Ante Simundža o Hajduku, turških vlagateljih in Zahovićevi kritiki

Nogomet 14. Maj 20249:39 0 komentarjev
Ante Šimundža
Ante Šimundža. Foto: Uroš Skaza

Trener Maribora Ante Šimundža se je v oddaji Pod prečko razgovoril o številnih odmevnih temah, ki se te dni vrtijo okrog štajerskega nogometnega ponosa.

Več kot v medijih je to pomlad Ante Šimundža s svojim Mariborom govoril na nogometnih zelenicah.

Na njih je šlo vijolicam v drugem delu sezone zelo dobro, Maribor je najboljša ekipa pomladi, a grenak priokus dodaja dejstvo, da bodo še drugo sezono zapored omare z lovorikami v Ljudskem vrtu ostale brez novega kosa srebrnine.

Nekdanji športni direktor Zlatko Zahović je ob nedavnem gostovanju v oddaji Pod prečko pohvalil preporod Maribora v drugem delu sezone, a hkrati opozoril na ‘splitski sindrom’, ki je sinonim za vsakoletno evforijo navijačev Hajduka, ki pa se kmalu sprevrže v depresijo in sezono, ki se konča brez doseženih visokoletečih ciljev.

“Moj oče je iz Splita in poznam to okolje. Hajduk mi je pri srcu in poznam splitski sindrom. Živijo do septembra ali oktobra, dokler traja Evropa, na koncu pa ostanejo med 15 in 20 točkami za Dinamom. Že preden je Zlatko gostoval v vaši oddaji, sem poudarjal: evforija na osnovi česa? Evforija je lahko le v smeri oziroma ideji, ki je prava. To kažejo rezultati. Da pa bi bili evforični, za to nimamo razloga. Lahko smo zadovoljni s transformacijo ekipe in željo po dokazovanju in tekmovanju. Kar je včeraj, je pozabljeno, kar je danes, je pomembno, kar bo jutri, je prihodnost. Naše razmišljanje je z Zlatkovo izjavo dobilo samo potrditev,” je v oddaji Pod prečko komentiral Ante Šimundža.

A to še zdaleč ni bila edina tema, s katero smo soočili Anteja Šimundžo. Trofejni trener je tako v oddaji govoril tudi o namigovanjih, da ga želi na svoji klopi splitski Hajduk, dotaknil se je prihoda turških vlagateljev v NK Maribor, odzval pa se je tudi na kritiko Zlatka Zahovića, da je Maribor preslabo načrtoval sezono, kar je rezultiralo v prezgodnjem izpadu iz pokalnega tekmovanja.

Ante Šimundža
Foto: Uroš Skaza

Nekaj poudarkov nogometne debate z Antejem Šimundžo

O turških vlagateljih v NK Maribor:

“Ta teden se je ogromno dogajalo okrog te tekme, tega derbija. Nekaj se je čutilo v zraku na hodnikih, v pisarnah. To se te po dvomesečnem ‘lockdownu’ dotakne. A to smo nevtralizirali, bili smo pragmatični, tekmovalni in na nivoju derbija, zato smo tekmo dobili. Stvari pa se dogajajo tudi izven igrišča, to vemo vsi. Poizkušamo biti nevtralni, ograjeni od tega, ker to ni stvar športnega dela, to je stvar za pisarne in ljudi, ki klub vodijo izven igrišča. Vsak v klubu ve, kaj je njegovo delo in tako tudi funkcioniramo.”

O zanimanju Hajduka:

“Zelo težka sredina, težko povem, kaj se bo spremenilo oziroma kaj bi se moralo spremeniti. Ponavljajo se stvari v njihovih željah, na koncu dneva pa je Dinamo prvak. Ne razmišljam o tem (da bi v prihodnosti vodil Hajduk, op. a.). Razmišljam o tem, kako biti z Mariborom čim boljši, kako narediti rezultat, kako dati največ ekipi, da bo napredovala. Kam pa me pot odpelje, je druga zadeva. Če se slovenski trener omenja, potem imamo kvaliteto. Selektor Kek je pustil izjemen pečat na Hrvaškem, v kuloarjih se vedno omenja njegovo ime. Če se tudi moje, je to samo pozitivno za nas.”

O Zahovićevi kritiki, da Maribor ni dobro načrtoval pokalne tekme z Radomljami:

“Ni treba, da nam Zlatko pove, kaj moramo. Dejstvo je, da je bil del največjih uspehov, dejstvo je tudi, da sva sodelovala in dejstvo je, da sem se vsega zavedal že pred tekmo. Rotacija vratarja je bila nujna, ker se je Ažbe Jug poškodoval. Edina druga rotacija je bila ta, da je bil Josip Iličić na klopi. Tekmo smo imeli pod nadzorom, dali smo ji veliko težo, ampak nogomet je nepredvidljiv. Dejstvo pa je, da si tega nismo želeli, ta lovorika se nam je izmuznila iz rok. Se pa popolnoma zavedamo tega trenutka.”

Še več o pestri nogometni debati v tokratni oddaji Pod prečko si lahko preberete tukaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!