Milošević čaka na odškodnino in zanika kontakte z Olimpijo

Nogomet 17. Okt 202217:58 0 komentarjev
Savo Milošević
Foto: Jure Banfi

Nogometna pravljica ljubljanske Olimpije na zelenicah traja in traja. Albert Riera je preporodil zasedbo zmajev, ki z lepim naskokom vodi na lestvici Prve lige Telemach. Precej manj idilične pa so razmere v klubskih pisarnah. Potem ko se je na odmevno novinarsko konferenco direktorja Igorja Barišića odzval Robert Prosinečki, se je zdaj za Sportklub oglasil še Savo Milošević.

Če zavrtimo koledar za vsega slab teden dni, pridemo do dneva, ko je odjeknila informacija Ekipe SN, da Olimpije zaradi kazni Uefe grozi odvzem točk na prvenstveni lestvici, kar bi znova popolnoma odprlo boj za vodilno pozicijo v Prvi ligi Telemach. Tudi naši viri so nam zaupali, da se nad Olimpijo zgrinjajo črni oblaki, glavni razlog pa naj bi bile neizplačane obveznosti do nekdanjih trenerjev – Save Miloševića, Dina Skendra in Roberta Prosinečkega.

Minuli četrtek se je na medije kot del novinarske konference pred derbijem obrnil direktor kluba Igor Barišić in zatrdil, da Olimpija s strani Uefe ni dobila niti enega opomina, kaj šele kazni. Stvari z nekdanjimi trenerji naj bi bile dogovorjene in težav na tem področju po njegovih besedah ni. A že dan po tej konferenci je za Sportklub Robert Prosinečki demantiral direktorja Olimpije.

“Sam od odhoda do današnjega dne nisem dobil niti evra. Ne samo to. Dolžni so mi tudi za obdobje, ko sem bil še trener. Zadnjo plačo sem prejel aprila. Naj mi ljudje povejo, kam je bil nakazan denar. Na mojem bančnem računu ga namreč ni. S temi ljudmi, odkar sem iz kluba odšel, nisem imel opravka. Nobenega klica, nobenega sestanka. Nič. Jaz ne vem, o čem ta človek govori?!”

Robert Prosinečki je Adamu Deliusu vrnil udarec.

Tudi po razsodbi Fife Milošević (za zdaj) ostaja brez odškodnine

V želji po nadaljnji razjasnitvi, kakšni so odnosi med Olimpijo in nekdanjimi trenerji, smo se obrnili tudi na Sava Miloševića, ki je klub zapustil oktobra 2021, ko je pri menjavi oblasti v Olimpiji Milana Mandarića na mestu predsednika kluba zamenjal Adam Delius, na mestu glavnega trenerja pa je srbskega stratega nadomestil Dino Skender.

Igor Barišić je odnos z Miloševićem opisal takole: “Primer glede Miloševića je na sodišču. Pripravljeni smo na to, a mislim, da se nam bo celo uspelo dogovoriti. Z njim sem v stiku in v dobrih odnosih. Zaenkrat ni nobene odločitve sodišča, nimamo nobene kazni. Primer je na sodišču na arbitraži.”

Ko stopimo v kontakt z nekdanjim izvrstnim golgeterjem, nam ob vprašanju, kaj se dogaja v odnosih med njim in Olimpijo takoj razloži: “Kar se mene tiče, mi Olimpija ni izplačala še ničesar, tako da se nimamo kaj pogovarjati.”

Savo Milošević
Savo Milošević še čaka na odškodnino, ki za slovenske razmere še zdaleč ni majhna.

Da Milošević s strani Olimpije po svojem slovesu ni dobil še niti evra, je pravzaprav nekoliko nenavadno. Že marca je namreč arbitražno sodišče Fife v sporu med zmaji in 49-letnikom že odločilo v prid nekdanjega trenerja Partizana. Dokument, ki to potrjuje, je javno objavljen. Olimpija je tako nekdanjemu trenerju dolžna nekaj več kot 300.000 evrov.

Očitki Olimpije: Milošević je pri vodenju ekipe zasledoval lastne finančne interese

V zmajevem gnezdu so Miloševiću očitali, da je pri izbiri igralcev upošteval predvsem lastne finančne interese ter dajal prednost nogometašem, ki so jih v klub pripeljali on oziroma njegovi sodelavci. S temi nogometaši naj bi imel namreč dogovorjene odstotke od odškodnine ob njihovi prodaji iz Olimpije.

Pri tem naj bil klub finančno oškodovan, ker so bili v ozadje potisnjeni nogometaši, ki so imeli pogodbo s klubom in bi jim ob večji minutaži naraščala cena.

Olimpija še je očitno pritožila na CAS

Čeprav je Fifa svojo odločitev že podala, se tu zadeva ni zaključila. “Fifa je že davno odločila v moj prid, zdaj čakamo še odločitev sodišča,” nam je na vprašanje o tem, zakaj kljub temu da je bila odločitev mednarodne nogometne zveze objavljena že pred časom, Olimpija Srbu še ni izplačala v Fifini sodbi določene vsote, odgovoril srbski strateg.

Če gledamo po pravni hierarhični lestvici je odločitev DRC (dispute resolution center) oziroma Fifa Tribunala prva stopnja odločanja. Višja inštanca je Mednarodno športno razsodišče v Lozani (CAS), kamor se je očitno pritožila Olimpija in to je odločitev sodišča, ki jo Igor Barišić in sodelavci še čakajo. Dokler CAS ne odloči, tudi odločitev Fife namreč ni pravnomočna.

Igor Barišić ima prav, Uefa vsaj v primeru Milošević za zdaj še nima razloga za sankcioniranje. FOTO: Aleš Fevžer.

Dobri odnosi? Z Olimpijo sploh nimam stika

Je pa Barišić na tiskovni konferenci zatrjeval, da se Olimpija s svojim nekdanjim trenerjem še vedno skuša dogovoriti glede rešitve nastale situacije in da “je z Miloševićem v stiku ter v dobrih odnosih.

Odgovor srbskega trenerja je precej drugačen. “Z Olimpijo že mesece nimam nobenih kontaktov,” odločno poudarja Milošević, ki bo, težko je verjeti v drugačen scenarij, kmalu s strani Olimpije prejel zajetno, zajetno odškodnino za prekinitev pogodbe. Če tudi CAS odloči v njegov prid, denarja pa na njegovem računu ne bo, potem bo morda znova oživelo razmišljanje o tem, da bi zmaji za zeleno mizo lahko ostali brez točke, dveh, treh ali celo napovedanih devetih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!