Znane prve podrobnosti preiskave smrti Emilana Sale

Premier Liga 14. Avg 201916:28 > 16:30
Alex Pantling/Getty Images

Preiskovalci letalskih nesreč so objavili prve izsledke preiskave okoliščin smrti tragično preminulega argentinskega nogometaša Emiliana Sale. Krvna slika 28-letnika je pokazala presežene vrednosti ogljikovega monoksida.

Sala se je ponesrečil januarja, ko je med zimskim prestopnim rokom letel iz Nantesa v Wales, kjer ga je čakal zdravniški pregled in podpis pogodbe s Cardiffom. Letalo je izginilo v Rokavskem prelivu, razbitine s truplom nesrečnega nogometaša pa so našli šele dva tedna pozneje.

V posebnem poročilu je komisija zapisala, da je bila vrednost mešanice ogljikovega monoksida in hemoglobina (COHb) v Argentinčevi krvi 58-odstotna. Za človeka je lahko usodna že 50-odstotna raven, izpostavljenost ogljikovemu monoksidu pa lahko povzroči poškodbe možganov, srca in živčnega sistema. Vse skupaj velikokrat vodi v nezavest ali srčni zastoj.

V takšnem tipu letala, v katerem je letel g. Sala, letalska kabina ni ločena od preostanka letala, zato gre sklepati, da je bil tudi pilot izpostavljen nevarnim plinom. Iz simptomov je razvidno, da lahko tako visoka izpostavljenost ogljikovemu monoksidu zmanjša ali popolnoma zavre pilotovo sposobnost upravljanja letala,” med drugim piše v poročilu.

Na ugotovitve se je medtem odzvala že družina pokojnega nogometaša. V sporočilu za javnost so med drugim zapisali: “Da so v Emilianovem telesu našli nevarno visoko raven ogljikovega monoksida, družini postavlja veliko vprašanj. Kako je umrl, bo pokazala preiskava. Prihodnost in varnost v letalskem prometu sta odvisni od končnega poročila.

Preiskava se nadaljuje, končno poročilo pa naj bi bilo kmalu objavljeno.