Neverjetna statistika Erlinga Haalanda

Nogomet 23. Jan 202316:47
Erling Haaland
Foto: Profimedia

Norveški nogometni zvezdnik Erling Haaland je s sijajnimi predstavami v svoji premireni sezoni angleškega prvenstva nadaljeval minulo nedeljo, ko je v 21. krogu angleškega prvenstva za zmago svojega Manchester Cityja proti Wolverhamptonu (3:0) prispeval vse tri zadetke.

Haalandov hat-trick na stadionu Etihad je bil že njegov četrti v letošnji sezoni, s čimer je po Harryju Kanu in Alanu Shearerju postal komaj tretji nogometaš v zgodovini, ki mu je to uspelo v eni sezoni premier lige. Sijajni napadalec sedaj resno ogroža tudi absolutni rekord prvenstva, ki si ga s petimi hat-tricki lasti prav Shearer.

Kako dominanten je nogometaš Manchester Cityja, pove že podatek, da je sam dosegel toliko hat-trickov kot preostanek lige – trikrat so namreč letos na eni tekmi zadeli le še Son Heung-Min (Tottenham), Leandor Trossard (Arsenal) in Ivan Toney (Brentford).

Haaland je na lestvici nogometašev, ki so se na eni tekmi po trikrat vpisali med strelce, v nedeljo sicer prehitel celo kopico zvezdnikov, med drugim Didierja Drogbaja (3), Romela Lukakuja (3), Sona (3) in celo Cristiana Ronalda (3).

Erling Haaland
Foto: Profimedia

Še več, po poročanju ESPN je Haaland že na tretjini poti, da izenači dosežek najboljšega strelca v zgodovini Manchester Cityja Sergia Agüera, ki je med letoma 2011 in 2021 za meščane dosegel 12 hat-trickov, a odigral kar 256 tekem več kot njegov svetlolasi naslednik.

Že prehitel lanska najboljša strelca

In čeprav šteje komaj 22 let, je mladi nogometni zvezdnik proti Wolverhamtonu mrežo vsaj trikrat zatresel že 16-krat. Enkrat mu je to uspelo za Molde, dvakrat za norveško vrsto, po štirikrat za Manchester City in Borussio Dortmund in kar petkrat za Salzburg.

Nogometaš je sicer na sijajni poti, da v svoji prvi sezoni osvoji tudi naziv kralja strelcev premier lige. Na 19 tekmah je zabil že 25-krat in že prehitel Mohameda Salaha (Liverpool) in Sona, ki sta bila s po 23 goli najboljša strelca v lanski sezoni.

Od ustanovitve premier lige leta 1992 se je doslej primerilo 29-krat, da je nogometaš v eni sezoni dosegel vsaj 25 golov, a je zato le 13 takšnih, ki so v posamezni sezoni zabili po 26-krat. Absolutni rekord je sicer v družni lasti Andyja Cola in Shearerja, ki sta v sezonah 1993/94 oziroma 1994/95 dosegla po 34 zadetkov, vendar velja ob tem dodati, da so klubi tedaj igrali 42 prvenstvenih krogov.

Glede na formo, ki jo Haaland kaže od prihoda na Otok, je tako le še vprašanje časa, kdaj bo potolkel vse že omenjene strelske rekorde.

Komentari

Vaš komentar