V Olimpiji so mu vzeli naslov, zdaj ga želi on vzeti Olimpiji

Nogomet 17. Jan 20247:00 0 komentarjev
Foto: SK

Ob robu zmage NK Celje na pripravljalni tekmi proti hrvaškemu Osijeku (1:0) smo se pogovarjali z novincem v majici grofov Luko Menalom.

Zgodnje popoldne na s soncem obsijani obali hrvaške Istre je ponudilo izvrstne razmere za pripravljalno tekmo vodilne ekipe Prve lige Telemach. Celjani so se v Novigradu včeraj pomerili z Osijekom in slavili z 1:0, edini zadetek na tekmi je dosegel Egor Prutsev.

Grofje že na pripravah kažejo, da zagon izvrstne nogometne jeseni ne pojenja. Še več, okrepljeni z novinci, ki že kažejo svojo dodano vrednost, so strli odpor Osijeka, četudi je ena od najmočnejših hrvaških ekip v sklepni fazi priprav pred nadaljevanjem sezone, medtem ko je za Celjani šele prvi del treningov pred nogometno pomladjo.

Ko je govora o novincih, je za zdaj najbolj odmevna okrepitev grofov nekdanji nogometaš Olimpije Luka Menalo. 27-letnik je po dolgih letih iskanja samega sebe in svojega mesta v zagrebškem Dinamu zdaj Maksimiru, zdi se, vendarle dokončno pomahal v slovo. Za njim je že uvodne pol ure igre v dresu Celja.

“Lepo se je vrniti na igrišče, dolgo nisem bil v tekmovalnem ritmu. Vesel sem, da sem dobil prve minute na igrišču. Poleg tega je vselej lepo zmagati, čeprav je bila to prijateljska tekma,” v pogovoru za Sportklub uvodni nastop v majici Celja ob našem obisku v Novigradu oceni Luka Menalo.

Tudi v Celju želi pisati (evropsko) zgodovino

Odslej se bo torej nogometaš iz Čapljine v Bosni in Hercegovini dokazoval v dresu Celja, ki svojih ambicij ne omejuje le na vladavino v domačem nogometnem prostoru, ampak grofje resno načrtujejo tudi odmevne evropske avanture.

“Ta ambicija kluba je največja motivacija za igralce. Na nas, ki smo tu, je, da še dvignemo nivo kluba, da bodo v prihodnosti tudi nekatere nove okrepitve raje kot koga drugega izbrale Celje. Prihajam iz Dinama, ki je v zadnjih letih pisal zgodovinske evropske uspehe. Bil sem del te zgodovine in upam, da bom pomagal tudi Celju pisati podobno zgodbo,” skladnost svojih ambicij z ambicijami kluba opisuje Menalo.

Z Dinamom je osvojil tri državne naslove ter bil del moštva v vseh treh Uefinih tekmovanjih. Foto: profimedia

Olimpija je imela najboljšo ekipo v ligi, ampak …

Občasni reprezentant Bosne in Hercegovine slovenski nogometni javnosti seveda ni neznano ime. V sezoni 2019/2020 je bil kot posojen nogometaš Dinama z ljubljansko Olimpijo blizu državnega naslova, a je v ‘korona’ sezoni naposled prvenstvo nepričakovano osvojila ravno zasedba Celja na čelu z Dušanom Kosićem. Si je ob takratnem odhodu iz Slovenije naš sogovornik predstavljal, da se bo še kdaj vrnil v slovenski nogomet?

“V tistem trenutku nisem razmišljal, da se bom tako hitro vrnil. Srečen sem, da sem tukaj. Celje mi je takrat vzelo naslov, zdaj upam, da ga bom jaz osvojil s Celjem. Mislim, da je imela takrat Olimpija najboljšo ekipo v ligi, a zaradi nekih drugih stvari nismo bili prvaki. Zdelal nas je pritisk, glava je naredila svoje. To Celje pa dokazuje, da je pripravljeno na ta izziv. Tudi mentalna pripravljenost je del kvalitete in Celje je danes v tem pogledu precej bolj stabilno, kot je bila takrat Olimpija,” se svoje prve slovenske epizode spominja 27-letnik.

Všeč mu je stil nogometa, ki ga goji Celje

V času, ko ni bil del slovenskega prvoligaškega plesa, je Menalo spremljal dogajanje v Sloveniji. Tudi nanj je močan vtis pustil Albert Riera.

“Sem nogometaš, ki ima rad napadalen, dominanten nogomet, v katerem se ustvarja veliko priložnosti. Spremljal sem Olimpijo pod Riero, spremljal sem potem tudi Celje in res mi je všeč njegov nogomet. Bil sem tudi varovanec Damirja Krznarja pri Dinamu in vem, da ima tudi on zelo rad takšen stil igre. Tam, kjer je začel Riera, je samo nadaljeval. Zdaj ima Celje deset točk prednosti in upam, da bo tako ostalo,” poudarja nova okrepitev Celja.

nogomet nk celje prva liga telemach damir krznar
Svojega novega trenerja Luka Menalo zelo dobro pozna. Foto: Uroš Skaza

Če ne bi bilo Krznarja, ne bi bilo Menala

V sezoni 2021/2022 je Menalo že sodeloval z Damirjem Krznarjem, ki ga je tedaj vodil kot glavni trener zagrebškega Dinama. Ni prav velika skrivnost, da ima ravno sedanji strateg Celja velike zasluge za to, da je krilni napadalec oblekel dres grofov.

“Zagotovo je imel veliko vlogo. Bil je prvi, ki je vztrajal pri tem, da pridem v Celje. Predstavil mi je to idejo, jaz sem jo sprejel in na koncu sta se kluba uspela dogovoriti. Je pa bil zagotovo on tisti, ki je vse skupaj sprožil,” priznava nova celjska sedemdesetica.

Prek Celja želi znova v reprezentančni dres

V zaključku pogovora se z našim sogovornikom dotaknemo tudi reprezentančne teme. Doslej je Luka Menalo za izbrano vrsto Bosne in Hercegovine zbral 15 nastopov ter dosegel tri zadetke. Zadnjo tekmo za reprezentanco je odigral septembra, vpoklican je bil tudi oktobra, novembra pa zaradi dejstva, da je bil pri Dinamu na stranskem tiru, ni dočakal vpoklica Sava Miloševića. Je selitev v Celje pomembna tudi v kontekstu tega, da bo znova na radarju selektorja?

“Zagotovo, to je moj cilj. To bi mi ogromno pomenilo. Del reprezentance sem bil vrsto let, v njej sem se vedno dobro počutil. Zdaj imamo zgodovinsko priložnost za uvrstitev na Euro in zagotovo je bila moja ideja, da najdem klub, skozi katerega se bom lahko vrnil v reprezentanco. Nisem igral v klubu, zato nisem bil del reprezentance, to je povsem normalno in tu ni nobenih zamer, na meni je, da si z dobrimi igrami znova izborim vpoklic,” pogovor zaključuje nova zveneča okrepitev Celja.

Luka Menalo v dresu Bosne in Hercegovine. Foto: Profimedia

Izbrano vrsto Bosne in Hercegovine marca čakajo dodatne kvalifikacije za nastop na Euru 2024. Prvi nasprotnik varovancev Sava Miloševića bodo Ukrajinci, v primeru zmage jih čaka boljši iz dvoboja Islandija – Izrael.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!