Albert Riera in nogometaši Olimpije so evropski vrh

Nogomet 24. Feb 20237:00
Olimpija
FOTO: Aleš Fevžer.

Olimpija ima po 23 krogih slovenskega nogometnega prvenstva na vrhu 13 točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem. Kam jo to uvršča v primerjavi s preostalimi evropskimi ligami in kje je, ko beseda nanese na točkovno uspešnost?

Olimpija, ki je odlično začela z novo sezono in na uvodu nanizala kar sedem prvenstvenih zmag, je prepričljivo vodilna ekipa slovenskega prvenstva. Na vrhu je že od prvega kroga in ima trenutno 13 točk naskoka pred najbližjim zasledovalcem, Celjem.

Prednost, ki jo imajo varovanci Alberta Riere po 23. krogu, ni najvišja v tej sezoni. Še višjo so imeli po 21. krogu, ko so imeli od drugouvrščenega Celja 14 naskoka. Takšno prednost, kot jo imajo zdaj, 13 točk, pa so imeli v tej sezoni še štirikrat, v 17., 18., 19. in 21. krogu.

Prečesali smo vsa evropska prvoligaška tekmovanja in skušali ugotoviti, kam zdajšnja prednost med 42 aktivnimi evropskimi ligami Olimpijo uvršča?

V Evropi imajo višjo prednost le trije

Nogometaši Olimpije so po tem kriteriju visoko, v samem vrhu. Višje razlike med prvo in drugouvrščenimi najdemo le še v treh ligah.

V Walesu, kjer po 24 krogih The New Saints tekmecem bežijo za kar 17 točk. V Italiji, kjer ima Napoli v lovu na prvi naslov po dolgih 33 letih čakanja 15 točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem, in na Madžarskem, kjer ima vodilni Ferencvaroš 14 točk prednost.

Toliko kot Olimpija, 13 točk, imajo v Švici prednosti tudi nogometaši Young Boys.

V Walesu imajo vodilni The New Saints kar 17 točk naskoka. FOTO: Guliverimages.

V le eni od vseh evropskih prvoligaških tekmovanj je na vrhu več kot en klub, in sicer v Nemčiji, kjer so po 21 odigranih tekmah na prvem mestu z istim točkovnim izkupičkom kar trije klubi. Bayern München, Borussia Dortmund in Union Berlin. Vodilni so trenutno zaradi najboljše razlike v zadetkih Bavarci, ki branijo naslov.

V desetih ligah z novimi sezonami še niso začeli. V Belorusiji, Estoniji, na Ferskih otokih, Finskem, Gruziji, Islandiji, Kazahstanu, Latviji, Moldaviji, na Norveškem in na Švedskem. Na Irskem so odigrali šele prvi krog.

V šestih evropskih ligah vodilna kluba nista odigrala istega števila tekem. V Angliji ima Arsenal tekmo manj od Manchester Cityja, na Hrvaškem Dinamo od Hajduka in v Bosni in Hercegovini Zrinjski od Širokega brijega. V Severni Makedoniji je vodilna Struga odigrala tekmo več od Shkupija, v San Marinu Cosmos od Tre Penneja in v Ukrajini Dnipro od Šahtorja Donecka.

Kako je s povprečjem osvojenih točk?

Olimpija je torej v samem evropskem vrhu, ko beseda nanese na prednost, ki jo ima kot vodilna v slovenskem prvenstvu. Mar to pomeni, da je tudi med najbolj uspešnimi klubi glede na število osvojenih točk? Ne, še zdaleč ne.

Celtic na Škotskem osvaja kar 2,81 točke na tekmo. FOTO: Guliverimages.

Nogometaši Olimpije so v 23 tekmah zbrali 54 točk, kar v povprečju znese 2,35 točke na tekmo. Od Ljubljančanov je uspešnejših kar 18 trenutno vodilnih evropskih prvoligašev.

Bohemiansa, ki je po eni tekmi na Irskem na vrhu s tremi točkami, nismo upoštevali.

Kdo je torej najuspešnejši? Najdemo ga na Škotskem. Celtic je v 26 tekmah iz rok izpustil vsega pet točk in na tekmo v povprečju nabira neverjetne 2,81 točke.

Kljub temu ima velikan iz Glasgowa na vrhu “vsega” devet točk naskoka drugouvrščenim velikim mestnim tekmecem Rangersom. Pogled na razliko, ki zeva do tretjeuvrščenih Hearts, razkriva, zakaj. Znaša namreč kar 18 točk.

Komentari

Vaš komentar