Slovenec je v Kazahstanu že bil junak večera

Benjamin Verbič
Po tem strelu je Benjamin Verbič zadel za zmago. FOTO: Profimedia.

Nogometno reprezentanco v četrtek čaka zahtevno gostovanje v Kazahstanu, kjer Slovenija ni igrala še nikoli. Ne velja pa to za vse reprezentante. Na igrišče stadiona v Astani so stopili že trije. Kako jim je šlo?

Kazahstan v mednarodnem merilu kotira precej nižje od Slovenije, a gostovanje v več kot pet tisoč kilometrov oddaljeni Astani prinaša številne skrbi. Umetna trava, naporna in dolgotrajna pot, peturna časovna razlika, mraz …

Ovir, ki jih predstavlja najdaljše evropsko gostovanje slovenske reprezentance, ne manjka. Kazahstan je za Slovenijo tudi neznanka. Ena od vsega šestih od 54 evropskih reprezentanc, s katerim se še ni pomerila.

Najboljši slovenski nogometaši bodo v četrtek povečini prvič stopili na zelenico moderne Astana Arene, a ne vsi. Trije so na tem modernem objektu, ki sprejme kar 30 tisoč gledalcev, v klubskih dresih že igrali. Izkušnje, ki so jih od tam prinesli, so različne.

Šok za Petra Stojanovića, razočaranje za Jana Oblaka

Kot prvi je v Astani od zdajšnjih varovancev selektorja Matjaža Keka zaigral Petar Stojanović, ki se je v prestolnico Kazahstana zdaj vrnil že tretjič. Prvič je tam igral z Mariborom julija 2015 na povratni tekmi 2. kroga kvalifikacij za ligo prvakov. Mariborčani so doma zmagali z 1:0, potem pa v Kazahstanu doživeli šok. Izgubili so z 1:3 in izpadli.

Jan Oblak na tekmi v Astani novembra 2015. FOTO: Profimedia.

Astana je v nadaljevanju sezone pripravila senzacijo. Prvič in zadnjič v zgodovini se je uvrstila v skupinski del elitnega evropskega klubskega tekmovanja.

V tem se je pomerila tudi z Atletico Madridom in ga presenetila. V četrtem krogu je pred domačimi navijači z njim remizirala z 0:0. Jan Oblak je torej ohranil nedotaknjeno mrežo, a z rezultatom ni mogel biti zadovoljen.

Benjamin Verbič Kijevčane popeljal v izločilne dele

Stojanović se je v Astano vrnil leta 2018, ko je, takrat na prvi tekmi 3. kroga kvalifikacij za ligo prvakov, v kazahstanski prestolnici gostoval z zagrebškim Dinamom. Zmagal je z 2:0 in si utrl pot v nadaljnje tekmovanje, ki jo je z zmago z 1:0 na povratni tekmi potrdil.

Benjamin Verbič je s kijevskim Dinamom v Astani igral novembra 2019 v 5. krogu skupinskega dela tekmovanja in bil junak večera. V 39. minuti je dosegel edini gol na tekmi in Ukrajincem prinesel tri točke, ki so jim prinesle napredovanje v izločilne dele. Astana je izpadla.

Slovenec je torej že bil junak večera v Kazahstanu. Ne bomo se pritoževali, če se zgodba tokrat ponovi …

Slovenski reprezentanti, ki so že igrali v Kazahstanu:

Petar Stojanović (Maribor):

Astana – Maribor 3:1 (22. julij 2015)

Jan Oblak (Atletico Madrid):

Astana – Atletico Madrid 0:0 (3. november 2015)

Petar Stojanović (Dinamo Zagreb):

Astana – Dinamo Zagreb 0:2 (7. avgust 2018)

Benjamin Verbič (Dinamo Kijev):

Astana – Dinamo Kijev 0:1 (29. november 2018)