Polovica Nemcev proti nastopu v Katarju

FIFA Svetovno Prvenstvo 3. Jul 202211:49 1 komentar
Foto: Guliverimage

Skoraj polovica Nemcev je v javnomnenjski raziskavi, ki jo je za nemško tiskovno agencijo DPA opravil inštitut YouGov, menila, da nemška nogometna reprezentanca ne bi smela nastopiti na letošnjem svetovnem prvenstvu v Katarju zaradi kršenja človekovih pravic ter izkoriščanja delavcev pri izgradnji infrastrukture za potrebe zaključnega turnirja.

Za odpoved “elfa” na letošnjem mundialu, ki bo na sporedu med 21. novembrom in 18. decembrom, se je se izreklo kar 48 odstotkov anketirancev. Osemindvajset odstotkov vprašanih oseb je za nastop Nemčije na jesenskem zaključnem turnirju, 24 odstotkov vprašanih pa nima svojega mnenja glede nastopa izbrancev nemškega selektorja Hansija Flicka v Katarju.

Predsednik nemške nogometne zveze (DFB) Bernd Neuendorf in nemška ministrica za notranje zadeve Nancy Faeser nameravata pred začetkom svetovnega prvenstva odpotovati v Katar, o teh vprašanjih bo v ponedeljek razpravljal tudi parlamentarni odbor v nemškem bundestagu.

Vlada očitke zavrača

Katar je bil v preteklosti ostro kritiziran zaradi sistematičnega kršenja človekovih pravic in izkoriščanja delavcev ter številnih smrtnih primerov na deloviščih.

Tamkajšnja vlada vse očitke mednarodne javnosti odločno zanika, prav tako obtožbe o kršenju človekovih pravic istospolno usmerjenih oseb. Po besedah katarskega emirja Tamima bin Hamada Al Thanija so na svetovno prvenstvo dobrodošle vse osebe, ne glede na njihovo spolno usmerjenost.

Nemčija se bo v skupinskem delu svetovnega prvenstva pomerila z Japonsko, Španijo in Kostariko.