Padec Slovenije na Uefi: Boj za drugo mesto zgolj stvar prestiža

Evropa 9. Maj 202317:30 0 komentarjev
matko
Foto: Jure Banfi

Sezona Prve lige Telemach se preveša v zaključno fazo. Vsem ekipam sta za zasledovanje ciljev preostali le še dve tekmi, v naslednjih štirinajstih dneh pa ostajata odprti le še vprašanji - kdo se bo kot četrti uvrstil v evropska tekmovanja in kdo si bo kot deveti priboril dodatne kvalifikacije za obstanek med elito. Odprt je tudi boj za drugo mesto, za katerega se bosta na daljavo udarila Celje in Maribor, a čeprav se je zdelo, da zmaga v tem internem spopadu prinaša boljše evropsko izhodišče, bo šlo očitno le za stvar prestiža.

Bolj kot se slovenska nogometna sezona približuje h koncu, bolj pogledujemo proti prihajajočem poletju, v katerem bodo najboljša slovenska moštva napadala uvrstitev v eno izmed treh tekmovanj, ki jih organizira Uefa. Lansko poletje je bilo v tem pogledu zelo klavrno, saj si niti Maribor niti Olimpija, Koper ali Mura niso uspeli priigrati evropske jeseni.

Lanskoletni neuspeh bo imel posledice v prihajajoči sezoni. Slovenija je namreč na Uefini lestvici držav na 31. mestu, kar pomeni, da spada v spodnji rang držav, ki imajo svoje predstavnike v kvalifikacijah za evropska tekmovanja. Olimpija bo tako začela kvalifikacije za ligo prvakov v prvem krogu (najverjetneje kot nosilec), v primerjavi z lansko sezono pa Slovenija nima zagotovljenega mesta v drugem krogu kvalifikacij za konferenčno ligo.

Najresnejši kandidat za evropski uspeh je Olimpija, ki mora za uvrstitev v skupinski del vsaj konferenčne lige premagati dva tekmeca. Ostali morajo štiri.

Seznam članic Uefe in njihova mesta v evropskih tekmovanjih oziroma kvalifikacijah

S seznama bo zelo verjetno ob končni določitvi mest umaknjena Rusija, a to izhodišča slovenskih klubov ne bo spremenilo.

Ni pomembno, kdo bo drugi, toliko bolj pa, kdo bo četrti

Ker je Olimpija osvojila dvojno krono, bodo evropske vozovnice prevzele še druga, tretja in četrta ekipa državnega prvenstva. To pomeni, da bosta v kvalifikacijah v konferenčno ligo zagotovo igrali ekipi Celja in Maribora, pri čemer pa z vidika manj obremenjujočega evropskega poletja in krajše poti do skupinskega dela novonastalega Uefinega tekmovanja ni pomembno, kdo je drugi in kdo tretji.

Boj za četrto mesto je še vedno odprt, za to so s četrtkovo zmago v Kopru poskrbeli nogometaši Domžal, ki za kanarčki dva kroga pred koncem zaostajajo za eno točko. Teoretično je v igri tudi še Mura, ki pa mora v zadnjih dveh krogih nujno premagati tako Gorico kot Koper. Pri tem morajo Prekmurci računati tudi na kakšno uslugo Olimpije oziroma Radomelj, ki bosta domžalska tekmeca v zaključku sezone. Koprčane, ki ostajajo v najboljšem položaju za četrto mesto, čakata tekmi s Celjem in Muro.