Če kot igralec Maribora izgubiš derbi, ne hodiš na kavice

Foto: Aleš Fevžer

Ermin Raković je eden od nogometašev, ki so v svoji karieri največji slovenski derbi podoživeli tako v zelenem kot vijoličnem dresu. A kot rojeni Ljubljančan ne skriva, do katerega kluba goji več simpatij. "Tudi želja po zmagi je bila večja, ko sem nastopal za Olimpijo," priznava nekdanji slovenski reprezentant.

“Derbi kot derbi. Sam sem jih odigral kar nekaj. Ko smo se borili za prvaka, je bila napetost še toliko večja,“ nam je uvodoma dejal Ermin Raković, ko smo ga povprašali o njegovih spominih na dvoboje med velikima tekmecema Mariborom in Olimpijo. Nekdanji napadalec je eden od tistih, ki so lahko v svoji karieri največji slovenski obračun podoživeli tako v zelenem kot vijoličnem dresu, saj je v obeh nastopal po tri sezone. Vmes je igral tudi za zasedbe Mure, Inteblocka in Domžal, skupno pa je na prvoligaških zelenicah zabeležil 269 tekem, na katerih je zabil 108 zadetkov.

“Večni derbiji so vedno posebne tekme, saj je na njih tudi več gledalcev kot običajno. Zmaga ne predstavlja le prestiža, temveč je tudi nadaljevanje prvenstva v primeru le te nato precej lažje,“ je povedal bivši nogometaš, ki je svojo prvo tekmo med rivaloma odigral leta 1996, mesec dni pred svojim 19. rojstnim dnem. Na bežigrajsko zelenico je tedaj stopil z Olimpijine klopi, a dvoboja, ki se je končal brez zadetkov, ni uspel prevesiti na stran Ljubljančanov.

Ni si predstavljal, da se bo zaradi tega dvignilo toliko prahu

Čeprav je v nadaljevanju svoje kariere nastopil še na trinajstih dvobojih med obema kluboma, pa je v njegovem spominu še vedno najbolj svež tisti iz sezone 2000/01, ko je o naslovu odločal prav medsebojni obračun za Bežigradom v zadnjem prvenstvenem krogu. Tekma se je končala brez zmagovalca (1:1), pokal pa so pred razprodanimi tribunami dvignili gostujoči igralci trenerja Ivana Šušaka.

“Ne le, da smo bili boljša ekipa, tudi tekmo smo začeli bolje. Potrebovali smo zmago, a se žal ni izšlo po naših željah,“ ni pretirano besedičil nekdanji slovenski reprezentant, ki se je po grenki izkušnji še isto poletje preselil v Izrael k Hapoelu Petah Tikvi. Tam se ni predolgo zadrževal, saj se je že prihodnje leto vrnil domov. Želja je bila seveda vrnitev v zmajevo gnezdo, a se je nato razpletlo povsem v nasprotju s pričakovanji.

Ermin Rakovic
Prestop Rakovića v Maribor je v Ljubljani dvignil kar nekaj prahu. Foto: Aleš Fevžer

“Olimpija mi je bila dolžna denar, zato sem se odločil za odhod v Izrael. Ko sem prišel nazaj v Slovenijo, sem se želel vrniti k njej. Na vse sem bil pripravljen pozabiti, želel sem si le dobre plače, vendar z njihove strani ni bilo pravega interesa. Maribor je to izkoristil in me pripeljal. Vse skupaj se je zgodilo zelo na hitro,“ je dejal sogovornik, ki je tedaj s svojo potezo močno razburil navijače zeleno-belih.

“Nisem si predstavljal, da se bo zaradi tega dvignilo toliko prahu, a ravno takrat se mi je rodil otrok. Moral sem poskrbeti za svojo družino, Mariborčani pa so mi ponudili dobro pogodbo. Na vse skupaj sem gledal izključno z vidika, kako preživeti,“ je pojasnil Raković, ki kljub preživetim letom v štajerski prestolnici ostaja ponosen Ljubljančan.

Pri Mariboru težko koga izpostavi, drugače je pri Olimpiji

“Lepši spomini me gotovo vežejo na obdobje, ko sem igral za Olimpijo. Morda zato, ker sem bil takrat mlajši pa seveda tudi, ker sem Ljubljančan. Tudi želja po zmagi je bila večja, ko sem nastopal zanjo, saj je Maribor v tistem obdobju že zaigral v ligi prvakov,“ je zatrdil 45-letnik, a priznal, da je Maribor precej bolj nogometno mesto od Ljubljane.

“Razlika je v tem, da je v Mariboru po tekmah precej več dogajanja. V Ljubljani ni tako velikega pritiska. Če kot igralec Maribora izgubiš derbi, v naslednjih dneh ne hodiš na kavice,“ je v smehu pristavil Raković nato pa se ozrl tudi na prihajajočo sobotno tekmo med obema ekipama.

Ermin Rakovic
Za Rakovića je Olimpija favorit za zmago na sobotnem derbiju. Foto: Aleš Fevžer

“Olimpija ima veliko prednost, Maribor zaostaja in bo zato še pod večjim bremenom. A tudi Ljubljančani se morajo po visokem porazu pobrati in dokazati, da so imeli proti Bravu le slab dan. Mislim, da bo zanimivo,“ je ocenil, prepričan, da je na strani zmajev poleg domačega igrišča tudi individualna kvaliteta.

“Pri Mariboru sploh ne vem, koga bi lahko izpostavil. Drugače je pri Olimpiji, kjer imajo kar nekaj dobrih posameznikov in tudi boljšo ekipo od mariborske. Zame je Olimpija favorit za zmago na derbiju,“ je samozavestno odvrnil Raković, ki svoje ugotovitve lahko podkrepi tudi s trenerskim znanjem.

Morda bo v Ljubljani zaživel še kakšen klub

Že pred časom je zaključil izobraževanje za trenersko licenco A, sedaj pa želi pridobiti še PRO. „Še to leto se bom vpisal,“ je zatrdil Raković, ki svoje znanje uporablja tudi v praksi, saj trenira petoligaša NK Ljubljana.

“Cilj je, da se uvrstimo čim višje. Lani smo imeli nekaj smole, letos pa smo prvi na lestvici. V pokalu smo izločili Slovan, če nam uspe premagati še Zagorje, se uvrstimo med 32 najboljših klubov v tekmovanju. Morda pa bo v Ljubljani zaživel pa še kakšen klub,“ je dejal Raković, ki v klubu sodeluje še z enim nekdanjim nogometašem Olimpije – Igorjem Lazićem. Ta je njegov pomočnik, obenem pa vodi tudi kadete.

NK Ljubljana
Po besedah Rakovića pri NK Ljubljani pišejo zdravo zgodbo. Foto: nkljubljana.si

“Nekateri mlajši v klubu imajo ambicije, da ne igrajo le v peti ligi, temveč se želijo prebiti do tretje, druge in celo prve lige. Smo pa z ulice vrnili tudi nekaj starejših. Pišemo zdravo zgodbo, za katero verjamem, da je tudi zelo pozitivna,“ je pojasnil Raković, ki ima tudi sam visoke ambicije.

V Sloveniji že dolgo ni bilo nekoga, ki igra takšen nogomet

“Za cilj sem si zadal, da pridem do prve lige. Morda sem pričel nekoliko prepozno, saj sem se lovil med poklicem trenerja in agenta. Ko sem videl, da menedžerske vode niso zame, sem se odločil za trenerski poklic. Tu se znajdem. A moram iti stopničko po stopničko. Ničesar ne želim prehitevati, moj čas bo že še prišel. V tem resnično uživam in tudi moj pogled na nogomet je zdaj drugačen,“ je dejal nekdanji golgeter, ki je sicer redni obiskovalec tekem Olimpije, za kar ima nekaj zaslug tudi njen trener Albert Riera.

Vpliv Alberta Riere na slovenski nogomet je zelo pozitiven. Foto: Jure Banfi

“Ga spremljam. Ni mi všeč le kot trener, ampak rad gledam tudi njegov način igre v fazi obrambe in napada. Njegov vpliv je zelo pozitiven. Mislim, da v Sloveniji že dolgo ni bilo nekoga, ki igra takšen nogomet, ki ga imam rad tudi jaz. Tudi moj trenerski slog je podoben,“ je še pripomnil Raković.