‘Družinski’ Pogačar razkril, kaj mu je na Giru bolj všeč kot na Touru

Kolesarstvo 13. Maj 202419:05 0 komentarjev
Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je na spletni novinarski konferenci na prost dan dirke po Italiji prvi teden ocenil kot skoraj popolnega. Čeprav je pred dirko napovedal, da ni njegov cilj vseskozi nositi rožnate majice, pa zdaj ne vidi več razloga, zakaj bi jo izpustil iz rok.

“Za nami je skoraj popoln teden dirkanja. Če bi mi pred dirko kdo rekel, da bom imel po prvem tednu dve minuti 40 sekund vodstva, bi takoj podpisal,” je novinarjem dejal Tadej Pogačar, ki na svojem premiernem Giru po njegovih besedah zelo uživa.

“Priča smo bili veliko lepega kolesarjenja, razgibanim etapam, bili so težki dnevi, sprinti in bil je kronometer, tudi vreme sodeluje,” je dejal 25-letnik s Klanca pri Komendi, ki mu sicer te dni nekaj nevšečnosti povzroča zamašen nos. “Ne vem, ali so to alergije, ali kaj drugega razsaja po karavani, ampak počutim se dobro.”

V prvem tednu mu je uspelo zbrati kar tri etapne zmage, med katerimi ga je najbolj razveselila tista na petkovem kronometru, kjer je do slavja prišel v zaključnem vzponu. A tudi zmaga v sobotno gorski etapi na Prati di Tivo je dober pokazatelj, da je pripravljen na naslednje izzive.

“Že jutri naš čaka nova etapa s ciljnim vzponom. Če bomo ekipno uspeli imeti nadzor nad dirko, bomo seveda znova startali na etapno zmago,” je o prihodnjem tekmovalnem tednu razmišljal Pogačar. V torek kolesarje čaka razgibana etapa od Pompejev do Cusano Mutrija, ki bo karavano postavila na preizkušnjo predvsem v zadnjih 18 kilometrih, ko bodo morali opraviti s skoraj 1000 višinskimi metri vzpona.

Trasa torkove, 10. etape:

giro 2024 10. etapa
10. etapa Gira 2024. Foto: RCS/organizator

Pričakuje nove napade

Med ključnimi etapami drugega tedna slovenski zvezdnik izpostavlja še sobotni večinoma ravninski kronometer in nedeljsko gorsko etapo, ki jo glede na napovedi ocenjuje kot eno najtežjih v svoji karieri. Kolesarji bodo morali namreč na 220 km od Manerba del Garde do Livigna premagati še okoli 5700 višinskih metrov.

Kot je dodal, je kljub drugačnim ocenam pred začetkom dirke zdaj cilj, da ostane v rožnati majici do konca dirke. “Glede na okoliščine zdaj več nima smisla predajati majice. Druge ekipe tega ne bi dovolile,” je ocenil. Zato je po njegovih ocenah treba ostati zbran, saj bodo njegovi tekmeci gotovo poskušali najti priložnosti za napade v zaključku tega tedna in nato v zadnjem tednu dirke.

Tadej Pogačar
Pogačar in Geraint Thomas. Foto: Profimedia

“Pripravimo se lahko na zelo zahteven tretji teden. Moji tekmeci bodo zagotovo še napadli. Ineos, na primer, lahko igra na dve karti, z Geraintom Thomasom in Thymenom Arensmanom. Pričakujem napete obračune, še vse se lahko zgodi. Tudi na to sem se pripravil, zato da se lahko spravim na limit.

Največ užitka prav na Giru

Ob tem je pohvalil delo svoje ekipe. “Ljudje so veliko govorili, da ekipa ni dovolj močna, a jim ves čas dokazujemo nasprotno. Tudi na tem Giru nam to uspeva. Morda z nami niso vsa največja imena, a so vsi stoodstotno predani moštvu. Res sem vesel in ponosen, da sem del te zasedbe, sijajno vzdušje imamo. Res daje občutek druge družine, kar dokazujemo tudi na dirkah.

Za Pogačarja je to prvi Giro, s tem pa se je preizkusil na vseh treh velikih tritedenskih dirkah na svetu. “Od vseh tritedenskih dirk, ki sem jih vozil do zdaj, sem največ užitkov povlekel prav s tega Gira. Organizacija je dobra, zaenkrat imamo srečo tudi z vremenom. Tudi etape niso predolge, tako da je zaenkrat situacija pravzaprav perfektna. Stresa je veliko manj kot na Touru de France, seveda pa je vsak grandtour težak. Enostavno je zahtevno dirkati tri tedne skupaj.

Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

Čas za defenzivno dirkanje

Prav Tour bo po Giru njegov naslednji tekmovalni cilj. Misel na rumeno majico ga ‘preganja’ že v Italiji. “Seveda je nekje v ozadju mojih mislih. Zato sem s trenutnim vodstvom in razliko zadovoljen. Zdaj mi ni treba več dirkati povsem na meji, da bi pridobival čas, pač pa lahko tekmujem bolj defenzivno. In ob tem računam na moč našega moštva.

Neodgovorjeno pa ostaja vprašanje, ali se bo bo v Franciji srečal tudi z velikim tekmecem Jonasom Vingegaardom. Danec se je sicer prejšnji teden vrnil na kolo po hudih poškodbah zaradi padca na dirki po Baskiji.

“Zelo lepo ga je videti nazaj na kolesu. Veselim se ponovnega snidenja na Touru, saj mislim, da bo pripravljen nanj. Želim mu čim boljše okrevanje,” je zaključil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!