“Kot otroku in navijaču Maribora mi je zelo težko” (VIDEO)

Nogomet 18. Jan 20249:00 0 komentarjev
nogomet nk maribor sven šoštarič karić
Foto: Uroš Skaza

Sven Šoštarič Karić je otrok Maribora, ki se je v članski nogomet po hitrem odhodu v Anglijo sicer prebil v Domžalah, v Ljudski vrt pa se vrnil julija 2022. V tej sezoni je po prihodu trenerja Anteja Šimundže postal prva izbira na mestu levega osrednjega branilca in si priigral tudi reprezentančni vpoklic.

Sin legendarnega Amirja Karića, ki je za Slovenijo igral na evropskem in svetovnem prvenstvu, bo 20. januarja konkuriral za nastop na pripravljalni tekmi proti Združenim državam Amerike. Če bo zaigral, bo vpisal svoj drugi reprezentančni nastop, prvega po pripravljalni tekmi z Gibraltarjem leta 2021. 25-letnik je v tej sezoni v vseh tekmovanjih v dresu Maribora odigral 19 tekem in dosegel en gol. Z Mariborom mu sicer ni šlo po načrtih, saj so vijoličasti trenutno šele četrta ekipa državnega prvenstva, selektor pa kot kaže v Svenu vidi zanimivega branilca, ki bi lahko predvsem zaradi svoje nepopustljivosti zaostril konkurenco v obrambi Slovenije. Ob vsem skupaj je potrebno upoštevati, da lahko levonogi Mariborčan igra tudi povsem levo v obrambi.

“Verjamem, da je zelo ponosen name,” nam je o odzivu očeta na vpoklic v reprezentanco med drugim v intervjuju zaupal Sven Šoštarič Karić, ki upa, da bo Maribor pod taktirko Anteja Šimundže našel tisti manjkajoči delček v mozaiku, ki bi zagotovil uspeh: “Težko bi izpostavil eno slabo stvar, zaradi katere je šla naša zgodba v napačno smer. Vse od začetka sem dobil občutek, da nekaj ni v redu in da nam nekaj majlega manjka. Najti ta majhen delček je težka naloga.”

Sven bo sicer skupaj z Janom Repasom do 22. januarja manjkal na pripravah Maribora. Reprezentanta se bosta ekipi znova priključila v Turčiji, kjer bodo vijoličasti opravili glavni del priprav. Šoštarič Karić se je v intervjuju za Sportklub ob reprezentanci dotaknil še mariborskega DNK, Josipa Iličića, Anteja Šimundže in tudi svoje prihodnosti.

nogomet nk maribor sven šoštarič karić
“Vsako priložnost za dokazovanje moram zagrabiti z obema rokama,” o reprezentančni akciji razmišlja Sven Šoštarič Karić. Foto: Uroš Skaza

 • Najprej se dotakniva zelo prijetne teme, med božično-novoletnimi prazniki ste prejeli reprezentančni vpoklic. Kakšni so bili občutki ob prejetju slednjega ste že vedeli, da vas bo selektor vpoklical, vam je trener Ante Šimundža to predčasno namignil?

Ravno med božičem in novim letom mi je selektor namenil telefonski klic. Za vpoklic sem tako zvedel med dopustom. Selektorjev klic je zagotovo neka potrditev dobrega dela v zadnjem obdobju. To so vsekakor le pozitivne stvari.

 • Pozitivna stvar je tudi potovanje v Združene države Amerike, ki bo zagotovo predstavljalo velik logističen zalogaj za vse udeležence. Se ga veselite?

Seveda se potovanja veselim. Izkušnja bo izjemna, predvsem za nas igralce, ki nismo redni člani reprezentance. Dobili bomo odgovore, na kakšnem nivoju smo, če lahko konkuriramo drugim reprezentancam. Upam, da bo na koncu izkušnja za vse nas zelo, zelo dobra.

 • Kako pa gledate na vse skupaj z zornega kota prihajajočega evropskega prvenstva? Menite, da si lahko priborite mesto na seznamu potnikov za Nemčijo? So to vaše sanje?

Vsako priložnost za dokazovanje moram zagrabiti z obema rokama. Če bom imel nekaj sreče in če bo selektor v meni videl igralca, ki ga potrebuje in lahko pomaga reprezentanci tudi na evropskem prvenstvu, bo to zame izpolnitev sanj.

 • Kako je oče, ki je za Slovenijo igral na evropskem in svetovnem prvenstvu, sprejel vpoklic v reprezentanco?

Celotna družina je bila zelo vesela. Igranje za reprezentanco predstavlja izjemno čast. Verjamem, da je zelo ponosen name.

 • Če je reprezentanca prijetna tema, je vaša trenutna klubska kariera v Mariboru nekoliko manj. Maribor je jesenski del končal na četrtem mestu. Ko ste pred sezono 2022/23 okrepili vijoličaste, takrat aktualne prvake, si zagotovo niste predstavljali, da se lahko zgodi karkoli podobnega. Kako gledate na svoje obdobje v Ljudskem vrtu? Kaj je bilo dobrega in kaj slabega?

Zagotovo se strinjam, da jesenska podoba ni zadoščala standarom Maribora. Težko bi izpostavil eno slabo stvar, zaradi katere je šla naša zgodba v napačno smer. Vse od začetka sem dobil občutek, da nekaj ni v redu in da nam nekaj majlega manjka. Najti ta majhen delček je težka naloga. Imeli smo nekatere vzpone, ko smo nakazali, da bi lahko kot nekoč serijsko zmagovali, a so spet prišla nihanja, ki jih je bilo preveč.

nogomet nk maribor sven šoštarič karić
Sven ne skriva, da je od majhnih nog velik navijač Maribora. Foto: Uroš Skaza
 • Nekdanji športni direktor Zlatko Zahović je v analizi jesenskega dela za Sportklub izpostavil, da ima Maribor težavo identitete. Ves čas se omenja DNK Maribora. V ekipi vas je nekaj, ki predstavljate ta pojem. Čutite zaradi tega kaj več pritiska?

Mislim, da na igrišču dodatnega pritiska ni. Ko se tekma začne, takšne stvari odmisliš. Ampak kot otroku Maribora in kot navijaču Maribora mi je zelo težko, ko ne zmagujemo. Že od nekdaj sem bil navajen, da Maribor serijsko zmaguje in osvaja lovorike. Kot športnik veš, da pridejo vzponi in padci, ampak za Maribor jih je trenutno absolutno preveč.

 • Kako trenutno navijači sprejemajo slabše rezultate Maribora? Se vam zdi, da je nekoliko lažje, kot je bilo v časih vašega očeta? Vseeno občutite karkoli ob sprehodu po mestu ob slabših rezultatih?

Rekel bi, da je lažje. Pritisk si nalagamo mi sami. Zavedamo se, da smo člani Maribora in da mora Maribor vedno zmagovati. Lepo je, da drugi opažajo, ko nekaj ni v redu in nam dajejo dodaten pritisk. Verjamem, da je to lahko samo pozitivno. Če na kogarkoli to vpliva negativno, potem je na napačnem mestu. Na vsakem športniku je, da se po padcu pobere in postane še boljši. Drugače v športu ne gre.

 • Ante Šimundža se je jeseni vrnil v Ljudski vrt. Kako ste z njim pričeli zimske priprave in kako je trenirati in igrati pod njegovim vodstvom?

Zaenkrat je vse super. V treh mesecih od njegovega prihoda občutimo razliko. Več je discipline. Disciplina je v nogometu nujno potrebna. Z njo pride na površje kvaliteta. Na nekaterih tekmah smo bili dobri in dokazali, da smo lahko najboljši v Sloveniji. A na žalost imamo preveč nihanj, ko dobrih tekem ne povežemo v seriji. Ni bilo konstante, ki so jo vsi pri Mariboru vajeni. Verjamem, da se bo po teh daljših pripravah to spremenilo. Vsi vemo, da je Ante eden izmed najboljših ali pa morda celo najboljši trener v slovenskem prostoru. O njem lahko govorim le z izbranimi besedami.

 • Ko omenjate to nekonstantnost, sem se spomnil na tekmo v Kopru. Na njej se je dogajalo marsikaj. Koliko ekipi na takšnih tekmah pomeni izkušen igralec kot je Hillal Soudani, ki je tudi vas na tisti tekmi izredno motiviral po golu Maribora za prvo izenačenje?

On in Josip Iličić sta igralca s karierami na najvišjem možnem nivoju. Če igraš z najboljšimi igralci na svetu, veš, kaj moraš vsak dan in vsako tekmo delati. Lahko rečem, da je za nas mlajše, ki še nismo izkusili prave tujine, samo dobro.

Da se navežem še na gostovanje v Kopru, ki ste ga omenili. Tekma je prišla po večnem derbiju, ki smo ga odigrali vrhunsko. Zdelo se mi je, kot da smo bili preveč lahkomiselni in da smo si predstavljali, kako enostavno bo šlo tako dobro še naprej. Ampak ravno na takšnih tekmah je potreno vložiti še več kot na prejšnjih, če želiš napredovati in zmagovati. Ante se tega zaveda in nas vodi točno na tak način. Le s takšnim odnosom si lahko najboljša verzija samega sebe, kar se pozneje pozna na igrišču.

nogomet nk maribor sven šoštarič karić nogomet nk maribor sven šoštarič karić
Foto: Uroš Skaza
nogomet nk maribor sven šoštarič karić nogomet nk maribor sven šoštarič karić
Foto: Uroš Skaza
nogomet nk maribor sven šoštarič karić nogomet nk maribor sven šoštarič karić
Foto: Uroš Skaza
nogomet nk maribor sven šoštarič karić nogomet nk maribor sven šoštarič karić
Foto: Uroš Skaza
nogomet nk maribor sven šoštarič karić nogomet nk maribor sven šoštarič karić
Foto: Uroš Skaza
nogomet nk maribor sven šoštarič karić nogomet nk maribor sven šoštarič karić
Foto: Uroš Skaza
nogomet nk maribor sven šoštarič karić nogomet nk maribor sven šoštarič karić
Foto: Uroš Skaza
nogomet nk maribor sven šoštarič karić nogomet nk maribor sven šoštarič karić
Foto: Uroš Skaza

 • Iz prve roke, kako delujeta Iličić in Soudani na teh pripravah, kako so se vklopili novinci?

Zaenkrat vse deluje dobro. Zaenkrat so bili treningi bolj osredotočeni na tek in na pripravi na spomladanski del. S tem bomo preprečili poškodbe. Bomo pa videli, kako bo v nadaljevanju, ko bomo več delali z žogo.

 • Kakšni so cilji za spomladanski del. Trener je jeseni ves čas opozarjal na obdobje po decembru, ko se bo začel graditi nek novi Maribor. Kako igralci gledate na to?

Mislim, da smo videli, da smo bili v jesenskem delu slabi. Nismo bili na zahtevanem nivoju. Če vsak sam pri sebi ni razčistil stvari in sprejel, da to za Maribor ni bilo dovolj, potem bi bil to velik problem. V spomladanski del bomo šli močnejši in upam, da bodo rezultati sledili.

 • Pokal predstavlja možnost za lovoriko, bo zato motiv še večji?

Prisotni bomo povsod. Verjamem, da lahko tudi z dobrim nizom v ligi stvari premešamo. Veste, kako je v naši ligi. V Mariboru je nujno vedno razmišljati o naslovu. To je edina prava miselnost, ne glede na položaj na lestvici. V Mariboru moraš zmagovati. Če zmaguješ, nabiraš točke in si vedno bližje naslovu. Z ekipo, ki jo imamo, smo tega sposobni. To moramo še potrditi na igrišču.

 • Dotakniva se še obrambe. V zadnjih mesecih ste večinoma igrali z Maxom Watsonom, kako sta se po vaše ujela?

Igrava na podoben način, hiter nogomet. Rada pokrivava ena na ena, nikoli nama ni bila težava, če je kateri izmed naju ostal sam v obrambi. Bomo videli, kaj bo prinesla prihodnost in kako bo naša obramba delovala v spomladanskem delu.

 • Je bilo jeseni lažje igrati pod taktirko Šimundže, ki v osrčju obrambe praktično ni rotiral?

Ja in ne. Dobivali smo res veliko golov, dajali sicer še več. Kar je najbolj pomemben podatek, je to, da nismo ohranjali ničle. Teh tekem je bilo premalo. Vse se začne z obrambo. Vedno moraš narediti vse, da gola ne dobiš, saj potem tekme ne moreš izgubiti. To mora biti cilj obrambnih igralcev, da prejemamo dosti manj golov.

 • Kakšni pa so še vaši dolgoročni cilji. Je še prisotna želja po vnovični selitvi v tujino? S kakšnim prestopom bi izpolnili sanje?

Mislim, da je cilj vsakega od nas prestop na stopničko višje in dokazovanje na še višjem nivoju. Vse se začne z dobrimi igrami. Če igraš dobro, te lahko veliko ljudi vidi. Vse se začne s tem. Jaz sem trenutno zelo zadovoljen v Mariboru. Če bi se kdaj ponudila priložnost, pa bi vsekakor najraje igral v Angliji, v najmočnejši ligi na svetu, kjer trenutno nimamo predstavnika. Toda vse misli so le pri Mariboru in storil bom vse, da prispevam svoj delež k boljši podobi moštva v nadaljevanju sezone.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!