Za zgodovino FA pokala: Petoligaš Lincoln v četrtfinalu

Premier Liga 18. Feb 201715:28 > 15:31
Alex Morton, Getty Images

Petoligaš Lincoln City je uspel s senzacijo! Zmaga (1:0) nad Burnleyem so se uvrstili v četrtfinale FA pokala, kar v moderni dobi nogometa ni uspelo še nobenemu četrto ali nižjeligašu.

Branilec Sean Raggett (član amaterske angleške reprezentance) je v 89. minuti dosegel zgodovinski gol, ki je “Hudičke” pripeljal do faze tekmovanja, kamor od leta 1925 ni uspelo priti niti eni ekipi, uvrščeni nižje od League One (amaterska ekipa).
Zadnja ekipa, ki ji je uspelo priti do šestega kroga FA pokala, je bil QPR, ki mu je to uspelo leta 1914, vendar je ob tem potrebno poudariti, da takrat ni obstajal niti tretji rang tekmovanja.
Naslednji cilj za Lincoln je sedaj uvrstitev na Wembley, kjer bo potekal polfinale, s čimer bi se ekipa izenačila s Swindon Townom. Ta je leta 1912 prišel do polfinala kot zadnja “non-league” ekipa.

Lincoln, ki po dveh tretjinah prvenstva vodi v petem rangu tekmovanja (National league) in je na dobri poti, da se vrne nazaj v EFL, je dosegel zgodovinski uspeh, potem ko so se prvič po letu 1902 prebili do petega kroga pokala.

To so bila zlata leta tega kluba z vzhoda Anglije, saj so v isti sezoni prišli do petega mesta v takratni drugi ligi. V tem stoletju “Hudički” niso presegli tretjega ranga tekmovanja, torej igranja v League One.
Uspeh rdeče-belih ima še toliko večjo vrednost, če vračunamo dejstvo, da je Burnley na Turf Moor izgubil le tri od zadnjih 29 dvobojev in so po formi doma zavzemajo četrto mesto med 92 ligaškimi profesionalnimi klubi v zgornjih rangih angleškega nogometa.

Lincoln svojega današnjega nasprotnika ni premagal v zadnjih sedmih srečanjih, kar datira v daljno leto 1988, tokrat pa je 3210 navijačev na vzhod države potuje neizmerno veselih. Dvoboj na Turf Moor stadionu ni bil prav zanimiv, najboljo priložnost je zamudil Joey Barton., ki je v prvem delu streljal v vratarja Paula Farmana.

Zaključek je bil dramatičen, ekipi sta imeli vsaka svoje priložnosti, Farman je bil ves čas osredotočen in je zaustavil strel Andreja Greya. V zadnjih trenutnik tekme je imel domačin dva kota, Tom Heaton je preigraval na nasprotnikovi polovici, a igralcem v bordo-rdeče dresih ni pomagalo.

V dosedanjem poteku pokala je tako Lincoln pokoril že: Guiseley, Altincham, Oldham, Ipswich, Brighton&Hove in Burnley.