Pep Guardiola zažugal Aleksandru Čeferinu

Nogomet 25. Jan 202419:19 1 komentar
Foto: Profimedia

Trener velikana iz Manchestra Pep Guardiola se je pred dvobojem proti Tottenhamu v angleškem FA pokalu obregnil ob izjavo predsednika Uefe Aleksandra Čeferina in mu zažugal, naj kot odvetnik "spoštuje postopke," poroča BBC.

Aleksander Čeferin je pred dnevi za Daily Telegraph komentiral preiskavo premier lige proti Manchester Cityju, ki je odkrila kar 115 domnevnih kršitev finančnih predpisov. Slovenec na čelu Evropske nogometne zveze je sprva dejal, da se ne bo vpletal v zgodbo na Otoku, a nato dodal: “Vemo, da smo imeli prav. Ne bi se tako odločili, če ne bi mislili, da imamo prav.”

S tem je meril na kršenje pravil Uefinega finančnega fair playja. Februarja 2020 je krovna evropska zveza Cityju izrekla prepoved nastopanja v ligi prvakov za dve sezoni in mu naložila še plačilo kazni v višini 30 milijonov evrov.

Julija istega leta je bil suspenz po pritožbi na športnem razsodišču (CAS) odpravljen, medtem ko se je kazen znižala s 30 na 10 milijonov evrov. CAS je v razsodbi navedel, da “večina domnevnih kršitev bodisi ni bila ugotovljena bodisi je zastarala”.

Foto: Profimedia

Na novinarski konferenci pred sobotnim obračunom med Manchester Cityjem in Tottenhamom so novinarji Pepa Guardiolo prosili za odziv na Čeferinove besede. “Kot odvetnik bi lahko predsednik Uefe počakal, potem pa lahko naredi, kar želi. Sojenje mora spoštovati in počakati. Pri Uefi ima veliko dela. Odvetniki bi moral spoštovati postopek in razumeti, da se imamo pravico braniti. To je vse, kar lahko povem,” je odvrnil 53-letni Katalonec.

Nekateri strokovnjaki trdijo, da bi lahko premier liga sinjemodre, če bodo spoznani za krive, poslala celo v nižjo ligo. 115 prekrškov v obdobju od leta 2009 do 2018 je namreč presedan brez primere. Everton je bil denimo to sezono deležen odbitka desetih točk, zaradi kršenja finančnih pravil lige. Kazen je bila izrečena v zgolj osmih mesecih, medtem ko na razplet zgodbe v Manchestru čakajo že skoraj polno leto, na odločitev pa bodo najverjetneje čakali še vsaj dodatnih 12 mesecev. Razloga sta zapletenost primera in število obtožb.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje