Albert Riera: Z Olimpijo sem v roke dobil ferrarija

Konferenčna liga 21. Jul 20227:00 > 9:47 0 komentarjev
FOTO: Uroš Skaza.

Z Albertom Riero, slovitim Špancem, ki na klopi Olimpije začenja trenersko pot, smo se pred današnjo novo evropsko tekmo, Ljubljančani gostujejo v Romuniji pri Sepsiju, pogovarjali o njegovih pestrih ljubljanskih prvih dneh, dogajanju v klubu in slovitih prijateljih, ki jih ima.

“V roke sem dobil ferrarija, ki pa mora imeti dobrega trenerja, dobro olje, gume, bencin …,” je povedal Albert Riera, za katerega je Olimpija prva samostojna trenerska služba. S trenerskim poslom se je sicer začel ukvarjati pri Galatasarayju, pri katerem je bil pomočnik glavnega trenerja. Nekaj časa slovitega Fatiha Terima.

Po nenadnem odhodu Roberta Prosinečkega je 41-letni Španec še drugič presenetljivo pristal v Sloveniji, kjer je kot igralec pred leti pri Zavrču in Kopru že bil. Tokrat kot trener Olimpije, v katero je prišel v najbolj vročih trenutkih vojne navijačev z vodstvom kluba na čelu s predsednikom Adamom Deliusom.

Zgodilo se mu je celo, da so ga Green Dragons s predstavitvene novinarske konference spodili, o čemer so poročali številni svetovni mediji. Tudi to je dokaz, kako veliko nogometno ime po novem živi v Ljubljani. Nekdanji občasni reprezentant iz časov, ko je ta med letoma 2008 in 2012 nanizala neponovljiv “hat-trick” zmag na velikih tekmovanjih, je s številnimi slovitimi Španci, Xavijem Hernandezom, Raulom Gonzalesom, Xabijem Alonsom in tudi Pepom Guardiolo v stikih še danes.

Toda bolj kot o tem se raje pogovarja o delu, ki ga čaka v Ljubljani. “Odkar sem tukaj, govorim, da sem prišel po naslov,” je odločno dejal v tokratnem intervjuju za SportKlub. Z začetkom dela v Ljubljani je lahko zadovoljen. V Evropi je preskočil Differdange iz Luksemburga, v prvenstvu je premagal Muro. Izgubil še ni. Danes zvečer ga čaka prva tekma 2. kroga kvalifikacij za evropsko konferenčno ligo. Olimpija zvečer gostuje v Romuniji pri Sepsiju.

Trener Olimpije je postal pred tremi tedni.

Za mnoge je bil vaš prihod na trenersko klop Olimpije presenetljiv.
Zame ni bil, saj sem vedel, da bom prve trenerske izkušnje nabiral v kakšni izmed držav, v kateri sem igral. Kot asistent sem s trenerskim delom začel v Turčiji, kjer sem igral vrsto let. Lahko bi začel tudi v Španiji, v Angliji, v Franciji, v Grčiji, v Franciji, zgodilo pa se je, da sem samostojno trenersko pot začel tukaj.

Ko smo skupaj delali trenersko licenco, smo se s Xavijem Hernandezom, Xabijem Alonsom, Raulom in še nekaterimi nekdanjimi soigralci pogovarjali, kje bi bilo najbolje, da začnemo trenerske poti. V mlajših ali članskih selekcijah. Prav vsi smo rekli, da med člani. Dolgo časa, 20 let smo namreč igrali na najvišji ravni, zato lahko damo od sebe veliko več, kot bi ob delu z mlajšimi.

Ne želim reči, da s selekcijami do 11, 13, 15 let ne moremo delati, ampak imam občutek, da je bolje za vse nas tako. Zahteve so visoke, ampak na tej ravni smo vajeni delati. Ni nujno, da začnemo takoj kot glavni trenerji. Lahko smo tudi pomočniki.

Meni se je posrečilo. Odprla se možnost, da prvo samostojno trenersko službo dobim pri Olimpiji. V največjem klubu svoje države, ki ima bogato zgodovino. V roke sem dobil ferrarija, ki pa mora imeti dobrega trenerja, dobro olje, gume, bencin … to moramo še urediti, ampak glavno, da imam ferrarija. Vesel sem, da sem del tega projekta. Ko je prišla ponudba, sem takoj bil za.

Ste z omenjenimi velikani nogometne igre vseskozi v stikih?
Da, ta generacija španskih nogometašev, ki je med letoma 2008 in 2012 osvojila dva evropska in svetovni naslov, je med seboj zelo povezana. Že takrat smo se dogovorili, da bomo ostali v stikih in to tudi storili. Preveč smo dobili eden od drugega, da bi to pozabili.

Zanimivo, smo pa vsi mi, ki smo igrali nogomet na najvišji ravni, v novih, trenerskih vlogah ugotovili, da o nogometu ne vemo čisto nič. Ni ene poti, ki bi zagotavljala uspeh. Če bi bilo tako, potem bi vsi igrali isti nogomet. Ni sistema, ki bi bil boljši od drugega.

Poti do cilja je milijon. Tudi zato je nogomet tako zanimiv. Po eni strani zelo zapleten, po drugi pa povsem enostaven. Nalogi sta samo dve. Na eni strani želiš zabiti čim več golo, na drugi pa jih čim manj prejeti. Zelo enostavno, mar ne?

Blizu ste si tudi s Pepom Guardiolo, enim največjih imen trenerskega posla. Ste ga prosili za kakšen nasvet?
Ne, zdaj se nisem slišal z njim, se pa vsako leto vidiva iz takšnih ali drugačnih razlogov. Kaj naj povem o njem? Je eden najboljših trenerjev v zgodovini. Verjetno najbolj kreativen trener vseh časov. Težko pa, da bi mi pri Olimpiji pomagal. Nogomet ni kopiranje eden drugega. Precej bolj pomembno je to, da se trener prilagodi ekipi. Da ve, kaj je najboljše za klub. Da ni sebičen in misli samo nase, ampak na vse. Odvisno je, kakšne imaš igralce. Jaz bom iz mojih skušal iztisniti največ.

V dresu španske reprezentance. V ozadju Xabi Alonso. FOTO: Guliverimages.

Prve trenerske izkušnje ste nabirali pri velikanu evropskega nogometa, Turku Fatihu Terimu. Česa ste se od njega naučili?

Ogromno. Pa ne samo od njega, tudi od Španca Domeneca Torrenta, ki je Galatasaray vodil pred njim. Dva povsem različna trenerja, ki svoje ekipe pripravljata na različen način in imata vsak svoje ideje. Skušal sem od obeh pobrati dobre stvari, ki jih imata oba veliko. Pomembno je tudi, da delaš čim manj napak. Delamo jih vsi. Tudi jaz sem že, čeprav sem trener šele kratek čas, jih nekaj že naredil. Ne bom povedal, katere, saj ne želim razkrivati skrivnosti nasprotnikom, ampak na koncu vsi delamo napake. Najbolj pomembno je, da jih je čim manj. Tako z moje kot strani nogometašev.

Vrniva se na Olimpijo. Začetek za vas tukaj ni bil najlepši. Navijači, ki so v vojni z vodstvom kluba, so vas celo spodili predstavitvene novinarske konference.
Da, to res ni bil najlepši trenutek mojega življenja, a po drugi strani je bila to zame samo še ena nogometna anekdota, na katero sem že pozabil. Zame je najpomembnejše, da se fokusiram na igrišče. Že večkrat sem rekel, da ljubezni navijačev ne boš dobil prvi dan. Moraš si jo prislužiti. V nogometu je pot do nje samo ena. Zmage. Prepričan sem, da se bo vzdušje okoli kluba, če bomo zmagovali, hitro obrnilo na bolje.

Ste, preden ste prišli, vedeli, kaj se okoli Olimpije dogaja? Da prihajate na spolzek teren.
Nekaj o tem sem slišal, saj se, ko prihajaš v nov klub, seveda pozanimaš o njem, ampak me ni preveč motilo. To je namreč normalno. Če menjaš trenerja, potem nekaj ni bilo dobro. Situacija zagotovo ni bila najboljša. Ko se dva razhajata, nikoli ni lepo. Ko dobiš službo nogometnega trenerja, pa veš, kaj te čaka. Če ne boš uspešen, boš naslednji na odstrelu ti. Če tega ne veš, potem se ukvarjaj z drugim poslom. Vem, kaj bo sledilo, če ne bom zmagoval, ampak jaz sem tu, da zmagujem. Če ne bom …

Ste se z navijači Olimpije po tistem incidentu skušali pogovoriti?
Ne. Ne vem, zakaj bi se. Tudi obremenjujem se ne z njimi. Oni so tisti, ki prihajajo na stadion, da bi pomagali igralcem, ne meni. Jaz sem, tako kot oni, zunaj meja igrišča. Glavni akterji so nogometaši. Oni so edini, ki so pomembni. Če jih navijači podpirajo, potem jim je zagotovo lažje. Če je obratno, čutijo dodaten pritisk. Če imajo navijači radi nogometaše, naj jih podpirajo. Ne zaradi mene, zaradi njih.

Se v Ljubljani počutite dobro?
Da, ampak še nisem imel veliko priložnosti, da bi jo spoznal. Zdaj sem osredotočen le na nogomet in to, kako čim več iztisniti iz ekipe. Ure in ure razmišljam o tem, drugo me ne zanima. Želim si, da bi igrali čim bolje in bi iz te ekipe iztisnil maksimum. Verjamem, da tudi bom, hkrati pa upam, da bom lahko Ljubljano dodobra spoznal. To bi namreč pomenilo, da bom tu ostal dolgo.

Kako ste zadovoljni z začetkom sezone?

Lahko bi bilo boljše, lahko pa tudi slabše. Po 10, 12 dneh, kolikor sem tukaj, sem vesel, kako igralci sprejemajo moje ideje, koncepte igre. Tudi odnos, ki ga na treningih in tekmah kažejo, je super. Vsi so pridni, delajo in poslušajo. Napredek vidim na vsakem treningu, na vsaki tekmi. Tako moramo tudi nadaljevati.

Cilji? Kakšno Olimpijo obljubljate?
Odkar sem tukaj, govorim, da sem prišel po naslov. Jasno, s ferarrijem se moraš boriti za prvo mesto. Ne moreš priti na dirko, zato da bi bil drugi, tretji ali četrti. To s takšnim avtom ne bi bilo pošteno. Imam super ekipo, s katero bomo seveda skušali osvojiti naslov. Ampak … Zmagovati želijo tudi drugi, zato ne bo lahko. Je pa to naš cilj. Obljubljamo. Tudi glede igre se bomo potrudili. Želimo nogomet, ki bo všeč gledalcem. Sami veste, kakšen nogomet imajo povsod najraje. Z veliko zadetki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!