Ažbe Jug: Na vsaki tekmi se mi zdi, da ne moremo dobiti gola

Nogomet 4. Mar 20227:00 > 7:54 0 komentarjev

Ažbe Jug po zmagi Maribora nad Koprom z 2:1 v središču pozornosti ni bil zaradi kakšnih spektakularnih obramb, ampak zato, ker je ravno na dan tekme praznoval velik jubilej, okroglih 30 let. Čeprav obramba Maribora na Bonifiki predvsem v zaključku tekme ni blestela, je svojim soigralcem po tekmi stopil v bran.

“Ne strinjam se, da je obramba slab del naše ekipe. Je zelo sigurna. Če povem po pravici, imam na vsaki tekmi občutek, da Maribor ne more dobiti gola. Danes smo ga, ampak tudi tega z enajstih metrov,” je soigralce v obrambi, ki so Kopru v zaključku derbija dopustili, da je Maribor stisnil v kot, po tekmi branil Ažbe Jug.

Vratar Maribora prav veliko dela ni imel – pri enajstmetrovki Maksa Barišića je bil nemočen, obranil pa je še en strel -, a je bilo pred njegovimi vrati pogosto vroče. Predvsem v zadnjih desetih minutah tekme.

Gol Barišića za 1:2:

“Videli smo, da smo se po golu odzvali panično, ampak to je sestavni del nogometa. Treba se je odzvati na to. Po golu smo pokazali karakter, ki ga moramo na vsaki tekmi,” je še povedal izkušeni vratar in še enkrat stopil v bran branilcem Maribora.

“Napake se dogajajo, so sestavni del športa. Pomembno je, kako se nanje odzoveš. Če te napaka potre in ne moreš nadaljevati, potem nimaš mesta v vrhunskem športu. Na meni kot vratarju je, da umirim ekipo, jo poskušam stabilizirati in pomagati, da tekmo mirno nadaljujemo,” je povedal izkušeni vratar. “To moram prepoznati in skušati z raznimi potezami presekati igro,” je dodal.

FOTO: Uroš Skaza

Lahko lažje dihajo, a slepiti se ne smejo

Maribor je do polnega izkupička prišel tretjič v nizu in ob remiju Olimpije v Spodnji Šiški z zmago proti neposrednemu konkurentu za naslov na vrhu lestvice pobegnil za šest točk.

“Zelo smo veseli, da smo osvojili tri točke. Vemo, kaj nam to pomeni. Priigrali smo si prednost na lestvici, ob kateri lahko lažje zadihamo,” je še dejal Jug, a takoj za tem, podobno kot njegov trener Radovan Karanović, opozoril, da prvenstvo še zdaleč ni odločeno.

“Ne smemo se slepiti. Imamo šest točk prednosti, ampak vemo, kaj se je lani zgodilo z Olimpijo. Na nas je, da delamo dalje. Da opravljamo delo, ki ga imamo. Le tako bomo prišli do želenega cilja,” je mirno govoril Jug, ki je ravno na dan tekme praznoval 30. rojstni dan, a tega po tekmi ni postavljal v ospredje.

Član Bordeauxa je bil med letoma 2011 in 2015. FOTO: Guliverimages.

V prvi ligi debitiral s 17 leti, branil je za Bordeaux in Sporting

En hvala ob rojstnodnevni čestitki je bil dovolj, potem pa se je osredotočil na zanj pomembnejše stvari. Maribor in cilj, ki je pred njim. Pohod na prvenstveni naslov, o katerem je verjetno sanjal kot otrok Ljudskega vrta.

Od tam je zdaj že daljnega leta 2009 odšel kot mladinec, ko je okrepil takrat zelo ambiciozni ljubljanski Interblock, pri katerem je v prvi slovenski ligi debitiral z nedopolnjenimi 18 leti.

Leto pozneje je prvič odšel v tujino in okrepil Bordeaux. Pri njem je celo debitiral v prvi francoski ligi, v kateri je odigral tri tekme. Leta 2015 se je preselil v lizbonski Sporting in na Portugalskem ostal dve leti. Tudi za Sporting je enkrat zaigral, v pokalnem tekmovanju.

Potem je bil kar leto in pol brez kluba, v začetku leta 2019 pa okrepil nizozemsko Fortuno Sittard in med njenima vratnicama v letu in pol stal le dvakrat, obakrat v pokalu. Debija v prvi nizozemski ligi ni doživel, je pa zato poleti 2020 dočakal klic Maribora.

Tja je odšel z nehvaležno nalogo. Nadomestiti legendarnega Jasmina Handanovića, ki je bil z Mariborom ob številnih evropskih uspehih kar šestkrat državni prvak. Jug lani svojega prvega naslova ni dočakal, a je verjame, da bo letos drugače. Pa verjetno tudi to, da ne bo zadnji.

Vrhunci tekme Koper – Maribor: