Podpora trenerju in opozorilo vsem, ki Muri skačejo v zelje

Nogomet 25. Dec 202213:07 1 komentar
Denis Rajbar med januarskim pogovorom za Sportklub v turškem Beleku. Foto: Uroš Skaza

6. mesto po prvem delu sezone je bistveno manj, kot so želeli in načrtovali v nogometni Murski Soboti. A razlike pod vrhom lestvice so majhne in v drugem delu sezone je prostora za napredek več kot dovolj. Optimistično v prihodnost gleda tudi športni direktor Mure Denis Rajbar, s katerim smo se v dneh pred Božičem pogovarjali o številnih aktualnih temah v prekmurskem prvoligašu.

V teh dneh je eden izmed najbolj aktivnih športnih direktorjev v slovenskem nogometu. Ne samo zato, ker je v Mursko Soboto že pripeljal dva novinca – Filipa Trippa iz italijanske Rome in Florijana Raduho, ko je ta prekinil pogodbo s Celjem. Niti ne samo zato, ker te dni intenzivno dela na odmevnem odhodu iz Murske Sobote, ko bodo črno-beli s prodajo Tia Cipota v Italijo znova podrli klubski rekord.

Denis Rajbar te dni slovensko nogometno javnost prebuja z udarnimi izjavami, ki so uperjene predvsem proti ligaškim tekmecem Celjanom. Ti si močno prizadevajo v svoje vrste zvabiti Luko Bobičanca, a se predvsem športni direktor Mure ne želi ukloniti njihovim ponudbam. Čeprav je ekipa v zadnjem obdobju doživela velike spremembe je prepričan, da bo v tej sezoni dosegla zastavljene cilje.

“Trenja se zgodijo takrat, ko so želje večje od realnosti. A pri Muri se držimo tega, da kar obljubimo, to damo. Igralce pa zdaj kličejo predstavniki drugih klubov in jim obljubljajo bajne vsote. Vedeli smo, da se bo to zgodilo, vsi smo iz krvi in mesa. Na to smo odreagirali in mislim, da smo ta prehod dobro izpeljali,” poudarja prvi kadrovnik črno-belih.

V pogovoru s športnim direktorjem Mure med drugim izveste, kakšna bo prihodnost trenerja Damirja Čontale na klopi Prekmurcev in kaj se bo v naslednjih tednih dogajalo z Mirlindom Dakujem in Tiom Cipotom. Denis Rajbar z nami pokomentira tudi napovedane zimske okrepitve in poudarja, da se ne glede na izenačenost ekip pod vrhom lestvice visoki cilji črno-belih ne zmanjšujejo.

Denis Rajbar. FOTO: Uroš Skaza.

Če za začetek oceniva Murino jesen, kako zadovoljni ste z opravljenim delom? Kaj je tisto, kar je bilo dobro, kaj pa tisto, kar bo potrebno v prihodnje nadgraditi oziroma popraviti?

Mura prihaja iz izjemno uspešnega obdobja Anteja Šimundže. Ves čas, ko je bil on z nami, smo z njim rasli in se učili ter razmišljali, kako zgodbo peljati naprej, ko ga v klubu več ne bo. Trenerska garnitura je bila že takrat sestavljena tako, da lahko brez večjih pretresov nadaljuje njegovo zgodbo.

A vsak trener ima svoj pogled, zato se je tudi v Damirjevem obdobju zgodilo nekaj sprememb. Prišlo je do nekaterih rošad, vendarle gre za trenerja, ki zagovarja nekoliko drugačen stil igre. Vsakemu trenerju ustrezajo nekoliko drugačni igralci. Nekateri igralci so odšli, drugi so prišli. Nekaj jih bomo pripeljali še v tem prestopnem roku, ko bomo ekipo dokončno oblikovali po podobi, ki si jo želi trener.

Vzporedno pa bodo zavihali rokave tudi v nogometni šoli. Z nivojem, na katerem je trenutno, nismo zadovoljni in tu že vlečemo določene spremembe. Celotno trenersko piramido želimo še bolj povezati s člansko ekipo.

Zadnje obdobje je bilo tudi precej turbulentno. Ob slabših rezultatih so se povečevali pritiski na trenerja in ekipo. Kako pomembno je bilo, da sta v teh časih v vodstvu kluba enoglasno zagotovili nadaljnjo podporo trenerju? Zakaj mu tako zaupate?

Zelo pomembno je, da delamo dolgoročno. Na kratek rok v nogometu ne gre. Damir je mlad trener, poleg tega pa še domačin, kar je dodatna oteževalna okoliščina. Murskosoboška publika je zahtevna in z rezultati v zadnjih letih smo jih precej razvadili. A kljub tem pritiskom v nobenem trenutku niso razmišljali o kakšni zamenjavi, z Damirjem imamo podpisano tri in pol letno pogodbo.

Damirja poznam že dolgo časa in vem, kaj je sposoben. Nogometu je posvetil svoje življenje in prepričan sem, da bodo rezultati prej ali slej prišli. Potreben je samo čas.

Damir Čontala ima še naprej popolno zaupanje vodstva kluba. FOTO: Uroš Skaza.

V tem obdobju se je zgodila tudi dokončna prevetritev igralskega kadra. Odhaja oziroma odšlo je kar nekaj nosilcev zadnjega šampionskega obdobja. Kako v vodstvu kluba gledate na ta prehod v novo obdobje in kako pomembna je bila vaša podpora trenerju, ko se je ta odločil, da na nekatere igralce ne računa več?

Če sem povsem iskren, so fantje, ki so z nami osvojili prvenstvo, pokal in igrali v konferenčni ligi, šli z nami od tretje, druge lige do vrha. Zato so imeli srečo. Dosegli so svoj vrhunec, vse starejši so in želijo si dodatno finančno varnost za prihodnost. Pri Muri imamo solidne plače, da lahko igralec preživi, ne more pa tu obogateti.

Seveda se potem zgodijo določena trenja, ko so želje večje od realnosti. A pri Muri se držimo tega, da kar obljubimo, to damo. Igralce pa zdaj kličejo predstavniki drugih klubov in jim obljubljajo bajne vsote. Vedeli smo, da se bo to zgodilo, vsi smo iz krvi in mesa. Na to smo odreagirali in mislim, da smo ta prehod dobro izpeljali.

Kaj se bo dogajalo z ekipo v tej zimi? Predvsem se sprašujemo, kakšna bo nadaljnja usoda prvega strelca lige Mirlinda Dakuja. Se je njegov status v zadnjih dneh kaj spremenil?

Z Dakujem smo status rešili že konec novembra. Želi si še pol leta ostati v Muri. Ima določene ponudbe, a omejuje ga tudi to, da je državljan Kosova in ne more oditi v katerokoli ligo. Smo se pa z njim že dogovorili, da ostane tu in da bo prvi strelec lige.

Na Mirlinda Dakuja pri Muri tudi v drugem delu sezone polagajo veliko upov. FOTO: Jure Banfi.

Veliko govora je tudi o Tiu Cipotu. Naslednji fant, ki je v Muri izstopil do te mere, da je zelo zanimiv tujim klubom in naslednji, ki bi lahko podrl klubski rekord z višino odškodnine. Kakšna je trenutno situacija z njim?

Tio Cipot ima kvaliteto, ki je ne dobiš s treningi. Je naravni talent in čeprav ima 19 let, je v mladi reprezentanci med najboljšimi. Veliko se je govorilo o njegovem prestopu, bo pa več znanega v naslednjem tednu. Pogajanja so precej daleč. Če bo prestopil, bo prestopil v eno izmed najmočnejših petih lig, kar slovenskemu klubu že dolgo ni uspelo. To je nov dokaz tega, kako pri Muri vzgajamo mlade igralce in tako bomo delali tudi v prihodnosti.

Gre za nogometno kvaliteto, ki jo redko vidimo. V kratkem bo prerasel okvirje slovenske lige. Seveda bi ga radi zadržali v Muri, ampak to na dolgi rok ni realna možnost. Bo pa zagotovo padel klubski rekord in s tem bomo še dodatno potrdili stabilnost kluba za naslednji dve leti.

Ko je govora o novincih, ste pripeljali iz italijanske Rome Filipa Trippa. Gre za zanimiv trg, okrepitev s takšnih sredin v Sloveniji nismo vajeni. Je to smer iz katere lahko pričakujemo še kakšne okrepitve? Vemo, da ste se v zadnjih letih rasti kluba veliko stvari naučili od Italijanov …

Roma je velik klub. Imeli smo to srečo, da smo pred časom vzpostavili stik z njihovim športnim direktorjem in res smo bili počaščeni, ko so se obrnili na nas in v Muri videli pravi klub za njegov nadaljnji razvoj. To je igralec, ki je bil del Mourinheve ekipe. Gre za vrhunskega nogometaša, to potrjujejo tudi naše analize.

Je še mlad, želimo ga še dodatno razviti. Ampak v prvo ekipo Rome ne prideš, če nimaš določene kvalitete. Tudi dejstvo, da ga je želel Juventus, govori samo zase. A to kvaliteto moramo še dodatno izpiliti. Ni pa to seveda zadnja okrepitev. Prišel je tudi vratar Florijan Raduha, v pogovorih smo še s tremi igralci na ključnih igralnih mestih, na katerih želimo dodatno zaostriti konkurenco. Smo blizu dogovora.

Filipo Trippo je nova okrepitev Mure. Foto: Profimedia

Ali prihod Raduhe pomeni, da se Nejc Vidmar poslavlja od Mure?

Status Nejca Vidmarja je bil jasen že ob njegovem prihodu. Naš prvi vratar je Klemen Miheljak, zdaj pa lahko vsak izkoristi svojo priložnosti. Nikjer ni napisano, kdo je prvi golman. Borijo se za pozicijo vratarja, kdor bo najboljši na treningih, tisti bo branil.

V slovensko ligo se je vrnil še en nekdanji nogometaš Mure Žan Karničnik. Ste bili z njim v kontaktu, da bi se morda ob povratku vrnil v Mursko Soboto?

Z Ludogorcem smo v rednem kontaktu, dobro se poznamo. Vemo, kakšno plačo ima v Bolgariji. Ta ni mala in če je odšel v Celje, so oni morali to prevzeti nase. Mi mu tega ne moremo dati.

Žan Karničnik se je vrnil v Slovenijo. A ne v Muro, ampak v Celje. FOTO: Profimedia.

Cilj pred sezono je bil uvrstitev v Evropo. Trenutno šesto mesto tega ne zagotavlja, a razlike pod vrhom niso velike. Vztrajate pri tem, da vas bo ne glede na konkurenco ob koncu sezone zadovoljila samo evropska vozovnica? 

Smo ambiciozni in od tega cilja ne odstopamo. Zato se bomo tudi dodatno okrepili. Ne bo pa enostavno, v boju za tri mesta je šest ekip, če bo nekdo od teh še pokalni prvak, potem so mesta štiri. A mi želimo biti med prvimi tremi.

Ekipa je dobra, a jo bomo še dodatno okrepili, vzdušje v slačilnici je odlično. So pa tu tudi nekateri nogometaši, ki niso zadovoljili naših pričakovanj in si bodo morali v januarju najti nove sredine. Prepričan sem, da bomo imeli 3. januarja ekipo sestavljeno za drugi del sezone.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje