Optimalni scenarij? Naj proti Angliji igrajo rezervisti

Euro2024 14. Jun 202414:30 0 komentarjev
Andraž Šporar
Foto: Uroš Skaza

Vselej zgovorni Andraž Šporar optimistično napoveduje začetek evropskega prvenstva za slovensko reprezentanco, predvsem pa izpostavlja, da bo najbolj pomembna tekma z Dansko. Če jo Slovenija dobi, je napredovanje zelo blizu.

Milivoje Novaković, Erik Janža in Andraž Šporar. To so edini trije Slovenci, ki se lahko pohvalijo s tem, da so že zatresli mrežo za Slovence vselej neugodne Danske. Reprezentance, ki je Sloveniji v šestih poizkusih za zdaj še ni uspelo premagati. Če pa bi jo v nedeljo prvič, bi ta uspeh štel več kot vsi prejšnji neuspehi proti ekipi s severa Evrope.

“Znam zadeti proti Danski, verjamem pa, da znam to tudi ponoviti. Ne bom pa prav nič slabe volje, če zadene kdo drug in zmagamo z 1:0,” dvoboj napoveduje slovenski napadalec Andraž Šporar.

Andraž Šporar
Foto: Uroš Skaza

Pomembno zavedanje, da še ni pomembna Srbija, ampak Danska

Ljubljančan, za katerim je sezona vzponov in padcev v grškem Panathinaikosu, skozi katero pa je vseeno dosegel 13 golov, je na današnjem druženju z mediji poudaril tisto, kar smo tudi sami že nekajkrat izpostavili. Čeprav se zdi, da nogometna Slovenija v teh dneh živi le za četrtkovo tekmo s Srbijo, bo pravzaprav tekmovalno celo veliko bolj pomembna nedeljska uvertura proti Dancem.

“Najbolj me vznemirja nedeljska tekma, če premagamo Dansko, smo naredili res velik korak k temu, da se uvrstimo v naslednji krog. So pa vse tri reprezentance izjemno kvalitetne, najslajša zmaga bo na tisti tekmi, ki bo odločala o napredovanju,” poudarja otrok Interblocka in Olimpije.

Šporarja soočimo še s hipotetično tezo – če bi mu nekdo podaril dva gola, da ju razporedi med vse tri tekme skupinskega dela Eura, kako bi se odločil?

“Enega dosežem proti Danski in enega proti Srbiji. Dvakrat zmagamo ena proti nič in smo v izločilnih bojih. Potem pa proti Angliji z drugo ekipo. No, dobro, malce heca,” v šali komentira dobro razpoloženi Ljubljančan. V nadaljevanju pa preverite, o čem vse je še govoril trenutno drugi najboljši strelec te generacije slovenske reprezentance.

Andraž Šporar
Foto: Uroš Skaza

O čem je dva dni pred tekmo z Dansko govoril Andraž Šporar?

O naraščajočih pričakovanjih pred prvo tekmo Eura:

“Ta občutek smo dobili že, ko so ob prihodu naše letalo polivali z vodo in zagledali slovenski avtobus, ki se vozi po Nemčiji. Danes si bomo skupaj ogledali otvoritveno tekmo. Vsak večer potrebujem nekaj več časa, da zaspim, malo adrenalina pred nedeljsko tekmo že čutimo v sebi. Sam osebno vsak dan bolj.”

O strelski formi pred Eurom:

“Goli so vedno pomembni. Na treningu, na malem nogometu s prijatelji … Zame je to dobra popotnica, za vse nas morda ne, ker nismo zmagali. Ampak mislim, da ti dve pripravljalni tekmi nimata prav nobene povezave z nedeljsko tekmo, kjer sem prepričan, da bomo precej bolje stali na igrišču. Tudi tekma na Danskem po mojem mnenju ni najbolj realna, ker smo, hote ali nehote, razmišljali o tekmi s Kazahstanom. Možnosti so 50:50, odločalo bo, kdo si bo bolj želel zmage, kdo bo pobral več ‘drugih žog’, kdo bo dobil več duelov. Če bomo to mi, imamo izredno lepe možnosti za zmago.”

O navijaškem vzdušju, ki Slovenijo čaka v Nemčiji:

“Težko si to predstavljam, se pa izjemno veselim, da občutim in vidim to. Ne vem, koliko navijačev bo v Nemčiji v času Eura, si pa želim, da tu ostanejo vse do julija. Mi bomo vse naredili, da jim to omogočimo. Tudi v hotelu načrtujemo ostati dlje kot do 25. junija.”

O druženju reprezentantov:

“Uživam v družbi soigralcev, imamo veliko skupnih aktivnosti. Je pa vsak dan govora o tekmi z Dansko in potem Srbijo ter Anglijo. Res je pred nami lepa priložnost za zgodovinski uspeh. Priložnost, ki jo velja izkoristiti, radi bi še podaljšali to naše druženje.”

O tem, kdo je najboljši v družabnih športih:

“V pingpongu je najboljši Šeško. V balinčkih jaz, Jojo (Josip Iličić, op. a.) in Adam (Gnezda Čerin, op. a.), z naskokom. V ročnem nogometu ne vem, ker nisem veliko tam, v Fifi pa, če si vzamem dan ali dva treninga, mi nihče ne more blizu. Pikada pa ne igram, ker je ‘kafanski šport’ (smeh).”

O tem, ali čuti pritisk pred Eurom:

“To ni breme, to je zgodovinska priložnost. Čuti se pozitivna trema, če pa bi si to jemali kot breme, ne bi bil pravi pristop. Za večino nas bo tekma z Dansko tekma kariere, naredili bomo vse, da se bomo po tekmi veselili.”

O tem, koliko bo časa za doživljanje Eura z družino in prijatelji:

“V Nemčijo nismo prišli na piknike z družino. Če bomo imeli šest točk po dveh tekmah, bo morda selektor dovolil, da se vidimo z družinami, sicer pa ni šale. Vemo, zakaj smo tu, smo v karanteni in osredotočeni samo na nogomet. Je pa normalno, da bomo na stadionu pomahali našim najbližjim.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!