Junak večnega derbija razmišlja samo o zmagah in naslovu

Nogomet 8. Okt 202110:23 > 11:07 8 komentarjev
Ažbe Jug
Ažbe Jug. FOTO: Jure Banfi

V 12. krogu Prve lige Telemach je bil v ospredju večni derbi, ki se je končal brez zadetkov (0:0), a postregel z igralcem kroga. To je postal vratar Maribora Ažbe Jug, ki je proti Olimpiji zbral nekaj fantastičnih obramb in poskrbel, da Maribor pod taktirko Radovana Karanovića ostaja neporažen.

Največja želja Maribora je bila prekinitev niza tekem brez zmage proti Olimpiji. Ob fantastični navijaški kulisi so vijoličasti predvsem v prvem polčasu dobro pritiskali na večnega tekmeca, ki je na koncu z Ljudskega vrta znova odšel neporažen. V nadaljevanju tekme je tudi Olimpija nekajkrat nevarno zapretila, a nikakor ni uspela ugnati razpoloženega Ažbeta Juga, ki je tretjič v tej sezoni Prve lige Telemach zaklenil svoja vrata.

“Tekma brez prejetega gola je zelo pomembna za samozavest ekipe. S tem v zadnji vrsti ni stresa, vratar pa da ekipi nekaj dodatne energije, ki je lahko višje na zelenici nevarna za gol nasprotnika. Na koncu bi bilo vse še veliko bolje, če bi zmagali, ampak zelo pomembno je, da vratar s svojimi obrambami ekipi okrepi samozavest in ji da nekaj dodatne energije,” se je derbija dotaknil 29-letni vratar.

15-kratni državni prvaki so trenutno četrta ekipa Prve lige Telemach, ki je imela v prvi četrtini prventsva največje težave prav v obrambi. Maribor je 12 tekmah prejel 18 golov, to pa bo v lovu na prvo mesto potrebno popraviti. V tistih zlatih časih evropskega Maribora je ekipo iz Ljudskega vrta vselej krasila čvrsta obramba, ki je bila temelj vseh uspehov. To je tisto, k čemur ekipa stremi tudi danes. “To poskušamo že ves čas. Vidite lahko, da imamo tudi ogromno nesreče. Imamo veliko priložnosti v napadu, a žoga noče v gol, pri nasprotnikih pa je povsem drugače. Upam, da se bo to obrnilo. Za nas je dobro, da smo na derbiju zadržali ‘nulo’, na tem pa moramo graditi. Analizirati, kaj je bilo v redu in kako to nadgraditi.”

“Spomnimo se, kakšne ekipe so padale v polnem Ljudskem vrtu.”

Reprezentančni premor prinaša priložnost, da ekipa dela na pomanjkljivostih in jih skuša odstraniti. Pomlajena in povsem spremenjena ekipa Maribora ima jasen cilj – vrh Prve lige Telemach. V državnem prvenstvu trenutno najbolje kaže Kopru, ki ima pred četrtim Mariborom šest točk prednosti. “Naša želja in želja Maribora je vedno zmaga, vedno prvo mesto. To je tudi želja ekipe. Mi stremimo k temu, ampak vse to je potrebno potrditi na igrišču. Priprave na nadaljevanje sezone potekajo dobro, izpopolnjujemo zadeve, ki niso bile na nivoju. Se pa na igrišču čuti neka sprememba. Čuti se, da je prisotne več želje, motivacije in agresivnosti. Vse to, kar nam je pred tem manjkalo. To je vsekakor pozitivno.”

Ažbe Jug:
Starost: 29 let.
Pozicija: vratar.
Državljanstvo: slovensko.
Prejšnji klubi: Maribor, Interblock, Bordeaux, Sporting, Fortuna Sittard.
Nekdanji reprezentant: Vse mlajše selekcije slovenske reprezentance.

Derbi je zaznamoval za trenutne razmere dober obisk (6.600 gledalcev), eni in drugi navijači so poskrbeli za naelektreno vzdušje. Prav energija navijačev v Mariboru je bila velikokrat razlog, da so vijoličasti na svoji zelenici presenetili tudi največje evropske klube. Prvi vratar Maribora se zaveda, kako pomembni so navijači: “Seveda so zelo pomembni. Spomnimo se, kakšne ekipe so padale v polnem Ljudskem vrtu. To je nesmiselno komentirati. Na derbiju smo čutili podporo navijačev. Bilo nam je lažje, ampak žoga na začetku spet ni želela v gol. Rad bi se zahvalil navijačem za takšen obisk. Bil sem presenečen nad odzivom. Celotno ekipo veseli takšna podpora Mariborčanov. Upamo, da bo tudi na naslednjih tekmah, ki niso derbiji, na tribunah toliko ljudi.”

“Jasmin je odličen vratar, ob tem pa še zelo dobra oseba.

Pred prihodom Ažbeta Juga je vrata Maribora dobrih devet let branil Jasmin Handanović. Nekdanji slovenski reprezentant je v vrata Maribora v vseh tekmovanjih stopil kar 346-krat in ob tem 133-krat ohranil čisto mrežo. Jug je kot domač fant idealna zamenjava za izkušenega vratarja, ki je 29-letniku ob povratku v štajersko prestolnico podelil kar nekaj nasvetov.

“V tujini nisem poznal tega, da bi ti vratar, ki je tvoj soigralec, pomagal z nasveti.”

“Jasmin mi je na začetku zelo pomagal. Res je odličen vratar, ob tem pa še zelo dobra oseba. V tujini nisem poznal tega, da bi ti vratar, ki je tvoj soigralec, pomagal z nasveti. Jasmin mi je pomagal že od prvega dneva, mi svetoval. Nekega pritiska sicer ne čutim, hodim svojo pot. Novinarji sicer radi delate primerjave, sam pa se s tem ne obremenjujem. Moja želja je samo pomagati ekipi, dati svoj maksimum, na koncu pa upam, da nas bo to kam pripeljalo.”

Jasmin Handanović, vratarska legenda Maribora, ki ga Ažbe Jug zelo ceni.

Jug, produkt Maribora, je štajersko prestolnico zapustil že leta 2009, ko se je preselil v Interblock, nato pa hitro prestopil v tujino. Med leti 2011 in 2015 je na priložnost čakal v francoskem Bordeauxu, nato je bil dve leti član Sportinga iz Lizbone, pred povratkom v Slovenijo pa se preizkušal še pri nizozemski ekipi Fortuna Sittard. “Izkušnje iz tujine so pozitivne,” se spominja Jug in dodaja: “Vse skupaj je bilo pomembno za osebnostno rast. Spoznal sem nogometni svet, videl, kako deluje. Kar se tiče organiziranosti klubov, lahko v Sloveniji tujini konkurira samo Maribor. Tudi moj zadnji klub na Nizozemskem ni bil tako organiziran kot Maribor. To vemo, da je tudi na Balkanu nekaj redkega. Vse izkušnje iz tujine mi lahko samo pomagajo pri trenutni situaciji.”

Ažbe Jug je iz časov, ko je izkušnje nabiral na tujem, izpostavil tri imena. Med vratarji sta ga najbolj fascinirala Rui Patricio in Beto, med igralci v polju pa se najprej spomni na napadalca Basa Dosta. Z vsemi je slačilnico delil pri lizbonskem Sportingu.

V skoraj devetih letih nabiranja izkušenj na tujem je Ažbe Jug spoznal tudi lepo število nogometnih zvezdnikov. Kdo je nanj napravil največji vtis? “V Sportingu bi izpostavil Ruija Patricia, ki ima kvaliteto, in pa Beta, ki se mi je navkljub vsemu od vratarjev najbolj vtisnil v spomin. Predvsem zaradi njegove karizme. Všeč mi je bilo, kako se je pogovarjal s soigralci, kako je reagiral na različne situacije. Od igralcev v polju bi izpostavil napadalca Basa Dosta. Tudi on je s svojim glasom in karizmo spredaj držal ekipo pokonci. Najbolj me je fasciniralo, da ni nikoli popuščal. Ni ti dal niti sekunde, da bi tudi ti sam popustil tako na treningu kot na tekmi. Tudi na treningu je bil tako smrtonosen kot na tekmah.”

Maribor bo po reprezentančnem premoru v 13. krogu Prve lige Telemach gostil Radomlje. To bo vsekakor tekma, ko bo naš tokratni sogovornik Ažbe Jug naredil vse, da znova zaklene svoja vrata.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje