Petar Stojanović pometel pred svojim pragom: Ni kriv trener, krivec sem jaz

Nogomet 14. Jun 202310:00 0 komentarjev
Petar Stojanović
Petar Stojanović. FOTO: Aleš Fevžer.

Petar Stojanović je v drugem delu sezone v Italiji igral manj od pričakovanj, a v reprezentanci njegov status ne bi smel biti vprašljiv. V zadnjih letih je med boljšimi slovenskimi reprezentanti, zato od njega veliko pričakujemo tudi na junijskih tekmah kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024.

Petar Stojanović je v Italiji v prvi sezoni po prestopu iz zagrebškega Dinama za Empoli odigral 3.062 minut. V sezoni 2022/23 se je ta minutaža skorajda prepolovila. Skupaj je zbral 1.644 minut igre. K sreči ne zaradi kakšne hude poškodbe, ampak “zgolj” zaradi tega, ker je imel trener Empolija Paolo Zanetti drugačne taktične ideje.

27-letni Ljubljančan nad sezono kljub temu ni razočaran in pravi, da se v Toskani počuti odlično. “Moralo bi se zgoditi kaj res nepredvidljivega, da bi odšel,” nam je zaupal slovenski bočni branilec, ki ima pogodbo z Empolijem do leta 2025.

Precej bolj kot o klubskem statusu pa v teh dneh seveda razmišlja o Finski, Danski in kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024, v katere je Slovenija, tudi po njegovi zaslugi, štartala sijajno. Z dvema zmagama na prvih dveh tekmah.

“Upam, da bomo junija nadaljevali z dobrimi rezultati in bom na počitnicah, ki me čakajo, užival,” pravi eden boljših reprezentantov zadnjega obdobja, čigar mesto v začetni enajsterici Matjaža Keka ne bi smelo biti vprašljivo.

Petar Stojanović
Med ponedeljkovim treningom v Stožicah. FOTO: Aleš Fevžer.

Kako ste?

Vse je super. Za zdaj je vse dobro. Treniramo in se pripravljamo na tekmo s Finsko. Počutim se dobro, tako psihično kot fizično. Vse je tako, kot mora biti. Mislim, da smo vsi super pripravljeni. Res je, da je trening eno, tekma pa drugo, ampak delamo zelo dobro. Zdaj smo v tednu, ko bomo malce spustili ritem. Do zdaj so bili treningi precej naporni, kar je normalno. Pripravljamo se na to, kar nas čaka. Trenutno smo vsi fokusirani na tekmo s Finsko.

Junijski reprezentančni termin, ki nastopi po napornih sezonah, je precej neugoden, mar ne?
Je, ampak tega smo že vajeni. Po tej akciji imamo na voljo precej počitnic. Vsaj tisti, ki igramo v tujini. Za nekatere bo drugače, ampak mene na srečo čaka mesec dni počitnic. Nogometaši iz slovenske lige pa bodo imeli prostih le nekaj dni, potem pa spet težke priprave in naporno leto.

Ampak to je nogomet, to je naša služba. Ne smemo razmišljati o tem, ali je težko ali ne. Sploh zdaj, ko nam gre dobro. Vemo, kaj nas čaka. Dve zahtevni tekmi. Upam, da bom odšel na počitnice vesel. Da bom užival, ker nam bo z reprezentanco uspelo priti do dobrih rezultatov. Upam, da bomo vsi skupaj zadovoljni.

Koliko točk pa bi bilo potrebnih, da boste na počitnicah uživali?
(smeh) Ne vem, o tem raje ne bom govoril. Seveda si vsi želimo, da bi svojili vseh šest točk, ampak gremo tekmo po tekmo. Čaka nas zahtevno gostovanje v Helsinkih. Če tam pridemo do pozitivnega rezultata, nas čakajo polne Stožice, kjer se bo od nas pričakovalo, da na igrišču pustimo srce, kar se bo seveda tudi zgodilo. Upam, da nas bo to nagradilo in pridemo do dobrega rezultata.

Sezona na Finskem se je šele dobro začela. So zaradi tega Finci v veliki prednosti?

To je za njih manjša prednost, saj smo mi razen Davida Brekala že vsi končali s sezonami, ampak po drugi strani pa smo mi pripravljeni. Tudi tisti, ki so s sezonami končali že pred časom, saj je Nogometna zveza Slovenije organizirala treninge in trenerje, tako da bomo vsi pripravljeni. Morda smo malce bolj utrujeni, ampak v reprezentanci na to pozabiš. Vemo, kaj nam ti dve tekmi prinašata. Že prvi dve sta bili pomembni, ti dve pa sta še bolj.

Katera od junijskih tekem bo težja – Finska ali Danska?
Obe tekmi bosta zahtevni. Na Finskem nam zagotovo ne bo lahko. Igramo v gosteh. Vemo pa, da, če pridemo do dobrega rezultata na Finskem, nas potem čakajo polne Stožice, kjer bomo lahko s podporo glasnih navijačev morda še lažje prišli do dobrega rezultata. Imeli bomo igralca več.

Kakšna reprezentanca je Finska?

S Finci še nikoli nisem igral, tako da težko povem, ampak verjetno igrajo podoben nogomet kot vsi Skandinavci. Finska je vrhunska reprezentanca. Ima vse, kar vrhunska ekipa potrebuje. Finci se borijo, tečejo. Dobro jih bomo analizirali, ampak na koncu bo tako, kot je bilo na prejšnjih tekmah. Gledati bomo morali predvsem nase. Če bomo pravi, ne bo težav.

Petar Stojanović
Za Slovenijo je do zdaj odigral 43 tekem in zabil 2 gola. FOTO: Aleš Fevžer.

Spomin na zadnje gostovanje Slovenije na severu je lep. Septembra lani je Benjaminu Šešku prav po vaši asistenci na Švedskem uspel spektakularen gol.
Če bo šlo tako naprej, bomo veseli. Sploh, če bo zabijal takšne gole. Kakršnokoli asistenco že daš, je na koncu napadalec tisti, ki mora zabiti gol. Njemu je uspelo na res spektakularen način. Dobro sodelujeva, v ekipi imamo svoje avtomatizme. Če se jih bomo držali, bo vse super. Sicer pa tako ali tako ni pomembno, kdo je strelec ali asistent. Lahko tudi vratar asistira, meni je vseeno. Najbolj vesel bom, če nam uspe.

V reprezentanci ste dolgo časa čakali na pravo priložnost, zdaj pa ste že nekaj časa med njenimi najboljšimi posamezniki.
Hvala na komplimentu. To mi veliko pomeni. Ni namreč isto, ali igraš za klub ali pa za reprezentanco. V dresu Slovenije je to še desetkrat bolje. Vesel sem, kako mi gre. Upam, da bo šlo tako tudi naprej. Jaz vedno dajem svoj maksimum. Upam, da me bo to nagradilo, kot me je do zdaj. Hvaležen sem za vse, kar se mi je zgodilo, in za vse, kar nas čaka.

Na žalost se bo morala Slovenija junija znajti brez kapetana Jana Oblaka, ki vas je medtem že obiskal na Brdu pri Kranju. Kaj vam je povedal?

Malce smo se pogovarjali. Njemu je najtežje, ker ga ni. Žal nam je, da bomo brez njega, ampak tako pač je, morali se bomo znajti. Druge ni. K sreči imamo vrhunske vratarje, ki bodo lahko opravili isto delo, kot bi ga Oblak. Ali pa celo bolje.

Verjetno ga bo zamenjal Vid Belec, ki je že dolgo zraven, nabral pa je tudi nekaj nastopov. Kaj lahko poveste o njem?
Njegova vloga v tej reprezentanci je pomembna. Že dolgo časa je z nami, v garderobi ima svojo besedo. Ker imamo vrhunske vratarje, ni lahko biti številka ena. Kako boš branil, ko imaš ob sebi Samirja Handanovića, Jana Oblaka … Toda če pogledamo njegovo kariero, je jasno, da gre za odličnega vratarja. Veseli smo, da ga imamo. Ne bojim se, da svojega dela ne bi opravil vrhunsko.

Kdo bo v odsotnosti prvega kapetana nosil kapetanski trak?

Tega pa ne vem, to je vprašanje za selektorja. Je pa ta stvar najmanj pomembna. Kapetan lahko nekaj dodatno pove, to je res, ampak v naši ekipi imamo več kapetanov. To je zagotovo dobro za nas.

Petar Stojanović
V dresu Empolija. FOTO: Guliverimages.

Namenimo še nekaj besed vašemu klubskemu statusu. V drugi polovici sezone ste za Empoli igrali bolj malo. Se poleti obeta odhod drugam?
Ne, sploh ne. Po dolgem času sem povsem sproščen. Zadovoljen sem. Imam še pogodbo, premakne me lahko le ponudba, ki bi bila dosti boljša od zdajšnje. Pri Empoliju se počutim dobro. Klub je fenomenalen. Ostali smo v Serie A, kar je velik rezultat. Življenje tam je zame in za mojo družino perfektno. Moralo bi se zgoditi kaj res nepredvidljivega, da bi odšel.

Zakaj ste v drugi polovici sezone igrali tako malo?
Težava je bila predvsem v meni. Jaz sem bil kriv, da nisem igral. Kar se tega tiče, se ne bojim, da ne bi igral, če bom na pravi ravni.

Lahko razjasnite, zakaj ste bili težava vi?
Dolga zgodba, ampak nekaterim nogometašem pač ustreza en, drugim pa drugačen sistem. Vsak, ki me pozna, ve, da sem sam bolj ofenzivno naravnan, medtem ko so nekateri drugi soigralci bolj defenzivno. Trener je pač iskal igralce, ki so igrali bolj defenzivno. To je v nogometu normalno. Profesionalizem. Vsi smo fokusirani le na en cilj, ampak na koncu sem v prvenstvu odigral 28 tekem, tako da sezona ni bila slaba.