Izpraznjeni Karanović bo še nekaj časa živel v negotovosti

Nogomet 12. Dec 202111:58 > 12:052 komentarja
Radovan Karanović po tekmi z Domžalami. FOTO: Uroš Skaza.

Radovan Karanović je z zmago nad Domžalami zaključil uspešen prvi del prvenstva, ki je bil zanj čustveno zelo naporen, saj njegova trenerska usoda še vedno visi v zraku. Tega, ali bo trener Maribora tudi v drugem delu sezone, ne ve niti danes.

“Dobro veste, kaj vse se je dogajalo. Bil sem vršilec dolžnosti, pa potem začasni trener, vmes se je s klopjo Maribora povezovalo pet znanih imen …” je na negotovost, ki ga spremlja že tri mesece, opozoril Radovan Karanović.

Trener Maribora je postal v drugi polovici septembra, ko je nasledil Simona Rožmana. Potem je bil sprva začasni trener, pred mesecem dni pa je o njegovi prihodnosti spregovoril športni direktor Marko Šuler in dejal, da so v klubu zadovoljni z njegovim delom, zato do nadaljnjega ne bo sprememb.

Toda njegova usoda je tudi danes negotova. Odgovora na vprašanje, ali bo tudi v drugem delu sezone svojo mariborsko pot nadaljeval v isti vlogi, kljub dobri seriji, po kateri Maribor lahko postane celo jesenski prvak (odvisno od razpleta današnje tekme med Koprom in Muro), Karanović še vedno ne pozna.

“Sam vem, koliko lahko klubu dam. Nisem presenečen, da nam gre tako dobro. Jaz s tem klubom živim. Imam znanje, to zgodbo lahko peljem naprej brez težav. Ne samo jaz, ampak tudi moj strokovni štab, ki je precej manjši od nekaterih iz preteklosti. Za dobre rezultate nisem zaslužen samo jaz, tudi oni. Po današnji tekmi sem bil čustveni izpraznjen. Vesel pa sem odziva fantov. To je tisto, kar me žene naprej. To mi je dalo motivacijo. Vem, da sem na pravi poti,” se je po tekmi z Domžalami, ki jo je Maribor s prvim golom sezone Jana Repasa z 1:0 dobil v 91. minuti tekme, razgovoril Karanović.

Zadetek, ki je Mariboru prinesel zmago:

“Na to vprašanje ne bi rad odgovoril,” je povedal, ko ga je eden izmed novinarjev vprašal, ali misli, da si zasluži priložnost.

“Karkoli se bo klub odločil, bom spoštoval. Že ob svojem prvem javnem nastopu v vlogi Maribora sem dejal, da sem vojak kluba. Spoštujem vse, kar mi je klub v preteklosti dal. Jaz sem tukaj z vsem srcem. Bom pa seveda vesel, če bomo na koncu prvaki,” je na tiskovni konferenci po tekmi še govoril Karanović, ki je v preteklosti v Mariboru deloval kot trener mlajših selekcij in pomočnik glavnega trenerja, kot tak pa z javnim nastopanjem ni imel prav veliko opravka.

Tudi to se je v zadnjih treh mesecih močno spremenilo, v novi vlogi pa se sploh ni znašel slabo. Iz dneva v dan je bil boljši, njegov tokratni nastop pa je bil morda celo najboljši od vseh do zdaj. Premišljeno, mirno, a vseeno zelo sporočilno.

Maribor je vsaj za en dan skočil na vrh lestvice in lahko osvoji jesenski naslov. FOTO: Uroš Skaza

O čem vse je Karanović po tekmi z Domžalami, na kateri so Mariborčani obeležili tudi 61. rojstni dan, ki ga klub praznuje prav danes, še govoril?

O tekmi:
“Za nami je zahtevna tekma, v kateri smo bili za trud in željo nagrajeni z golom v 90. minuti. To je velika nagrada za te fante. Zaslužili so si jo z odnosom in delom, ki so ga pokazali o trenutka, ko smo začeli sodelovati. Domžale so na trenutke odigrale zelo dobro, a smo bili potrpežljivi in smo čakali na svoj trenutek. Na srečo smo ga dočakali v zadnji minuti. Zdaj smo tam, kjer si želimo biti.”

O rojstnem dnevu NK Maribor:
“Zelo sem vesel, da smo zmagali tudi zaradi tega. Klubu smo za rojstni dan podarili zmago. Vse najboljše.”

O tem, kako pomembna je ta zmaga za psihološki moment:
“Seveda je dobro, ko zmagaš na tak način. Ko dobiš tekmo, ki bi se lahko razpletla tudi drugače, z golom v zadnji minuti. Domžale so se dobro branile in bile nekajkrat tudi nevarne, ampak na koncu lahko rečem, da smo si zmago zaslužili. V drugem polčasu smo vodili igro. Lepo je, da smo do zmage prišli tudi na karakter. Upam, da nam bo ta zmaga odprla oči za nadaljevanje prvenstva.”

O tem, da je dolgo čakal na menjave:
“Dokler ekipa dobro funkcionira, ni treba menjati, vsaj jaz mislim, da je tako. Potem so začeli določeni posamezniki padati, ampak sem zaupal ekipi, ki je tekmo začela. Moram pa spet opozoriti na to, da se nam je ob menjavah ponovila stara zgodba. Rok Kronaveter in Rudi Požeg Vancaš sta na vstop v igro ob igrišču čakala štiri minute.”

O sodniku Robertu Ponisu:
“Sojenja ne komentiram, tudi danes ga ne bom, lahko pa povem le to, da me čudi, ker je isti sodnik že tretjič, četrtič v zadnjem času sodil tekmo med Mariborom in Domžalami.”

Jan Repas: Upamo, da dobi priložnost

“Težka tekma. Priložnosti z obeh strani. Na koncu smo bili nagrajeni za trud, ki smo ga vložili ne samo v to tekmo, ampak v vse do zdaj. Bili smo se pripravljeni boriti do konca,” je po tekmi povedal junak Maribora Jan Repas, ki je v 91. minuti prišel do odbite žoge in neubranljivo zadel. To je bil njegov sploh prvi gol sezone.

Jan Repas. FOTO: Uroš Skaza.

“Izredno sem vesel. Za mano je zahtevna polovica sezone. Statistično nisem bil najbolj učinkovit. Vesel sem tudi tega, da je moj gol ekipi pomagal do zmage,” je povedal 22-letni vezist in nekaj besed namenil tudi usodi svojega trenerja.

“To je vprašanje za športnega direktorja,” se je odgovoru na vprašanje, ali si Karanović zasluži mesto trenerja, sprva izmaknil, a potem ob govorjenju o tem, kako se je na klopi Maribora znašel, razkril, da je na njegovi strani. “Uspelo mu je, nizal je dobre rezultate. Upamo, da dobi priložnost,” je povedal Repas.

O tem, ali je jesenski naslov za klub pomemben:
“Po eni strani je, po drugi pa ne. Po vsem tem, kar se je dogajalo jeseni, ko sem prišel v klub, je bilo veliko negativizma, pa bi bilo seveda lepo, če bi prezimili na prvem mestu.”

O tem, kaj se je v klubu spremenilo z njegovim prihodom:
“Ko smo začeli nizati pozitivne rezultate, se je spremenila tudi energija v klubu in okoli njega, tudi v garderobi. To so zadeve, ki se z rezultati spreminjajo povsod. Po vsem tem, kar smo prestali, smo lahko zadovoljni. Negativno energijo smo spremenili v pozitivno.”

FOTO: Uroš Skaza.

O oceni svojega dozdajšnjega dela:
“Ne bi rad ocenjeval samega sebe, je pa res, da si želim biti prvak. O tem ni dvoma. Verjamem, da ima ekipa še 20, 30 odstotkov rezerv. To je tisto, česar si želim. Ne vem, kaj se bo zgodilo v prihodnosti, ali bom dobil priložnost ali ne, lahko pa rečem, da si želim biti na koncu prvak.”

O tem, ali je načrt za priprave že narejen:
“Je. Priprave bodo kratke. Začeli bomo s 3. januarjem, potem imamo šest tednov časa. To je optimalno. Imeli bomo dovolj časa, da se pripravimo.”

O tem, kako je biti trener Maribora:
“Od prvega trenutka sem se zavedal, kam sem prišel. Na čelu katerega kluba sem. Drugače se ne znam obnašati. Smo šele na polovici poti. Želimo biti tam, kamor Maribor spada. Na vrhu. Že dve leti nas ni nikjer, moramo se vrniti. Moramo biti spet prvaki. Moramo biti tam, kjer je naše mesto.”

Komentari

Vaš komentar