Krznar: Če ne bi bilo zmage, bi se danes skoraj zagotovo razšli

Nogomet 28. Sep 202320:58 1 komentar
nogomet, nk maribor, damir krznar
Foto: Jure Banfi

Pet zaporednih ligaških tekem brez zmage, poraz na večnem derbiju, odstranitev Josipa Iličića iz kadra in še vse preostale težave članske ekipe Maribora so v zadnjih dneh na Ljudskem vrtu prižgale vse alarme. Trener Damir Krznar je pet pred dvanajsto rešil svojo kožo, vijoličasti pa so si z zmago s 3:1 proti Radomljam kupili nekaj miru pred naslednjimi izzivi.

NK Maribor, 16-kratni državni prvak, že od leta 2006 ni nanizal štirih zaporednih ligaških porazov. Kako resna je bila situacija v štajerski prestolnici? Zelo. Najzvestejši navijači, člani skupine Viole, so še pred začetkom tekme svoje ljubljence poklicali na “zagovor” in jim jasno povedali, kaj od njih pričakujejo. Na uho mi je prišlo, da so se nekateri navijači pred tekmo z Radomljami zatekli tudi k vraževerju. Tako je žena enega izmed privržencev na dan tekme spekla kolače, ki vselej poskrbijo za zmago vijoličastih. Zagotovo je takšnih primerov še več, vseeno pa je zaskrbljujoče, da je bilo potrebno po takšnih potezah poseči pred obračunom z Radomljami, ki so v 10. krogu Prve lige Telemach zdrsnile na zadnje mesto.

Pogovor Viol z ekipo Maribora pred tekmo z Radomljami:

“Z ekipo nisem bil na sestanku z navijači, a sem vedel, kakšno je sporočilo navijačev. Prepričan sem bil, da bo odziv igralcev dober. Rad bi se zahvalil navijačem za podporo. Glede na njihovo sporočilo, zdaj vemo, da nas še vedno podpirajo in verjamejo v nas. Veseli me, da so nam dali dodaten veter v jadra, še bolj pa me veseli, da so se jim igralci na igrišču hitro oddolžili z dobro predstavo,” nam je po tekmi v kratkem pogovoru zaupal trener Maribora Damir Krznar, ki se mu je v zadnjih tednih močno tresel trenerski stol.

A vse skupaj se ni začelo po željah. Navkljub terenski premoči so Radomlje dosegle prvi gol na tekmi. V 22. minuti je po zmedi na sredini igrišča, ko je glavni sodnik Božo Kondić nehote oviral Jana Repasa, in kasneje še slabi reakciji mariborske obrambe zadel Madžid Šošić. 1.600 glava množica zbrana v Ljudskem vrtu je obnemela, mlinarji pa so nato prednost ohranili vse do odmora. Maribor je sicer v prvem polčasu zapravil ogromno priložnosti, junak gostov pa je bil nekajkrat mladi vratar Luka Baš.

Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Sven Šoštarič Karić. Foto: Jure Banfi
Erico Castro se poslavlja od NK Maribor. Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi

Krznar: Viseli smo na robu prepada, a smo se na srečo dvignili

Ob odhodu na odmor v štajerski prestolnici ni bilo koncerta žvižgov. Trener Damir Krznar svojim fantom ni imel veliko za zameriti, a glede na situacijo v klubu vedel, da so mu štete ure na klopi Maribora, če v drugem polčasu ne bo preobrata.

“Če danes ne bi bilo zmage, bi se skoraj zagotovo razšli. V takšnih situacijah pride čas, ko ne smeš gledati nase in na svoj dobrobit. Zagotovo bi se v primeru današnjega neuspeha razšli. Odstop bi ponudil sam, verjetno pa bi tudi vodstvo iskalo način za prekinitev sodelovanja. V moji glavi bi bila samo ekipa, ki bi se jo skušalo na tak način predramiti in posledično izboljšati rezultate,” resnost situacije potrjuje trener Maribora, ki je v drugem polčasu dočakal odlično reakcijo svojih varovancev in se na koncu razveselil zlata vredne zmage.

“Nisem oseba, ki se preda, a v nogometu so včasih potrebne takšne poteze, ki gredo v dobro kluba. Nisem sebičnež, na duši mi leži veliko stvari, nosil sem tudi ogromno breme, a bi se z odločitvijo, če bi do nje prišlo, moral sprijazniti. Hvala bogu do tega ni prišlo. Viseli smo na robu prepada, zdaj smo se na srečo dvignili na bolj trdna tla in upam, da to pomeni naš vzpon,” je o morebitnem slovesu v primeru neuspeha proti Radomljam še dodal Krznar, ki ga že v nedeljo čaka nov preizkus. Maribor se bo konec tedna odpravil v Kidričevo, kjer ga čaka obračun z Aluminijem, ki je v 10. krogu v gosteh s 3:1 nadigral vodilno Celje.

Krznar upa, da bo Maribor po vsej smoli v prihodnje spremljala sreča

Za popoln preobrat Maribora so danes poskrbeli Marko Božić, Sven Šoštarič Karić in Erico Castro, ki je dočakal svoj prvenec v vijoličastem dresu. Maribor je tekmo sklenil s kar 16 streli in še nekaj zapravljenimi priložnostmi ter napovedal, da se bo počasi predramil napad, ki so mu v prejšni sezoni poveljevali Žan Vipotnik, Marko Tolić, Ivan Brnić in Rok Kronaveter.

Gol Svena Šoštariča Karića za preobrat:

“Že od prve minute smo dominirali. Imeli smo veliko dobrih napadov in visokih podaj pred gol. Glede na prejšnje tekme smo imeli zares veliko priložnosti, a nas je ob odmoru vseeno skrbelo zaradi rezultata. Pozitivni smo bili zaradi dobre igre in v drugem polčasu smo bili nagrajeni. Seveda bi se lahko tekma obrnila v drugo smer, a se to na srečo ni zgodilo,” je v splošni oceni tekme z Radomljami povedal Krznar.

Kaj to pomeni za prihodnost? Mir v hiši je vsaj do nedelje zagotovljen, a bo moral Maribor zdaj nanizati nekaj pozitivnih rezultatov, da bo ozračje zares sproščeno. Že Aluminij bo na svoji zelenici v nedeljo zahteven izziv, vseeno pa morajo vijoličasti, če želijo upati, na uspešno sezono v drugi četrtini državnega prvenstva nadoknaditi izgubljene točke iz prejšnjih tednov. “Mislim, da smo imeli v tej sezoni že dovolj nesreče, zato upam, da nas bo v prihodnje spremljala sreča,” o prihodnosti razmišlja Krznar, ki zaenkrat ostaja trener Maribora, s katerim po 10. krogih zaseda četrto mesto s petimi točkami zaostanka za vodilnim Celje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje