Zadnji tekmi dali več odgovorov kot marsikatera tekmovalna

Nogomet 20. Nov 202219:08 0 komentarjev
Matjaž Kek. Foto: Aleš Fevžer

Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek ni skrival zadovoljstva po predstavi svojih igralcev na prijateljski tekmi proti Črni gori. Poleg nadaljevanja niza neporaženosti ga je med drugim razveselilo tudi dejstvo, da so se na tribune vrnili navijači, saj jih je minimalno zmago Slovenije v Stožicah pospremilo nekaj več kot 11 tisoč.

Slovenska nogometna reprezentanca je v senci današnjega pričetka svetovnega prvenstva v Katarju v Stožicah odigrala še zadnji obračun v letošnjem koledarskem letu. Po četrtkovi zmagi proti Romuniji je bila boljša tudi od Črne gore, ki jo je ugnala z zadetkom Mihe Zajca v 42. minuti.

S tem so igralci selektorja Matjaža Keka na najboljši možen način zaokrožil zanje relativno uspešno leto, v katerem so se obdržali v ligi B lige narodov, obenem pa zadržali svoj niz neporaženosti, ki zdaj traja že šest tekem.

Vrhunci tekme Slovenija – Črna gora:

Čeprav je bil nedeljski dvoboj na papirju prijateljski, pa dogodki na igrišču tega niso odražali. Zlasti Črnogorci so igrali agresivno in samo v prvem polčasu naredili kar 13 prekrškov, v drugem pa še dodatnih devet. Posledice je na lastni koži občutil tudi Petar Stojanović, ki je zaradi poškodbe tekmo končal predčasno.

Četudi je bila Slovenija na igrišču boljši tekmec, kar potrjuje tudi statistika, pa bi se obračun sicer lahko razpletel tudi drugače. Slovenija je imela nemalo sreče, ko nasprotniku v 28. minuti ni bil priznan regularen gol, Fortuna pa se ji je znova nasmehnila tudi v 87. minuti, ko je najstrožjo kazen za goste zapravil njihov kapetan Stefan Savić. “Na koncu se nam je nasmehnila tudi sreča, čeprav smo imeli priložnosti, ko bi lahko vse skupaj rešili prej,” je bil po tekmi prepričan Kek.

Kaj je po tekmi še povedal Matjaž Kek:

O tekmi:

“Najpomembneje je, da smo zmagali, a tudi 11.000 ljudi v Stožicah na prijateljski tekmi je izvrstno. Velik kompliment gledalcem. V takšnem vremenu in času to tudi za nas predstavlja zadovoljstvo in priznanje.

Tekma je bila sicer takšna, kot smo načrtovali. Na koncu se nam je nasmehnila tudi sreča, čeprav smo imeli priložnosti, ko bi lahko vse skupaj rešili prej. Ogromno je bilo dvobojev in tekma je bila vse prej kot prijateljska. A iz teh dvobojev smo velikokrat izšli mirno in z neko kombinatoriko. A nekajkrat smo tudi zamudili in bili premehki. Takrat smo se znašli v težavah.”

O tem, kako pomemben je dober odnos reprezentantov z navijači:

“Verjemite mi, da moramo biti vsi skupaj veseli, da se je zgodila takšna tekma. Odnos fantov je pravi in predstavlja spodbudo za mladino. Po letu, ki je bilo zelo turbulentno in smo se tudi sami zavedali, da si zaslužimo kritike, so bile dve možnosti. Ali vse skupaj zamenjamo in podremo, ali pa poskušamo dokazati, da smo nekaj vredni.

Na nek način nam to uspeva in traja že lep čas. Tekmeci proti katerim smo igrali, niso eksotični, zato upam, da je to dobra vzpodbuda za naprej in ne nekaj, kar bi nas uspavalo.”

O pozno opravljenih menjavah:

“V nekem trenutku se je glede menjav pokazalo toliko težav, da smo morali nanje počakati. Želeli smo videti, kdo je pravzaprav kritičen. Petar Stojanović je tako ali tako izpadel, Adam Gnezda Čerin je imel težave z mišico, Jasmin Kurtić je igral na pol, Jaka Bijol je bil že zelo utrujen. Tudi Benjamin Šeško je bil izpraznjen.

Če zdaj razmišljam, je bila kakšna menjava napravljena prepozno, a včasih lahko v eni minuti rešiš vse, ali pa v 95 minutah ne narediš ničesar. Tega se zavedajo tudi fantje. Čestitam jim za dobro nogometno, a tudi turbulentno leto.”

Foto: Aleš Fevžer

O tem, da je imela Slovenija na tekmi tudi srečo:

“Zagotovo bi bila z VAR-om odločitev drugačna. Sam želim biti vedno pošten. Najprej sam do sebe in nato tudi do nasprotnika, ki je igral na način, ki smo ga potrebovali. Tako bo vse skupaj videti v Kazahstanu, v Belfastu in Helsinkih. Bilo je veliko dvobojev in tu nam še nekaj manjka. V nekaterih trenutkih smo želeli vse reševati na lep način. V prvem polčasu je bilo 13:3 v prekrških za nasprotnika, kar je absolutno premalo za neko Slovenijo.

Me pa veseli kombinatorika. Nekje se vidijo obrisi igre in ideje. Predvsem pa me veseli način, kako smo dosegli gol. O tem smo se pogovarjali, to smo pripravljali. Izvedba je bila perfektna. Vedeli smo, da bodo Črnogorci skušali izkoristiti svojo višino ob prekinitvah. Vse to šteje. Gre za malenkosti in stvari, za katere upam, da nam bodo prišle prav.”

O zdravstvenem stanju Petra Stojanovića:

“Noga ni videti dobro. Udarec je prejel po tetivi. A gre za mehansko poškodbo in ne nekaj, kar bi ga od igrišča oddaljilo za dalj časa. Posledice je čutil že proti Romuniji. Igrišče v Cluju nas je veliko stalo, a mislim, da nima nič strganega oziroma natrganega. Težave z mišico je imel včeraj tudi Sandi Lovrić, zato smo ga danes pustili zunaj.

Čeprav sta bili zadnji dve tekmi na papirju prijateljski, pa sta nam dali več odgovorov kot marsikatera tekmovalna.”

O tem, ali bo Slovenija z isto začetno postavo vstopila tudi v kvalifikacije za EP:

“Ne. Verjetno se bo to zavrtelo. V določenem trenutku se je poznalo, da vsi nimajo idealnega klubskega statusa kot septembra. V interesu vseh nas je, da bi igrali v klubih, da bi bila njihova forma čim boljša. Priti v reprezentanco brez ustrezne minutaže, je lahko vedno dvorezen meč. A nekako imamo zaokroženo celoto, ki se je izoblikovala skozi kvalifikacije za SP in ligo narodov.

Jutri gremo pogledati še mlade v Mursko Soboto, kjer je nekaj fantov, ki so lahko izredno zanimivi. Tu ne mislim le na Svita Sešlarja. Kot sem že dejal, Slovenija nima globokega bazena, da bi zaprla reprezentanco. Je pa jasno, da zaradi ene tekme nihče ne bo odpadel. Zadovoljen sem z odnosom in odzivom igralcev.”

O tem, da je bil selektor Črne gore jezen zaradi razveljavljenega gola v prvem polčasu:

“Morda je upravičeno jezen, sam situacije nisem videl. Morda bi tehnologija VAR to pokazala. A odločitev je bila takšna, kakršna je bila. Nismo mi krivi, da enajstmetrovka ni bila realizirana, kot tudi Črnogorci ne, da mi nismo izkoristili vseh naših priložnosti.

Nasprotnik je igral zelo agresivno, a takšna je njihova igra. Gre za reprezentanco, proti kateri ni lahko igrati. A ko vse skupaj pogledaš kot celoto, mislim, da je Slovenija zasluženo zmagala. Tekma je bila poštena, a tudi zelo moška, in samo tako lahko napreduješ.”

O tem, ali bodo pred slovesom morda odšli na pivo:

Gre za stvar fantov. Kar nekaj jih ima kratek premor, saj nadaljujejo s prvenstvi. Miha Zajc ima že čez tri dni obveznosti v Fenerbahčeju. Spet drugi si bodo privoščili nekaj dni počitka. Gre za nor čas. Sam sicer ne pijem piva z igralci.

Selektor Črne gore: To je sramota!

Foto: Profimedia

Slabe volje po tekmi ni skrival selektor Črne gore Miodrag Radulović, ki ga je bolj kot poraz zmotil nepriznan gol njegove ekipe v 28. minuti.

“Nezadovoljen sem le z izidom. Zoperstavili smo se tako, kot je treba. In to proti močni selekciji, ki je premagala tudi močne skandinavske ekipe. Dosegli smo tudi gol, ampak vemo, zakaj je bil takrat sodnik, kjer je bil. Nismo naivni. To se dogaja, ampak to je sramota. Kljub nekaterim porazom na prijateljskih tekmah pa sem videl kar veliko pozitivnega, tudi glede na to, da je igralo kar nekaj debitantov,” je dejal Radulović.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!