Agent Alberta Riere: Prevzem Celja mu ni dišal preveč

Nogomet 25. Sep 202319:30
Albert Riera
FOTO: Jure Banfi.

Da so Celjani letos prvi kandidati za naslov, je v prvi vrsti zaslužno eno ime. Albert Riera. Španec, ki je v lanski sezoni z Olimpijo osvojil dvojno krono, je poleti malce presenetljivo sedel na klop grofov. Njegov agent Andy Bara je v hrvaškem podkastu Dribler razkril, da 41-letnika sprva nič kaj ni vleklo na klop grofov. A si je ob ponudbi Valerija Kolotila premislil.

Ko se je zdelo, da se nogometaši Celja v miru pripravljajo na sezono, v kateri so bili označeni kot eni glavnih favoritov za naslov, se je v knežjem mestu ‘pet pred dvanajsto’ zgodil velik preobrat. Zaradi nezadovoljstva slačilnice je trenerja Romana Pilipčuka na čelu grofov zamenjal Albert Riera in s tem razjaril navijače Olimpije, ki so mu očitali, da je požrl svojo besedo o tem, da v Sloveniji ne bo vodil nobenega drugega kluba.

Presenetljivo odločitev je Riera sicer pojasnil že na svoji prvi novinarski konferenci, njegov agent Andy Bara pa je zdaj še malce bolj detajlno razložil, zakaj se je nekdanji član Manchester Cityja, Liverpoola in Galatasaraya odločil za selitev v Slovenijo. No, pravzaprav je najprej priznal, da je bilo možnosti za to, da Španec sede na klop grofov, bolj malo.

“Ob koncu prejšnje sezone si je Riera zaželel, da bi zapustil Ljubljano. To se je zgodilo. Imel je tri ali štiri ponudbe iz tujine. Še preden je lahko sprejel katero od njih, me je kontaktiral Valerij Kolotilo, prvi mož Celja. Poklical me je in me vprašal, če obstaja možnost, da Riera podpiše za njih.  Rekel sem mu, da bo to zelo težko izvedljivo,” je v pogovoru za podkast Dribler priznal agent Alberta Riere.

Albert Riera. Foto: Jure Banfi

Mislili, da so pogoji nerealni, a Celjani so se strinjali

Toda Celjani so Rierovemu taboru naposled vendarle predstavili argumente, ki so dvojno okronanega stratega prepričali v selitev na stadion Z’Dežele.

“Pogovoril sem se z Riero in ga vprašal, če želi v Celje. Najprej je odgovoril, da mu ideja ni preveč všeč in da čaka drugo ponudbo. Rekel sem mu, naj osvoji prvenstvo še s Celjem in se pokaže kot resen trener. In to ga je pritegnilo, saj se resnično želi dokazati. Postavili smo svojo ceno, ki je bila sprva malce nerealna za Celje. Ampak strinjali so se s pogoji, ki sva jih postavila. Riera je srečen, da je ostal v Sloveniji,” je preobrat v tej zgodbi opisal Andy Bara.

Kot smo poročali, je imel Riera v tem poletju ponudbe s Kitajske, Cipra in Romunije, bil je tudi med kandidati za mesto selektorja Bosne in Hercegovine. Ni skrivnost, da se ga je v Turčiji resno povezovalo tudi s klopjo Antalyasporja, kjer je na koncu ostal Nuri Sahin.

FOTO: Aleš Fevžer.

Albert Riera je svojo pot na klopi Celja začel odlično, na osmih prvenstvenih tekmah je šestkrat zmagal in dvakrat remiziral ter je na vrhu prvenstvene lestvice. Tudi v Evropi mu je z uvrstitvijo v ‘play-off’ konferenčne lige, kjer je bil na koncu za grofe premočan Maccabi Tel Aviv, uspelo preseči pričakovanja.