Pri Olimpiji pripravljeni na evropski izziv: “To je pomemben trenutek za klub”

Liga prvakov 10. Jul 202314:14 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Nogometaši Olimpije s torkovo domačo tekmo uvodnega kroga kvalifikacij za ligo prvakov proti latvijskemu prvaku Valmieri začenjajo z letošnjimi evropskimi nastopi. Ljubljančani v zadnjih letih v Evropi niso navduševali, a se nadejajo, da bo pod vodstvom novega trenerja Joaa Henriqueja drugače.

Ljubljanska zasedba, ki se bo v torek predstavila svojim navijačem, bo precej drugačna od tiste, ki je maja osvojila dvojno krono. Moštvo je zapustilo šest igralcev, prav toliko se jih je v prestopnico tudi preselilo, a največja sprememba se je nedvomno zgodila na trenerski klopi, kjer je Španca Alberta Riero nasledil Portugalec Joao Henriques.

In čeprav je 50-letnik novo okolico šele dodobra spoznal, pa je pred njim že izjemno velik in pomemben evropski izziv proti latvijskemu prvaku Valmieri. “Priprave so bile zelo prijetne in so potekale z mislimi na pomembno tekmo proti Valmeiri. To je pomemben trenutek za klub. Odigrali smo šest prijateljskih tekem, da bi bi bili kar najbolje pripravljeni prav za uvodni evropski dvoboj,” je na novinarski konferenci pred torkovo tekmo prvega kroga kvalifikacij za ligo prvakov uvodoma poudaril Joao Henriques.

Joao Henriques
Foto: Aleš Fevžer

Portugalec je o tekmecu, ki ima po oceni za nogometne prestope specializirane spletne strani Transfermarkt skoraj polovico cenejše moštvo, govoril zelo spoštljivo. Med drugim je poudaril, da so tekmeci že pred časom vstopili v sezono, kar poleg nekaj zelo kakovostnih tujcev predstavlja njihovo glavno prednost.

“Napočil je trenutek, ko moramo biti pripravljeni na ta izziv. Seveda želimo biti iz tedna v teden boljši, a največja razlika med nami in Valmiero je, da je ta odigrala že 1900 minut. Tega se zavedamo, a skušali smo se pripraviti kar najbolje. Po opravljenih pripravah in pred prvo uradno tekmo sezone smo samozavestni in že nestrpno pričakujemo pričetek,” je dejal trener Olimpije.

Kaj je še povedal Joao Henriques:

O tem, v kako veliki prednosti je nasprotnik, ker je že globoko zakorakal v novo sezono:

“To je trenutno največja razlika med nami in njimi. Kot sem dejal, za sabo imajo 22 tekem in 1900 minut igre. A verjamemo, da bomo njihovo prednost zmanjšali z našo pripravo. Za nami so zelo uspešne pripravljalne tekme. Kljub temu se zavedamo, da obstajajo razlike med prijateljskimi in tekmovalnimi obračuni. Stvari bomo skušali uravnotežiti z našo kakovostjo, samozavestjo, predanostjo in znanjem, ki smo ga uspeli zbrati o nasprotniku. Tudi igralci so dobro sprejeli moje zamisli, treningi potekajo dobro in verjamemo v naše delo.”

O tem, kdo bo številka devet:

“Številka devet je običajno napadalec (smeh). Imamo veliko dobrih igralcev in kogarkoli lahko postavimo na ta položaj. Tudi nekoga, ki nima lastnosti tipičnega napadalca. Zdaj vsak ve, kaj mora storiti na tekmi. Ni pomembno le, da je dobro pripravljena začetna enajsterica, temveč tudi igralci na klopi. Rabili bomo prav vse, saj nas do konca avgusta čakajo tekme na tri dni. Kdo je številka devet, osem, šest v tem trenutku ni pomembno. Verjamemo v vse, seveda pa vem, kdo bo zaigral v napadu.”

Foto: Profimedia

O morebitnih težavah s poškodbami:

“Seveda so manjše težave, ki se vedno pojavljajo na uvodu v sezono, a vsi igralci so pripravljeni na evropski izziv.”

O tem, kaj pričakuje od svojih igralcev na tekmi:

“Predvsem, da uživajo. Seveda pa je v nogometu pomembno, da se igra kolektivno, a obenem želim, da v naši predstavi uživajo tudi navijači na tribunah.”

Joao Henriques
Foto: Aleš Fevžer

O tem, ali bo Olimpija v vlogi favorita:

“Menim, da so možnosti 50:50. Ekipi sta v zelo različnih obdobjih sezone. Če bi igrali šest mesecev pozneje, bi gledali povsem drugačno tekmo. A kot sem že dejal, je v tem trenutku njihova prednost, da so že odigrali 22 tekem.”

O največjih prednostih Valmiere:

“Gre za ekipo, ki ima dobre igralce. V svojih vrstah imajo na primer Ivana Želizko, ki je za Ukrajino nastopil na evropskem prvenstvu do 21 let. Odlične igralce, ki prihajajo iz Senegala, Kolumbije in Brazilije imajo tudi v napadu. Premorejo individualno kakovost, zato bomo morali biti previdni. Zavedati se moramo, da so državni prvaki Latvije in da so zadnjo tekmo dobili s 6:0. So ekipa, ki zna dosegati gole, na kar bomo morali biti pozorni. A tako kot vsaka ekipa na svetu imajo tudi oni prednosti in slabosti. Vendar pa vsak igralec v naši ekipi natanko ve, kakšne bodo njegove naloge jutri in to je najpomembnejše.”

Argentinec v vrstah Olimpije stavi tudi na izkušnje

Nestrpno pričetek sezone pričakuje tudi vezist Olimpije Agustin Doffo, ki sicer priznava, da se po prihodu novincev moštvo še vedno spoznava in da bo rabilo še nekaj časa, da se povsem uigra. “Kot je dejal že trener, je najpomembneje, poskušamo uživati in da zmagamo,” je poudaril Argentinec in se zazrl tudi v lansko evropsko sezono, v kateri je Olimpija v kvalifikacijah za konferenčno ligo po enajstmetrovkah izpadla proti romunskemu predstavniku Sepsiju.

Agustin Doffo
Foto: Aleš Fevžer

“Bilo je drugače. Kot veste, smo evropske tekme začeli s številnimi težavami. Žal smo takrat izpadli po enajstmetrovkah . A mislim, da je tokratni nasprotnik povsem drugačen. Zdaj smo bolj izkušeni in tudi sam bom drugič igral v evropskih tekmovanjih. A najpomembneje bo, da napredujemo,” je pristavil 28-letnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!