Kaj se dogaja pod plastjo ljubljanske nogometne megle?

Nogomet 6. Okt 202119:28 > 07. Okt 2021 9:14 15 komentarjev

Ob čakanju na dokončen konec obdobja Milana Mandarića pri ljubljanski Olimpiji ostajamo v megli govoric, napoved in pol informacij, ko slovenska javnost ne ve, kako bodo skrivnostni nemški investitorji dokončno prevzeli vajeti ljubljanskega prvoligaša. Zdi se, da bo "dan D" 19. oktober. Ekipo, ki bo vodila pisarne v novem obdobju, medtem že pridno sestavljajo.

Osrednja zgodba prejšnjega tedna v Prvi ligi Telemach ni bil večni derbi. Tekma vseh tekem se je v nogometni javnosti nekoliko umaknila dogajanju v ljubljanski Olimpiji, kjer se je odvijala prodaja lastniškega deleža kluba iz rok Milana Mandarića v roke Adama Deliusa. Če nekoliko obnovimo spomin:

Slabo varovana skrivnost v slovenski nogometni javnosti je ta, da za novimi lastniki Olimpije stoji Mladen Rudonja. Nekdanji legendarni slovenski nogometaš v zadnjih letih službo nogometnega agenta občasno rad zamenja za kakšno funkcionarsko pozicijo. V Olimpiji je bil denimo že v Mandarićevi eri neuradno in nato še uradno športni direktor. Na uho pa nam je prišla informacija, da bo imel Rudonja pri vodenju kluba iz prestolnice na voljo tudi pomočnika, ki je stari znanec slovenskih nogometnih zelenic.

Mladen Rudonja pridno sestavlja vodstveno ekipo, ki bo ljubljansko Olimpijo vodila v novi eri.

Kdo je Boštjan Blažinčič?

Novi direktor ljubljanske Olimpije naj bi po prihodu nemških lastnikov postal Boštjan Blažinčič. Zavarovalniški agent in kasneje direktor Zavarovalnice Sava v Posavju je že pred leti zakorakal tudi v nogometne vode in bil avtor zgodbe preporoda nogometnega prvoligaša v Krškem. Blažinčič je septembra 2016 v klub pripeljal švicarske vlagatelje JSP Sports Group AG.

V naslednjih letih se je v posavskem nogometu dogajalo marsikaj, Blažinčič pa je bil zaradi nestrinjanja lokalne skupnosti z njegovim delom, v sicer precej nevsakdanjih okoliščinah, ko je med različnimi strujami v posavskem nogometu pošteno vrelo, jeseni 2017 odstavljen z mesta predsednika kluba. Sodelovanje s švicarskimi vlagatelji je sicer v naslednjih sezonah NK Krško spremenilo v pravo avtobusno postajo prihodov in odhodov nogometašev in trenerjev.

V nadaljevanju svoje nogometno-funkcionarske kariere je Blažinčič deloval kot vodja lastne nogometne agencije 433 Sport Agency, s katero se je med drugim podpisal tudi pod prestop Esterja Soklerja iz Brežic v Celje.

V zadnjem obdobju naj bi bil Blažinčič vez med ameriško-balkanskimi investitorji in NK Rudar Velenje, njegova agencija pa je, vsaj če gre soditi po objavah na družbenem omrežju Instagram, poskrbela za prestope nogometašev, ki zdaj igrajo v majici nekdanjega prvoligaša iz mesta knapov. Po naših informacijah naj bi bil Blažinčič tisti, ki je med drugim skrbel za to, da so nogometaši dobili dogovorjene plače. V zadnjih dneh naj bi se v mestu ob Paki že poslavljal od svojih sodelavcev.

Omeniti velja tudi morda ne tako nepomembno dejstvo, da za Rudar v tej sezoni igra tudi Rob Rudonja, sin napovedanega novega alfe in omege ljubljanske Olimpije Mladena Rudonje. Del trenerskega štaba pa je Matko Novak, ki je bil pri Olimpiji pomočnik Dina Skenderja. Slednjega je v Ljubljano pripeljal prav Rudonja.

Velenjski Rudar je iz prve lige izpadel v sezoni 2019/2020.

Blažinčič ima torej precej izkušenj s tujimi investitorji. V Krškem je sodeloval s Švicarji, v Rudarju z Američani, tokrat bo očitno z Nemci. Kakšna bo usoda Luke Kovača, ki je bil sicer nedolgo nazaj postavljen za “direktorja poslovnih operacij”, je še eno neodgovorjeno vprašanje. Je pa dejstvo, da so za zdaj obrazi, ki se pojavljajo na prehodu iz stare v novo Olimpijo, večinoma (tudi) nogometni agenti.

In kaj na prihod novega direktorja pravijo v klubu, kjer te dni vlada pravo zatišje pred viharjem? “Klub govoric ne bo komentiral. Do izvedbe skupščine klub o tovrstnih zadevah ne bo dajal izjav,” je skop odziv iz pisarn na Dunajski cesti. Vsi skupaj bomo torej morali počakati na težko pričakovano skupščino članov NK Olimpija Ljubljana, ko se bo vendarle še nekoliko bolj razkadila ljubljanska nogometna megla in ko se bo zamenjalo tudi vodstvo kluba. Obkrožite datum 19. oktober 2021.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje