Po šah-mat potezi: V športu in politiki je preveč oklepanja stolčkov

Evropa 9. Feb 202410:16 1 komentar
Aleksander Čeferin. FOTO: Aleš Fevžer.

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Slovenec Aleksander Čeferin je v intervjuju za današnjo izdajo časnika Delo pojasnil razloge, ki so ga vodili k odločitvi, da se leta 2027 ne bo več potegoval za mesto predsednika krovne organizacije za nogomet na stari celini. "Tako v športu kot v politiki se oklepajo stolčkov," je prepričan Čeferin.

Prvi mož Uefe je kot glavni razlog za odločitev, da ne bo vnovič kandidiral, izpostavil, da je želel vsem pokazati, da ni človek, ki bi se držal položaja, ki bi mu bil denar najpomembnejša stvar v življenju. “Vem, kako zveni, toda želim biti predvsem srečen – v tem, kar počnem, in na splošno.”

“Pred nekaj meseci sem ugotovil, da me ob ponedeljkih, ko se vračam v Švico, občasno stiska v želodcu, čutil sem utrujenost. Rekel sem si, ‘razmisli, kako naprej’. Potem sem se pogovoril s člani družine, ki so tako ali tako vedno za to, da ne bi šel nazaj v Švico in bi bil še malo doma. Sprejel sem odločitev, jo sporočil tudi najožjim prijateljem in hvala bogu so jo vsi zadržali zase, da je uspela ta šah-mat poteza,” je dejal Čeferin.

FOTO: Profimedia

“Utrujen sem od boja s pandemijo covida, dveh vojn, nesmiselnih projektov, kot je superliga, in raznih moralnih avtoritet, ki ti mečejo polena pod noge. Vse to me utruja. Ponosen sem, da sem kapitan barke, ki bo uspešno plula še prihodnja tri leta,” je pripomnil.

“Treba je tudi pokazati, kdaj oditi, tako v športu kot politiki se ljudje oklepajo stolčkov, ker jih bodisi ne brcnejo iz organizacije bodisi ne umrejo. To ni dobro, včasih je treba reči, gremo naprej, življenje je lepo. Res je lepo, pred seboj imam še tri leta mandata, zdaj mi je po svoje še lažje, ker mi ni treba razmišljati o letu 2027. To je tudi pritisk na druge,” je pojasnil.

O izzivih po letu 2027, tudi o morebitnem skoku v politiko, ne želi govoriti: “Bomo videli, nikoli se ne ve.”

V Sloveniji ostaja solastnik v Odvetniški pisarni Čeferin, sicer pa vidi veliko zanimivih morebitnih izzivov. Kot zanimivost je omenil, da ga je takoj po novinarski konferenci, na kateri je sporočil svojo odločitev, “v dvigalu ustavil nekdo in mu ponudil, da bi se mu leta 2027 pridružil za več denarja, kot ga zdaj prejema na Uefi”.

Aleksander Čeferin na kongresu v Hamburgu; FOTO: Guliverimage

Želel bi si evropske enotnosti po zgledu Uefe. “Priznam, da imam zelo slab občutek glede Evrope. Mislim, da je Evropska unija šibkejša, kot si mislijo oziroma trdijo politiki. Več je nestabilnih vlad, geostrateški položaj v svetu pa je katastrofalen. In bo verjetno še slabši,” je pojasnil.

“Ljudje imajo vsega dovolj; dovolj imajo birokracije, dovolj imajo tega, da svobode govora na zahodu sploh več ni. V diktatorskih držav te pošljejo v zapor, na zahodu pa te medijsko uničijo. Ljudje imajo dovolj tudi politične korektnosti in dejstva, da za nekatere veljajo drugačna merila kot za druge. Zaradi vsega skupaj je nastopilo obdobje populistov, kar je slabo, Evropa se bo najbrž obrnila v populistično stran,” je še za Delo svoj pogled razkril predsednik Uefe Čeferin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje