Orla na tekmah Benfice utegne nadomestiti plišasta žival

Nogomet 7. Avg 202211:43 > 11:55 0 komentarjev
Orel, zaščitni znak SL Benfica; Foto: Guliverimage

Organizacije za zaščito živali na Portugalskem so pozvale nogometni klub Benfica k opustitvi predstave z orlom Vitória, ki pred vsako tekmo poleti nad tribunami stadiona in pristane na klubskem grbu na sredini igrišča.

Kot so izpostavili, orli sodijo v naravo in ne na nogometne stadione.

Odpravo tega običaja sta od kluba zahtevali politična stranka, ki se zavzema za zaščito narave in živali, in nevladna organizacija za zaščito živali. “Divje živali nimajo mesta v športu, ampak v naravi, kjer bi morale živeti svobodno,” je dejala Ines Sousa Real, poslanka portugalske parlamentarne stranke Ljudje, živali, narava (PAN).

Vraževerni navijači

Orel je že leta del spektakla na stadionu Luz v Lizboni, ki sprejme 66.500 gledalcev. Eden izmed uslužbencev kluba z izurjenim orlom v roki vstopi v dvigalo in nato orla pred sodnikovim žvižgom izpusti. Občinstvo verjame, da bo Benfica na tekmi zmagala, če bo orel naredil dva preleta nad tribunami.

Poslanka je predlagala, da klub, ki ima orla v svojem grbu, živo žival nadomesti s plišasto maskoto. Odpravo tradicije preleta orla pa je pred začetkom portugalskega prvenstva zahtevala tudi nevladna organizacija za zaščito živali Peta.

“Takšno okolje povzroča stres”

“Orli so samotarske živali, ki ne bi smele biti v stresnem in hrupnem okolju stadiona,” je v pismu, ki ga je poslala klubu, zapisala organizacija za zaščito živali. “Te čudovite živali letijo čez širna prostranstva ter večino časa preživijo na drevesih in prosto lovijo na velikih območjih. Takšno okolje jim povzroča izjemen stres,” je še dodala Peta.

Benfica je lansko sezono končala na tretjem mestu ligaške lestvice. Letošnjo pa je začela z zmago s 4:0 nad Arouco v uvodnem krogu prvenstva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!