The Athletic o Šolaku: Investicijski angel in trd pogajalec

Nogomet 23. Jan 202216:22 > 17:13 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Pred kratkim je ustanovitelj United Group Dragan Šolak kupil angleški prvoligaški nogometni klub Southampton. O tem se je razpisal tudi sloviti The Atheltic.

V začetku leta 2022 je Dragan Šolak, ustanovitelj United Group, za 120 milijonov evrov kupil 80 odstotkov delnic angleškega nogometnega prvoligaša Southampton. Klubu z juga Anglije pod vodstvom nekdanjih lastnikov iz Kitajske ni šlo najbolje, a zdaj so pred navijači Svetnikov, kot imenujejo ta klub, boljši dnevi, piše The Athletic v daljšem članku.

“Ko je Dragan Šolak leta 2013 po poročanju medijev za 11 milijonov evrov kupil Royal Bled, igrišče za golf v slovenskih Alpah, je imel vizijo, da ga bo spremenil v eno najbolj iskanih evropskih destinacij za golf. Obsežna dveletna prenova glavnega Kraljevega terena se je končala avgusta 2018 s slavnostno otvoritvijo. Prvi udarec je izvedla srbska princesa Jelisaveta Karađorđević. A Šolak se tu ni ustavil. Ni bil zadovoljen le s pridobitvijo ene izmed najljubših destinacij strastnih igralcev golfa, ampak jo je želel še izboljšati. Za upravitelja svojega igrišča je najel Steva Chapplla, ki je skrbel za zelenico na enem od treh igrišč za golf v znamenitem škotskem letovišču Gleneagles. To je bila zelo velika poteza, če vemo, da je Gleneagles leta 2014 gostil Ryder Cup,« svoj obsežen članek o Draganu Šolaku začenja The Athletic.

Trojica na tekmo Southampton- Manchester City

Šolak je vodilni vlagatelj v podjetju Sport Republic, ki je pred kratkim prevzelo 80 odstotkov delnic Gao Jishenga. Ralph Hasenhüttl se je pošalil, da o dober odnos s Šolakom izkoristil zato, da si bo rezerviral golf na Bledu. “Bled namreč ni daleč od mesta Gradec v Avstriji, kjer sem se rodil,” se je pošalil trener Southamptona.

The Athletic piše tudi, da je bil Šolak na tekmi Southampton-Manchester City prisoten skupaj s solastnikoma Rasmusom Ankersenom in Henrikom Kraftom. “To bo prvič, da se bo tekme udeležila trojica, saj je bil Ankersen odsoten, ko je Southampton premagal njegov nekdanji klub Brentford v začetku tega meseca.

Šolak prihaja iz premožne družine v Srbiji. Njegov oče je bil profesor ekonomije, bil pa je tudi v nadzornem svetu največjega jugoslovanskega proizvajalca avtomobilov Zastava, ki je proizvajala tudi po svetov znanega Yuga. To je bila znamka avtomobila, ki je predstavljala kar 80 odstotkov prodaje na jugoslovanskem avtomobilskem trgu, a bila obenem tarča posmehovanj v tujini, piše znani portal.

Tretji najbogatejši Srb

“Zastava je še vedno velik igralec v orožarski industrij. Šolakova družina nikoli ni ukvarjala s politiko. Glede na nemire v regiji konec prejšnjega in v začetku tega stoletja pa lahko rečemo, da se je Šolak ’ustvaril sam’. Če je verjeti srbskemu časopisu Nedeljnik, je Šolak na tretjem mestu seznama najbogatejših Srbov, s premoženjem ocenjenim na 1,67 milijarde evrov,” pišejo Angleži.

Pišejo tudi: “Šolak ni zaslužil denarja s privatizacijo javnih podjetij, kar je način, na katerega sta obogatela najbogatejša Srba, ki sta na tem seznamu pred njim. Njegovo prvo podjetje je kupovalo in prodajalo pravice za televizijske programe in filme. Nato je leta 2000 začel s kabelsko televizijo in telekomunikacijami v Srbiji, ustanovil je enega redkih manjših telekomunikacijskih operaterjev v regiji.”

Foto: Guliverimages

“Do leta 2005 je imel ta operater, SBB, 45 odstotkov lokalnega trga; sčasoma je začel prevzemati tudi svoje tekmece in se širiti v druge republike nekdanje Jugoslavije. Te družbe so se leta 2014 združile v United Group, katere lastnik je postala ameriška investicijska družba KKR. Tu je na prizorišče stopil Kraft, ki je bil zdaj povezava med Šolakom in Southamptonom. 48-letnik je namreč nekoč delal za KKR, nato pa je bil dve leti v upravnem odboru skupine United, preden je leta 2016 podjetje zapustil.”

V nadaljevanju The Athletic bračcem na Otoku pojasni tudi, kaj je United Group danes: “United Group s sedežem na Nizozemskem je medijsko in komunikacijsko podjetje, ki deluje v osmih državah jugovzhodne Evrope. Ima skoraj 50 kanalov in več kot dve milijardi evrov letnega prometa, pišejo.

“Šolak je znan poslovnež v regiji, predvsem v Srbiji,” pa je za The Athletic povedal dr. Marko Milosavljević, profesor novinarstva na Univerzi v Ljubljani.

Pogosta tarča vladajočih politikov v Srbiji

Milosavljević o Šolaku pravi še: “On ni znan širši javnosti, tudi ne lovi popularnosti. Ni Elon Musk. Ker pa ima v lasti velike kabelske in medijske družbe po vsej nekdanji Jugoslaviji in v Bolgariji, pa je zelo očiten nasprotnik državnih podjetij v teh državah. Provladni tabloidi v Srbiji ga obravnavajo sovražno, kajti če v Srbiji oblasti ne podpiraš aktivno, si avtomatično sovražnik. To, da so kritiki ali enostavno tisti, ki niso sto odstotno pristaši oblasti, obravnavani sovražno, je tudi sicer v regiji pogost pojav.”

Foto: Guliverimage

“Lani se je v sporu med Šolakom in srbsko vlado odprla nova fronta. Eden najbolj priljubljenih kanalov United Group je Sportklub, ki je imel pravice za večino najboljših evropskih lig. Tako je bilo do lani, ko je glavni tekmec skupine United Group – Telekom Srbija – plačal neverjetno veliko denarja za nakup pravic za prenose tekem Lige prvakov, La Lige, Serie A in končno, kupili so tudi pravice za prenos tekem Premier Lige za svoj kanal Arena sport. Telekom Srbija je podjetje v večinski državni lasti in njegovo vodstvo je tesno povezano z vse bolj avtoritarnim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem in njegovo Srbsko napredno stranko,” zapiše The Athletic.

Premier Ligo so opozorili, a liga jih je ignorirala

V nadaljevanju portal pravi, da “razlog, zakaj je Telekom Srbija vložil toliko javnega denarja v televizijski nogomet, ni velika ljubezen do športa ali prepričanje, da bo Telekom kdaj zares povrnil svoje naložbe: gre za politično potezo z namenom ošibiti United Group in zmanjšati število ljudi, ki gledajo informativno televizijo N1. Konec lanskega leta so različni ljudje različnih profilov in strok Premier Ligo opozorili naj ne sprejme ponudbe Telekoma Srbija v vrednosti 600 milijonov evrov za pravice predvajanja tekem 2027/2028. Toda Liga jih je ignorirala in unovčila ček”, navajajo Angleži.

Marko Milosavljević je za The Athtletic pojasni tudi, da “N1 uživa spoštovanje na mednarodni ravni. Je eden najbolj verodostojnih in neodvisnih virov informacij v nekdanji Jugoslaviji in to je problem sodobne Srbije. Če ne podpiraš vlade, si proti njej. Telekom Srbija skorajda ni skrival svojih namenov.”

Načrt je, da bi Sportklubu odvzeli nogomet, da bi uničili N1, so pojasnili v PowerPoint predstavitvi, ki je pred enim letom pricurljala v medije. Namera nanesti škodo ali uničiti N1 in Šolaka je jasna. Zelo težko je najti ekonomske argumente za plačilo toliko dragih pravic za Premier Ligo. V regiji je priljubljen pregovor o zavisti: dva kmeta živita drug poleg drugega. Ko enega vprašajo, kaj bi dal, da njegovemu sosedu crkne krava, pravi, da bi dal svojo kravo.” Telekom Srbija je tako ravnal in za to je porabil javni denar. Ali bi bil lahko nakup Southamptona Šolakov način, da se Telekomu Srbija maščuje,” piše The Athletic.

“Je podjetnik, vendar ima rad svojo državo”

Milosavljević ni edini, ki se sprašuje, ali je bil čas Šolakovega vstopa v lastništvo kluba Premier Lige naključen. Peter Horrocks, nekdanji vodja BBC World Service, ki je zdaj član uredniškega odbora v okviru skupine United, pravi, da je Šolak zelo odločen in spreten.

Dragan Šolak. Foto: United Group.

“Je podjetnik, vendar ima rad svojo državo. Verjame, da je objektivno in neodvisno novinarstvo dobro za Srbijo. Sam po sebi ni političen, nima nobenih ambicij, da bi vstopil v politiko, želi pa, da je Srbija dobro vodena. Večina srbskih medijev ga obravnava sovražno, a zato, ker so mediji v Srbiji neposredno ali posredno pod nadzorom vlade. Skrbi ga, da Srbija postaja avtoritarna, in skrbi ga, ker se v državo vrača nacionalizem, zaradi česar je v očeh vlade politična figura in ga prikazujejo kot nedomoljubnega. Vendar on sebe vidi predvsem kot Srba. In uspešno se bori,” je povedal Horrocks.

Za razliko od drugih tujih poslovnežev, ki so kupovali angleške klube, Šolak za uspeh po prevzemu Southamptona v Srbiji ni prejel nobenih pohval.

“United Group je v Srbiji pod političnim pritiskom,” še pravi Milosavljević za The Athletic, “vendar se kljub tem oviram zdi, da je še vedno zelo močan. Prevelik je, da bi ga nadlegovali. To je še en razlog, zakaj vladi v Srbiji in celo v Sloveniji ni všeč. Enostavno ga ne moreta nadzorovati.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!