenerju Albertu Rieri ni veliko igral, je očitno mimo in Mustafa Nukić je pripravljen znova breme doseganja zadetkov za Olimpijo prevzeti na svoja ramena.

“V zadnjih mesecih nisem veliko igral, a ko sem, sem vedno dal vse od sebe. Ko sem nazadnje igral od prve minute sem zadel. Danes sem zadel. Na zadnji pokalni tekmi sem zadel. Sem v službi kluba, ko me bo potreboval, sem tukaj. Vesel sem, da mi je trener danes ponudil priložnost in upam, da bom tudi v prihodnje upravičil njegovo zaupanje,” zaključuje Nukić.

Zadetek Mustafe Nukića

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!