Olimpija potrdila: kriminalisti NPU so bili tudi pri nas

Nogomet 22. Mar 202311:54 komentarji
FOTO: Aleš Fevžer.

Po tem, ko je včeraj odjeknila novica, da je med osumljenimi v obsežni preiskavi NPU zaradi suma pranja denarja in zlorabe položaja tudi nekdanji predsednik NK Olimpija Ljubljana Milan Mandarić, je nogometni klub danes potrdil, da so se kriminalisti NPU včeraj res oglasili tudi pri njih. In, kot pravijo, že drugič poizvedovali o poslih tega srbsko-ameriškega poslovneža.

Milana Mandarića slovenski nogometni javnosti ni potrebno posebej predstavljati. Gre za srbsko-ameriška poslovneža, ki je po dolgoletni funkcionarski karieri v Angliji, kjer je kot predsednik vodil Portsmouth, Leicester City in Sheffield Wednesday, leta 2015 sedel za krmilo ljubljanske Olimpije.

Mandarićeva era je trajala do oktobra 2021, ko je 84-letni poslovnež klub predal v roke Adama Deliusa, v tem obdobju je Olimpija osvojila dva državna (15/16 in 17/18) in tri pokalne naslove (17/18, 18/19 in 20/21). A to je bilo hkrati obdobje, ko so zmajevo gnezdo pretresale najrazličnejše afere, repi sumljivih poslov nekdanjega predsednika zeleno-belih, pa se očitno vlečejo še danes.

Na eni strani veliki uspehi na igrišču, na drugi takšni in drugačni pripetljaji v ozadju. To je bila era Milana Mandarića v NK Olimpija Ljubljana.
Na eni strani veliki uspehi na igrišču, na drugi takšni in drugačni pripetljaji v ozadju. To je bila era Milana Mandarića v NK Olimpija Ljubljana.

Mandarić pod drobnogledom kriminalistov, ki so obiskali tudi NK Olimpija Ljubljana

Kot so včeraj poročali na N1, je Milan Mandarić eden izmed poslovnežev, ki so se znašli pod drobnogledom 57 preiskovalcev NPU in kar 155 kriminalistov, ki so na območju Ljubljane, Kranja, Kopra in Nove Gorice izvajali 58 hišnih preiskav zaradi sumov zlorabe položaja in pranja denarja.

Mandarić je sicer včeraj popoldne za N1 povedal, da ga zjutraj, ko so se začele hišne preiskave, ni bilo v Sloveniji, in da se je “pravkar vrnil iz Beograda.” Dejal je, da policistov pri njem danes ni bilo ter odločno zanikal, da bi sodeloval pri pranju denarja.

So pa kriminalisti včeraj obiskali pisarne NK Olimpija Ljubljana. In to se v preiskavi poslov Milana Mandarića očitno ni zgodilo prvič, saj so iz ljubljanskega kluba namreč danes sporočili naslednje.

“Nacionalni preiskovalni urad skupaj s kriminalisti iz sektorjev kriminalistične policije z vseh policijskih uprav v Sloveniji izvaja večje število operativnih aktivnosti, med drugim tudi obsežno raziskavo zoper prejšnje vodstvo FC Olimpija zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Kriminalisti so včeraj obiskali tudi prostore FC Olimpija in že drugič pregledovali poslovanje bivšega predsednika Mandarića ter njegove ekipe za leto 2019.”

“Klub si bo prizadeval k transparentnemu poslovanju še naprej, naša dolžnost pa je zaščititi ime kluba in vse, ki trenutno v njem delujejo,” poudarjajo v NK Olimpija Ljubljana.