Pripravite se, kocka bo padla, na mizi pa so milijoni

Nogomet 18. Maj 20245:00 2 komentarja
NK Maribor
Foto: jure Banfi

Tako, prišli smo do konca. No, skoraj do konca. Pred nami je še zadnji krog Prve lige Telemach, ki pa bo še kako zanimiv. Vseh pet tekem bo namreč izjemno pomembnih v luči boja za prvenstvena mesta, dvoboji pa lahko moštvom tudi odprejo ali zaprejo vrata, ki vodijo do Uefinih milijonov.

Pred 36. krogom Prve lige Telemach je pravzaprav jasna samo ena stvar. Tista najpomembnejša.

Celjani so si že predčasno zagotovili naslov državnih prvakov in v zaključku sezone bolj ali manj le še eksperimentirajo pred evropskim poletjem. Tako bo nedvomno tudi danes, ko se grofje odpravljajo na gostovanje v Domžale, kjer jih čakajo Radomlje.

Trener Damir Krznar je dobil zaupnico vodstva kluba in bo moštvo vodil tudi v naslednji sezoni, v ozadju pa grofje pripravljajo dolg seznam potencialnih okrepitev, s katerimi želijo napasti resnično visoko zastavljen cilj. Ligo prvakov. Zadnji krog prvenstva bo tako za Celje zgolj delo, ki ga pač morajo opraviti. Kakšne hude vneme po nogometnih presežkih z njihove strani ne gre pričakovati, izjema je le Aljoša Matko, ki se bo boril za naziv kralja strelcev.

NK Celje
Zaščitni znak zadnjih celjskih tednov je bilo rajanje. Foto: Aleš Fevžer

Nogometna matematika dopušča prav vse scenarije

8. Rogaška 33 točk
9. Radomlje 32 točk
10. Aluminij 31 točk

Če torej današnji dan za Celjane ne pomeni nič posebnega, pa povsem drugače velja za nogometaše Rogaške, Radomelj in Aluminija. Za marsikaterega od njih bo to celo najpomembnejši dan kariere. Padla bo namreč odločitev o tem, koga prihodnjo sezono ne bo več v Prvi ligi Telemach.

Na papirju ima najboljše možnosti za ohranitev prvoligaškega statusa Rogaška. Toda ironija ali ne, ravno papirji so tisti, ki bodo črno-belim bržkone zaprli vrata Prve lige Telemach za prihodnjo sezono. Rogaška je namreč ostala brez licence za nastop med elito v prihodnji sezoni, usoda njihove pritožbe pa bo skrb za kakšen drug dan. Sobota namreč prinaša gostovanje Slatničanov v Murski Soboti, kjer so pred tedni slavili zgodovinsko uvrstitev v finale pokala, zdaj pa želijo osvojiti še prepotrebne točke proti nemotivirani Muri.

Jure Banfi
NK Rogaška je takole v Fazaneriji slavila zgodovinski uspeh – uvrstitev v finale pokala. Foto: Jure Banfi

Podobno nemotivirani kot Prekmurci so tudi Domžalčani, ki so jih v Rogaški celo obtožili, da so svoje najboljše nogometaše pred tekmo z njihovim rivalom Aluminijem že poslali na dopust v Španijo. Kaj od teh namigovanj drži in kaj ne, bomo izvedeli danes popoldne, šumarji pa nujno potrebujejo zmago, če se želijo rešiti zadnjega mesto in izpada v drugo ligo. V najbolj norem scenariju bi tudi njihova zmaga, če tri točke osvojita tudi Rogaška in Radomlje, pomenila izpad v drugo ligo.

Nekje vmes v ognju obtoževanj in metanja polen pod noge pa so ostali Radomljani, ki se kot pravzaprav vselej na epilog sezone pripravljajo v ‘ljubem miru’. Bilanca mlinarjev proti Celju je sicer porazna. Na 19 tekmah so Radomlje grofe premagale vsega dvakrat, statistično gledano bi bil zanje manj ugoden tekmec v zadnjem krogu le še Maribor. A vemo, da v nogometu veliko štejejo tudi volja, želja in energija, vse to pa bi moralo biti danes na strani domačih. Bo to dovolj za izničenje celjske kvalitete in ohranitev prvoligaškega statusa?

NK Radomlje
S 6. in 7. mestom so Radomljani dvakrat zapored obstali v Prvi ligi Telemach, bodo tudi v tretje? Foto: Aleš Fevžer

Potrditi evropsko vozovnico, ki lahko pomeni nekaj več

2. Maribor 66 točk
3. Olimpija 64 točk

Bistveno bolj kot Celjani bodo v zadnjem krogu motivirani Mariborčani in nogometaši Olimpije. Ante Šimundža ni znan kot nekdo, ki bi ekipi dovolil tudi najmanjši razmislek o tem, da je sezona končana, dokler sodnik zadnjič ne zapiska v piščalko. Vijoličasti stroj je to pomlad začel mleti in rušiti vse pred sabo in malo je tistih, ki verjamejo v to, da bi Štajerci na Bonifiki Kopru dovolili, da jim zagreni poletni dopust in Olimpiji pomaga na 2. mesto prvenstvene lestvice.

No, tudi usluga Kopra pa ne bi bila nujno dovolj za zmaje, ki morajo v Stožicah za ohranitev upanja na drugo mesto, ki bo morda prineslo celo kvalifikacije za ligo Evropa, premagati Bravo. To za Olimpijo niti približno ne bo lahka naloga. Ne samo zato, ker so zmaji na zadnjih šestih tekmah Šiškarje premagali samo enkrat, ampak tudi zato, ker so se na tekmo spet pripravljali brez za to usposobljenega trenerja, prihodnost kluba pa visi v zraku.

NK Olimpija
Kdo ve, kakšna bo prihodnost ljubljanske Olimpije? Foto: Aleš Fevžer

Težko predvidevamo, kakšna bo Olimpija na nedeljskem dvoboju z mestnim tekmecem, kakšna pa bo dan po tem usoda zmajev oziroma kaj prinaša prihodnost, verjetno v tem trenutku ne ve prav nihče.

Bravo lahko Evropo ujame z nizom desetih tekem brez zmage

4. Koper 47 točk
5. Bravo 47 točk
*Koper ima boljši izkupiček na medsebojnih tekmah

Boj za četrto mesto na prvenstveni lestvici, ki navadno prinaša Evropo, je letos nenavaden kot že dolgo ne. V prvi vrsti zato, ker se je dolgo zdelo, da sploh ne bo peljalo v evropska tekmovanja, a se je to po zavrnjeni licenci Rogaški postavilo na glavo.

Trener Aleš Arnol je v zadnjih tednih večkrat poudaril, da so njegovi fantje zaradi dejstva, da 4. mesto ne pomeni nič, malce izgubili motivacijo, a jo mora zato zdaj, kakor ve in zna, znova najti. Rezultatski niz Šiškarjev je sicer zaskrbljujoč, zmagali niso že od marca oziroma devet tekem zapored. A nenavadnost situacije je takšna, da lahko pravzaprav niz brez zmage zaokrožijo celo na okroglo desetico, pa bodo vseeno igrali evropsko poletje, če Koper izgubi proti Mariboru.

Mura, Bravo
Bo Bravo še pravočasno znova ujel pravo formo? Foto: Jure Banfi

In poudarili smo že, da kanarčkom prav veliko možnosti proti vijolicam nihče ne pripisuje. Ne samo zato, ker je Maribor v odlični formi in predvsem še vedno zelo motiviran za zbiranje točk, ampak tudi zato, ker na Bonifiki vlada prava lokalna epidemija poškodb in trener Oliver Bogatinov selekcije za tekmo ne bo opravil na osnovi tega, kdo je v formi in kos izzivu, ki čaka njegovo moštvo, ampak enostavno na osnovi tega, kdo je zdrav.

Kakorkoli, ne zamudite zadnjega dejanja prvoligaške sezone 2023/2024. Verjemite, drama je zagotovljena.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje