Prizorišča nogometnega SP: Katarska vreča brez dna

Nogomet 12. Nov 20227:00
Grafika: Uroš Kokol.

Svetovno nogometno prvenstvo v Katarju je z naskokom najdražji projekt v zgodovini športa. Kaj vse je v zadnjem desetletju v Dohi z okolico zrastlo in koliko je stalo? Na katerih stadionih bodo od 20. novembra do 18. decembra igrali najboljši nogometaši na svetu?

Katar:

Lega: jugovzhodna Azija.
Število prebivalcev: 2,8 milijona.
Površina: 11.437 kvadratnih kilometrov.
Jezik: arabščina.
Vera: islam.

Katar nima nobene nogometne tradicije in je bil leta 2010, ko je bil kontroverzno izbran za prireditelja letošnjega svetovnega nogometnega prvenstva, tudi brez infrastrukture. Toda če imaš denar, ni težav. Katar, ki kot eden največjih izvoznikov zemeljskega plina spada med najbogatejše države na svetu, ga ima ogromno. Katar 2022 je projekt, ki je (bil) vreča brez dna.

Vsak od osmih stadionov je v povprečju stal več kot pol milijarde evrov. Prinesli so tudi novost, vsi so klimatizirani. Čeprav to zdaj, ko bo svetovno prvenstvo prvič v zgodovini v zimskih mesecih, sploh ne bo potrebno. Novembra je v Dohi povprečna temperatura med 20 in 30 stopinjami Celzija, decembra bo še nekaj stopinj nižja.

Kako globoko so v žepe segli, potrjuje tudi to, da so Katarci zaradi prihajajočega mundiala zgradili celo novo mesto Lusail. Cena? 45 milijard evrov. Postavili so tudi otočje Biser s privatnimi otoki in dvema velikima stolpoma. Projekt je vreden 15 milijard evrov. In 76 kilometrov proge novega metro sistem javnega prevoza, ki povezuje pet od osmih prizorišč. Zanj so Katarci porabili okoli 36 milijard evrov.

Koliko so za stadione, javni transport, prostore, cene in hotele porabili, ni znano, toda stroški zagotovo presegajo 200 milijard evrov. Za primerjavo, svetovno prvenstvo v Rusiji 2018, ki naj bi bilo najdražje do zdaj, je stalo več kot desetkrat manj. Brazilija 2014 je nanesla 15, Južnoafriška republika 2010 in Nemčija 2006 približno štiri milijarde evrov stroškov …

“Trajnost, zgodovina, udobje in dostopnost,” približno dvema milijonoma navijačev, ki naj bi v naslednjih mesecih obiskali Katar, sporočajo organizatorji in jim obljubljajo, da si bodo lahko prvič v zgodovini ogledali dve tekmi svetovnega prvenstva v enem dnevu.

Ne lažejo. Katar je trikrat manjši od prejšnje najmanjše gostiteljice svetovnih nogometnih prvenstev Švice (daljnega leta 1954). Vseh osem prizorišč je strnjenih v zelo majhnem radiju. Najdlje oddaljen stadion Al Bayt v mestu Al Khor je od središča Dohe oddaljen 35 kilometrov. Šest od osmih stadionov je povsem novih. Dva sta bila temeljito prenovljena.

Vsi stadioni nogometnega SP 2022: