Olimpija na Fifi išče pravico in 2,5 milijona evrov

Nogomet 26. Jan 20239:52 > 11:35 0 komentarjev
Jaka Čuber Potočnik blesti v majici mladinskih selekcij Kölna. Foto: Guliverimages

Primer Jaka Čuber Potočnik se spet zapleta. Talentirani mladenič, ki je v začetku lanskega leta ljubljansko Olimpijo ob enostranski prekinitvi pogodbe zamenjal za Köln, v Nemčiji blesti, zmaji pa medtem na Fifi iščejo svojo pravico, ki bi jim ob ugodni razsodbi navrgla kar 2,5 milijona evra.

Januarja 2022 je takrat talentirani kadet Olimpije Jaka Čuber Potočnik razjezil klubsko vodstvo ljubljanskega prvoligaša. Ob razlagi, da Olimpija krši ustne dogovore, ki so bili sklenjeni ob podpisu pogodbe z mladim napadalcem, je igralčeva mati in zastopnica Tina Čuber enostransko prekinila pogodbo med klubom in svojim sinom ter s pomočjo agenta Gorana Šukala mladeniča odpeljala v nemški Köln.

Sledil je odgovor zmajev, ki so v aprilu na svoji spletni strani objavili sledeč zapis: “Nogometni klub Olimpija Ljubljana je bil s strani Tine Čuber, mame in zastopnice Jake Čubra Potočnika, 30. januarja 2022 nenadno obveščen o enostranski prekinitvi profesionalne pogodbe, in to brez kakršnegakoli predhodnega obvestila. Ker razlogi za takšno dejanje nikakor niso bili upravičeni, tudi nismo privolili v enostransko prekinitev pogodbe. Pri NK Olimpija Ljubljana poudarjamo in vztrajamo, da je bila enostranska prekinitev pogodbe povsem neupravičena in da je hkrati poskrbela za gromozansko škodo, ki jo je zaradi tega utrpel naš klub. Prepričani smo, da je pravica na naši strani. NK Olimpija Ljubljana bo celoten primer predal kompetentnim organom Mednarodne nogometne zveze (FIFA). Prepričani smo, da bo FIFA zaščitila naš klub in da bosta tako nogometaš kot tudi 1. FC Köln kaznovana v skladu s pravili.”

Vodstvo Olimpije je prepričano, da je bil klub v primeru Jake Čubra Potočnika odškodovan. FOTO: Aleš Fevžer.

Tina Čuber, zastopnica in mama mladega nogometaša, je odgovorila z besedami, da so izjave o tem, da je bila pogodba prekinjena brez kakršnegakoli obvestila izmišljena in neresnična. Vodstvo kluba naj bi namreč na sestankih vodstvo večkrat ustno opozorili na neizpolnjevanje pogodbenih obveznosti, pred prekinitvijo pogodbe pa tudi pisno, ko je bil klubu postavljen rok za izpolnitev obveznosti. Ker tega pri Olimpiji niso izpolnili, so prekinili pogodbo, je še dodala.

Olimpija zahteva kar 2,5 milijona odškodnine

V teh dneh pa nemški mediji poročajo o tem, da bo razsodba Fife v primeru Čuber Potočnik znana že v kratkem. V začetku februarja naj bi namreč pristojni organi Mednarodne nogometne zveze razsodili v prid ene ali druge strani. V kolikor bo zadeva odločena v korist Olimpije, se lahko ta nadeja plačila kar 2,5 milijona odškodnine. Toliko namreč zmaji zahtevajo za prestop mladeniča, za katerega naj bi imeli v času, ko je prestopil v Köln, na mizi zajetno ponudbo zagrebškega Dinama. Po naših informacijah se je ponudba gibala okrog 1,5 milijona evrov.

Dodatna težava za kozličke bi lahko bila tudi postavka v tožbi Olimpije, po kateri Köln v naslednjih dveh prestopnih rokih ne bi smel registrirati novih nogometašev.

Bo Olimpija kmalu dobila velik priliv v svojo blagajno? FOTO: Guliverimages.

Olimpija in Köln sicer ostajata v stiku glede primera Čuber Potočnika, kozlički naj bi bili Ljubljančanom za rešitev nastalega problema plačati 100.000 evrov odškodnine oziroma nadomestila za trening, a so to ponudbo v zmajevem gnezdu nemudoma zavrnili.

Ne glede na to, kdo bo zmagovalec sodnega spora na Fifi, lahko pričakujemo, da se bo druga stran po odločitvi Mednarodne nogometne zveze pritožila še na Mednarodno športno razsodišče v Lozani (CAS).

Mlademu Slovencu gre v Nemčiji odlično

Jaka Čuber Potočnik medtem blesti v majicah mlajših selekcij Kölna in glede na to, da gre za velikega talenta slovenskega nogometa, bi bilo dobro, da se zadeva čimprej razreši in ob tem čim manj vpliva na njegovo mlado kariero. V tej sezoni je namreč 17-letni napadalec za ekipo Kölna do 19 let na devetih tekmah Bundeslige dosegel kar sedem zadetkov, še dva je prispeval v mladinskem pokalu.

Najstniku gre odlično tudi v slovenski reprezentanci do 19 let, ki jo vodi Anton Žlogar, na treh tekmah je za to selekcijo dosegel prav toliko zadetkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!