Slovenija v Nemčiji dobiva novega Benjamina Šeška

Nogomet 23. Dec 202212:00 > 12:01 0 komentarjev
Jaka Cuber Potočnik je nov velik slovenski nogometni talent. FOTO: Guliverimages.

Jaka Cuber Potočnik je mladi slovenski nogometaš, ki zabija gole za mladinsko ekipo nemškega prvoligaša Kölna. Kdo je ta 17-letni napadalec, ki močno spominja na novopečenega zvezdnika slovenskega nogometa Benjamina Šeška?

Jaka Cuber Potočnik je v prvi polovici sezone 2022/23 zabil sedem golov v devetih nastopih nemške mladinske prve lige zahod in je najboljši strelec Kölna, ki bo prezimil na vrhu lestvice. Pred Borussio Dortmund, Schalkejem, Bayerjem Leverkusnom …

Ta komaj 17-letni napadalec se je dvakrat v treh nastopih med strelce vpisal tudi v pokalnem tekmovanju in bil glavni junak Kölna, ki se je uvrstil v polfinale tekmovanja.

“Imamo veliko zanimivih fantov v mladinski ekipi, ki bi lahko kmalu dobili priložnost,” je pred kratkim povedal Christian Keller, športni direktor Kölna, ki je v prvoligaški konkurenci po prvi polovici sezone na 13. mestu in ga v drugem delu čaka boj za obstanek.

Šef kadrovanja pri Kölnu je govoril o okrepitvah v napadu, ki naj bi jih njegov klub potreboval. V prvem delu sezone je bil Köln predvsem v napadu zelo neučinkovit. Njegovih pet napadalcev je skupaj doseglo le pet golov, od tega tri Steffen Tigges.

Kmalu bo priključen tudi članom

Cuber Potočnik, ki je bil izbran za enega od treh najbolj nadarjenih igralcev v nemški mladinski ligi, je za to, da bi že zdaj reševal težave članske ekipe Kölna, trenutno verjetno še premlad, a naj bi bil že v drugem delu sezone skorajda zagotovo priključen tudi ekipi, ki jo s klopi vodi Nemec Steffen Baumgart. Prvokategornikom Kölna naj bi se že pozimi priključil na treningih.

V dresu Slovenije. FOTO: Guliverimages.

Blestel je tudi v reprezentanci

Cuber Potočnik je seveda tudi mladinski reprezentant Slovenije in je bil s tremi goli najboljši strelec izbrane vrste Antona Žlogarja, ki se je izkazala v uvodnem delu kvalifikacij za evropsko prvenstvo do 19 let. V skupini skupaj z Nizozemsko, Severno Irsko in Moldavijo je osvojila pet točk v treh tekmah in si izborila nadaljnje kvalifikacije.

V mlajših selekcijah Slovenije je 17-letni nogometaš, ki prihaja iz Brestanice, od koder je tudi nekdanji atletski šampion, olimpijski prvak in večkratni najboljši športnik Primož Kozmus, do zdaj odigral 23 tekem in dosegel 13 golov. Tri v selekciji do 19 in 10 v selekciji do 17 let.

Podobnosti z Benjaminom Šeškom

Visok je 189 centimetrov, zelo hiter in tudi nadvse skočen, zato ne preseneča, da so ga nekateri označili za naslednika dve leti starejšega Benjamina Šeška, ki je v zadnjem letu navdušil slovensko in tudi evropsko nogometno javnost, postal pa tudi osrednji akter članske reprezentance.

Do ravni, na kateri je trenutno napadalec RB Salzburga, ki bo že poleti za 24 milijonov evrov prestopil v RB Salzburg in postal najdražji slovenski nogometaš do zdaj, Cuber Potočniku seveda manjka še ogromno, a podobnosti ne manjka. Nenazadnje sta v preteklosti oba igrala v mlajših selekcijah Krškega.

Cuber Potočnik je od tam leta 2020 prestopil k Olimpiji, pri kateri pa ni zdržal dolgo. Potem ko je v prvi polovici prejšnje sezone za kadetsko ekipo Olimpije v prvi slovenski ligi v 12 nastopih dosegel 11 golov, je namreč zapustil Stožice, ob tem pa tudi dvignil veliko prahu.

Pri Olimpiji prepričani, da so bili oškodovani

Januarja letos je v Köln, ki je bil le eden od njegovih snubcev, odšel brez odškodnine, potem ko je enostransko prekinil pogodbo in dvignil veliko prahu. Pri Olimpiji so tri mesece za tem v sporočilu za javnost zapisali, da je bila prekinitev profesionalne pogodbe brez kakršnegakoli predhodnega obvestila neupravičena, zato so primer predali organom Mednarodne nogometne zveze (FIFA).

Za mladince Olimpije je v 25 nastopih dosegel 15 golov. FOTO: Guliverimages.

Tina Čuber, zastopnica in mama mladega nogometaša, je odgovorila z besedami, da so izjave o tem, da je bila pogodba prekinjena brez kakršnegakoli obvestila izmišljena in neresnična. Vodstvo kluba naj bi namreč na sestankih vodstvo večkrat ustno opozorili na neizpolnjevanje pogodbenih obveznosti, pred prekinitvijo pogodbe pa tudi pisno, ko je bil klubu postavljen rok za izpolnitev obveznosti. Ker tega pri Olimpiji niso izpolnili, so prekinili pogodbo, je še dodala.

Fifa odločitve za zdaj še ni sprejela. Če bo odločeno v korist Čuber Potočnika, se bo Olimpija morala zadovoljiti z vsega 80 tisoč evri, kolikor jih je s strani Kölna dobila kot nadomestilo za nogometašev razvoj. Glede na to, da gre za mladeniča, čigar vrednost bi se v prihodnosti utegnila meriti v milijonih, bi bil to še en velik spodrsljaj zdajšnjega vodstva Olimpije z Igorjem Barišićem in sodelavci v glavnih vlogah …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!