Odmeven intervju Mandarića: Slovenci ne marajo tuje pameti

Nogomet 13. Jul 202218:03 > 18:20 2 komentarja
Milan Mandarić je bil tokrat brez dlake na jeziku.

Nekdanji predsednik NK Olimpija Milan Mandarić je v odmevnem pogovoru za srbski portal 24sedam spregovoril o času, ki ga je preživel v Stožicah, in se razgovoril o marsičem. Tudi o težavah z zdajšnjim vodstvom, ki ga je nasledilo, in o trenerjih, s katerimi je v Ljubljani sodeloval, precej besed pa je namenil tudi Sloveniji in Slovencem.

“Ko sem kot otrok odhajal v ZDA, mi je oče rekel, da je zame Amerika Slovenija. Teh besed nikoli nisem pozabil, zato sem, ko me je prijela nostalgija, izbral Slovenijo. Nisem mislil ostati sedem let, ampak na koncu se je tako izšlo,” je o Sloveniji najprej povedal Milan Mandarić.

“Danes do mene pristopajo ljudje in mi priznavajo, da sem Olimpiji pomagal, jaz pa se vprašam, kje so bili, ko sem njihovo podporo potreboval. Ko jih to vprašam, so iskreni in mi iz srca rečejo, da Slovenci ne marajo, če jim pametuje tujec in pokaže, da je boljši od njih,” je nadaljeval nekdanji predsednik NK Olimpija.

“Ko sem bil pred časom gost na neki srbski televiziji, sem povedal vic o tem, kako je bil bog navdušen, ko je naredil Slovenijo in videl, kako lepa je, zato je stvari želel balansirati tako, da je v njo naselil Slovence. To je šala, ki sem jo slišal od Slovencev, potem pa sem imel zaradi nje velike težave. Ljudje so me žalili. Nek človek me je klical trikrat, štirikrat, dokler nisem izgubil živce in sem mu zabrusil, da je on eden od tistih, ki jih je bog poslal v Slovenijo. Potem me je pustil pri miru,” je še povedal 83-letni ameriški poslovnež srbskih korenin.

“Slovenija je fantastična država, ampak ljudje so me razočarali,” je še dejal nekdanji predsednik Olimpije, na čelu katere je bil od poletja 2015 do lanske jeseni, ko je klub predal v roke zdajšnjega predsednika Adama Deliusa, s katerim je v Stožicah nastalo kup težav. Tudi o tem se je njegov predhodnik v velikem intervjuju za 24sedam razgovoril.

Z Olimpijo je bil dvakrat državni in trikrat pokalni prvak.

O čem je Milan Mandarić še govoril:

O sedanjosti NK Olimpija:
“Ni normalno, kar se dogaja v mojem bivšem klubu. Veliko klubov sem kupil in prodal, a v tem primeru so namesto mene prišli čudni ljudje. Delajo velike napake, ne spoštujejo osnovnih stvari, kot so pogodbe. Ne vem več, kakšna je njihova misija. Oni so nekaj mesecev po prevzemu kluba preverjali vse podatke in to, koliko denarja sem vložil v klub. Zdi se mi, da so prišli nepripravljeni. Bojim se, da se z Olimpijo ne bo končalo dobro. To je sramota. Nimam več želje, da bi se tja kdaj še vrnil. Želim si samo življenje, kot sem ga imel.”

O odmevni novinarski konferenci ob predstavitvi Alberta Riere:
“Navijači pogosto nimajo prav, ampak so del nogometa. Novi ljudje, ki pridejo v klub, morajo okolico prepričati, da je projekt dober za klub in prosijo za podporo oziroma pomoč. Problem je, da tukaj ni bilo komunikacije, zato se je tudi zgodilo, da so navijači prekinili novinarsko konferenco predsednika kluba in ga žalili … To je sramota za klub, mesto, za vse …”

O tem, da se z zdajšnjim vodstvom pravda na sodišču:
“Še vedno niso pokrili dolgov, ki so jih prevzeli. Oprostil sem jim veliko denarja, 25 milijonov evrov, ki sem jih vložil v klub. Mislil sem, da bo ta prodaja dokapitalizacija in mi bodo poravnali vsaj osnovne stroške v vrednosti milijona do milijona in pol evrov. Ko sem prišel, sem vplačal štiri milijone evrov, dogovoril sem se s človekom, v dveh dneh je bila opravljena transakcija in prišlo je do primopredaje. Prišel sem v klub, v katerem ni bilo niti enega pisala. Opravil sem reorganizacijo in šel naprej. Zdajšnji vodilni so se očitno odločili, da bodo šli po drugačni poti in zato smo se znašli na sodišču. Ničesar jim ne bom oprosti. Nimam druge izbire.”

Ob predaji Olimpije v roke Adama Deliusa.

O Robertu Prosinečkemu:
“Robiju ni bilo treba, da je šel v posel s temi ljudmi. Bil je moj igralec v Portsmouthu, sva dobra prijatelja, ve, koliko sem ga cenil. Njega in njegovega očeta. Če je želel delati v Olimpiji, bi moral delati takrat, ko sem ga klical jaz. Če bi pravočasno izvedel, da prihaja, bi ga pregovoril, da ravna drugače. Ampak žal se mi ni javil. Poslušal je neke druge ljudi in zdaj postal žrtev negativnosti v Olimpiji.”

O Savi Miloševiću:

“Do Miloševića so se obnašali zelo nehigiensko. Svojega človeka so pripeljali dva tedna, preden so ga zamenjali. Trener je čakal v hotelu, da bodo Sava odpustili. Ko sem slišal, kaj se dogaja, sem jih poklical in zahteval, da se z njim pogovorijo. Objasnil sem jim, da je Savo zelo ugleden človek. Da nikoli ne vedo, kdaj ga bodo potrebovali, ampak me niso poslušali. Stvari so naredili na svoj način.”

O Marku Nikoliću:
“Super trener! Bil je idealen. Čudovit človek in trener. Žal mi je, da se je zgodilo nekaj, zaradi česar smo se morali raziti. Bil sem proti tej odločitvi, ampak name so pritiskali z vseh strani. Na koncu je do mene prišel tudi Marko sam. Še danes se spomnim, kako mi je rekel, da ni rasist, ampak mora oditi, ker ne more gledati, kako ga ljudje maltretirajo. Ko odidem v Beograd, ga moram videti. Ostal mi je v fantastičnem spominu. On mi je prinesel lovoriko že v prvem letu. Pripeljal je samo enega igralca, to je bil Miroslav Radović, ki nam je bil na tej poti v veliko pomoč. Kar se tiče Nikolića, ga lahko le kujem v zvezde.”

O težavah, ki jih je imel pri Olimpiji s trenerji:

“Največja je bila v tem, da mi niso sledili pri moji misiji. Zahteval sem, da uveljavljajo mlade igralce, saj so oni tisti, ki bodo jutri povečali vrednost kluba. Zelo sem cenil Igorja Bišćana, ampak mi enostavno ni sledil. Mladi igralci so kapital, od njih klubi živijo. Zaradi tega smo se z Igorjem razšli …”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje