Mura zaradi navijačev Maribora ogorčena in jezna na NZS

Nogomet 23. Maj 202216:47 > 16:47 1 komentar
Dogajanje po včerajšnji tekmi v Murski Soboti. FOTO: Jure Banfi.

Dan po zmagi nad Muro, s katero je Maribor osvojil 16. prvenstveni naslov, je tekma v Murski Soboti dobila tretji polčas. Pri Muri so v sporočilu za javnost izrazili ogorčenje nad dogajanjem po koncu tekme, ko so mariborski navijači prišli na igrišče. S prstom so v Fazaneriji pokazali tudi proti Nogometni zvezi Slovenije.

Izjava za javnost NŠ Mura:

Včeraj je padel zastor nad 31. sezono Prve lige Telemach, v Murski Soboti smo bili priča srečanju Mure in Maribora, ki je bil odigran pred izjemno kuliso, ki je lahko v ponos slovenskemu nogometu.

“Domačim navijačem smo hvaležni, da se ni zgodila tragedija”

Nikakor pa nam ne more biti v ponos dogajanje po zadnjem sodniškem žvižgu. Čeprav smo kot organizatorji večkrat opozarjali, da ne moremo prevzeti odgovornosti za protokol podelitve iz varnostnih razlogov, smo naleteli na gluha ušesa. Naša zahteva, da se gostujočim navijačem ne dovoli na igrišče, ni bila uslišana. Tudi zato je situacija kasneje eskalirala do te mere, da se lahko danes zgolj zahvalimo domačim navijačem, da na provokacije niso odgovorili in niso zapustili svojih sedežev. V nasprotnem primeru bi se danes lahko pogovarjali o tragediji.

“Družine z otroci so videle, kako se ne navija za svoj klub”

Na tem mestu tudi opravičilo našim zvestim navijačem, da so ob koncu tekme namesto pozdrava svojih ljubljencev morali spremljati huliganske izpade mariborskih navijačev. Ob tem moramo ponovno poudariti, da smo izjemno ponosni na naše navijače, ki v izgredih niso sodelovali in se jih tekom sezone niti niso posluževali.

Veseli nas, da smo včeraj na tribunah Fazanerije prav tako videli veliko družin z otroci, ki so v razgrajanju gostujočih navijačev lahko videli, kako se ne navija za svoj klub.

Verjamemo, da je v zapisniku delegata končalo marsikaj, a vendarle je potrebno opozoriti na dogodke, ki so vredni obsojanja in ne spadajo na nogometna igrišča. Žalostno je, da je bil vdor na igrišče morda še najmanjši od incidentov, ki so se dogajali po včerajšnji tekmi.

Nesprejemljivo je namreč, da je lahko navijaška skupina Viole prišla najprej do sektorja, kjer so bili nastanjeni Black Gringosi in vanje zalučala več pirotehničnih sredstev. Še bolj nas žalosti, da so pirotehnična sredstva nato poletela tudi med “navadne” navijače, med katerimi je bilo ogromno otrok. Nekateri se s tem niso zadovoljili in so v navijače na južni strani vrgli kar korner zastavico.

“Kako dolgo bodo pristojni tolerirali huliganske izpade?”

Rezultat vsega so številne poškodbe na objektu. Med drugim so člani organizirane navijaške skupine Viole odtrgale kar del konstrukcije strehe vzhodne tribune. Prav tako so uničeni sponzorski transparenti, ograje, vrata in še bi lahko naštevali. Morda pa je tukaj na mestu tudi vprašanje, da se kot družba vprašamo, kje sploh smo. In kako dolgo bodo pristojni, na čelu s policijo in NZS tolerirali tovrstne huliganske izpade, dokler se ne bo zgodila tragedija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje