Pri Zeljkoviću se je pozanimal, kako ga v prihodnosti lahko premaga

Nogomet 5. Jan 202418:00 1 komentar
Novi trener Kopra Aleksander Radosavljević. Foto: Aleksander Golob, FC Koper

Nogometni klub Koper je danes javnosti uradno predstavil novega trenerja. Prvo moštvo kanarčkov bo odslej vodil nekdanji slovenski reprezentant Aleksandar Radosavljević.

Ko je po porazu proti ljubljanski Olimpiji (2:4) v predzadnjem krogu letošnje nogometne jeseni do nas prišla informacija, da Safet Hadžić v drugem delu sezone ne bo več vodil članske ekipe FC Koper, smo v isti sapi napovedali, da je prvi kandidat za prevzem vajeti pri edinem primorskem prvoligašu selektor slovenske reprezentance do 17 let Aleksandar Radosavljević. 

Scenarij se je po koncu tekmovalne jeseni uresničil, kmalu po začetku novega leta pa je nekdanji slovenski reprezentant že zavihal rokave in vodil prve treninge svojega novega moštva, ki bo v nadaljevanje sezone krenilo z novo energijo.

“Sami veste, da sem imel pogodbo na Nogometni zvezi Slovenije, ki bi se ji rad zahvalil za izvrstno sodelovanje. Tudi oni so prepoznali, da je to naslednji korak v moji karieri. Želim si napredovati kot trener in to je pravi korak naprej. Selektorsko delo je specifika, delaš na igrišču pa ne delaš oziroma si ogleduješ tekme … Sam si želim vsak dan delati kot trener in zavestno sem se odločil, da bi rad delal v klubu. Koper je ambiciozna sredina, igralci so kvalitetni, pogoji so dobri. Odločitev ni bila težka,” uvodoma razmišlja novi trener Kopra.

V nadaljevanju preverite, kakšen Koper si želi videti novi trener kanarčkov, kakšen je načrt pripravljalnih tekem, kako razmišlja o kadrovanju, pa tudi kako trenersko spremembo ocenjuje predsednik Kopra Ante Guberac.

Aleksander Radosavljević. Foto: Aleksander Golob, FC Koper

O čem je na predstavitveni novinarski konferenci še govoril Aleksandar Radosavljević?

O tem, kakšen Koper si želi v drugem delu sezone

Želim videti konstanten, nepopustljiv in hraber Koper. Delali bomo v smeri, da bomo dinamični, energični in da bomo dominirali v igri. S trenažnim procesom želimo biti vsak dan boljši. To je edini način za napredek.

O tem, kako pomembno je, da bo imel pomembno besedo pri kadrovanju

Ko smo se pogovarjali o sodelovanju, je bila tudi to tema naše debate. Skupaj bomo spremljali, kaj Koper potrebuje in česa ne potrebuje v danem trenutku in preverili, kaj je na voljo na trgu. Vse poteze strokovni štab vleče skupaj s športnim direktorjem, vselej z razmislekom o tem, kaj je dobro za ekipo. Iščemo fante, ki bodo pravi karakterji. Trenerski štab potrebuje čas, da spozna igralce in nato se bomo odločili, kje še potrebujemo okrepitve oziroma kdo ne zadošča ambicijam kluba.

Kakšna bo podoba Kopra v drugem delu sezone? FOTO: Aleš Fevžer

O zahtevnih pripravljalnih tekmecih

Nekatere tekme so bile dogovorjene že pred mojim prihodom. Ampak razpored mi ustreza. Imamo šest zahtevnih nasprotnikov, na pripravljalnih tekmah ni toliko pomemben rezultat, kot je vsebina. Na teh tekmah še lažje ocenimo, kje se moramo še izboljšati. Močni nasprotniki so lahko samo pozitivna stvar.

Pripravljalni tekmeci FC Koper

13. 1. Osijek (Hrvaška)

17. 1. Hajduk (Hrvaška)

21. 1. Lubin (Poljska)

24. 1. Fakel Voronež (Rusija)

27. 1. Tirol (Avstrija)

3. 2. Sarajevo (Bosna in Hercegovina)

O razlogih za prihod na klop Kopra

Sami veste, da sem imel pogodbo na Nogometni zvezi Slovenije, ki bi se ji rad zahvalil za izvrstno sodelovanje. Tudi oni so prepoznali, da je to naslednji korak v moji karieri. Želim si napredovati kot trener in to je pravi korak naprej. Selektorsko delo je specifika, delaš na igrišču pa ne delaš oziroma si ogleduješ tekme … Sam si želim vsak dan delati kot trener in zavestno sem se odločil, da bi rad delal v klubu. Koper je ambiciozna sredina, igralci so kvalitetni, pogoji so dobri. Odločitev ni bila težka.

Guberac: Kažejo se obrisi, da smo izbrali pravega trenerja

Na prvi novinarski konferenci kanarčkov v letu 2024 je imenovanje novega trenerja pokomentiral tudi predsednik FC Koper Ante Guberac.

“To ni zadeva, ki smo jo sprejeli hitro. Ocenili smo njegovo delo in ga izbrali. Tudi Zoran Zeljković je bil pred tem neznano ime, a je prvi trener v zgodovini, ki smo ga prodali v drug klub. Da se razumemo, Zorana ne bi nikoli prodal, tudi če bi mi ponudili zanj pol milijona. A odločila je njegova velika želja, čeprav sem vedel, da s tem Koper izgublja veliko. A dokler sem jaz tu Koper nikoli ne bo odvisen od samo ene osebe. Prvi treningi že kažejo, da smo izbrali pravega trenerja, zadeva je na visokem profesionalnem nivoju. Prepričan sem, da bo delal dobro, potrpežljivi bomo z njim in če bo imel še malce sreče, potem nas čaka uspešna zgodba.

Ante Guberac. Foto: Uroš Skaza

O tem, kaj bi rad spremenil v primerjavi z zadnjimi tekmami Kopra

Želim, da se igra hitreje, da igralci več sodelujejo in se razdajajo za soigralce. Da skupaj napadamo in se skupaj branimo. V glavo želim igralcem vcepiti ekipni duh, saj bo samo to prineslo rezultat. Ključno bo, da bodo igralci pripravljeni sprejemati naše informacije. Tako jim lahko pomagamo. Če nekdo misli, da je že zdaj dovolj dober, ga težko premakneš. Iščem ponižnost igralcev, da bodo sprejemali naše informacije in bolje bomo delovali kot celota.

O tem, ali se je o ekipi pogovarjal tudi z Zoranom Zeljkovićem

Sem. Preden sem prišel v klub sem bil v stikih z Zoranom in Safetom Hadžićem. Imam vse informacije, ki jih želim uporabiti v dobro ekipi.

Zoran Zeljković
Zoran Zeljković je na klopi Kopra opravil odlično delo. Foto: Aleš Fevžer

O tem, da je prvi iz generacije svetovnega prvenstva 2010, ki je trener v Prvi ligi Telemach

Vedno sem šel korak za korakom, tudi v igralski karieri. Podobno je v trenerski, na zunaj se to zdi lahka služba, a ni. Začel sem kot pomočnik pri Olimpiji, vodil zadnji dve tekmi, ampak sem ocenil, da je bolje iti počasi in postopoma napredovati. Bil sem pri mladincih pa potem pomočnik v Celju, nato selektor. Deset let je bilo dovolj, da pridem v klubski nogomet kot glavni trener. Trenutek je pravi. Preselil sem se v Koper in želim delati od jutra do večera. S strokovnim štabom bomo naredili vse, da bomo dobro izgledali in da bomo na koncu uspešni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje