Nadaljevanje burleske v NK Olimpija, Prosinečki vrnil udarec

Nogomet 2. Jul 202215:01 > 17:42 1 komentar
Robert Prosinečki je bil odpuščen tik pred začetkom sezone. FOTO: Aleš Fevžer.

"Nikoli v življenju nisem delal z večjimi lažnivci in prevaranti, pa sem delal marsikje. To je dno dna. Ti ljudje nimajo nobenega spoštovanja," je na današnji novinarski konferenci povedal Robert Prosinečki. Tik pred začetkom druženja z novinarji so iz vodstva kluba sicer poslali sporočilo za javnost, v katerem so zdaj že nekdanjega trenerja Olimpije dodatno očrnili.

Burleska, ki v zadnjih dneh “zabava” slovenski nogometni prostor, je novo poglavje dobila z današnjim javnim nastopom odstavljenega trenerja Olimpije. Ta je potrdil naše pisanje o tem, da je iz ust predsednika Adama Deliusa še v četrtek zvečer dobil zagotovilo, da bo obdržal svojo službo, potem pa v petek izvedel, da so ga odpustili.

Za nameček ga je, skupaj s športnim direktorjem Mladenom Rudonjo, ki je danes sedel ob njem, predsednik Olimpije na včerajšnji novinarski konferenci odslovil na nič kaj gosposki način in ga celo obtožil, da je želel prodati klub.

Danes so pri Olimpiji, ki na uradnih klubskih kanalih tudi 24 ur po predsednikovem javnem nastopu še kar ni objavila potrditve trenerske spremembe, šli še dlje. Najprej so želeli preprečiti novinarsko konferenco, ki je potekala v ljubljanskem hotelu Radisson Blue, kar jim ni uspelo, potem pa so tik pred njenim začetkom v javnost poslali sporočilo za javnost, v katerem so slovitega Hrvata dodatno očrnili.

Med drugim so v njem zapisali, da je med pripravami na Bledu kartal in popival do zgodnjih jutranjih ur. Ob tem omenimo, da so vodilni ljudje kluba dozdajšnjemu tiskovnemu predstavniku Juretu Bohoriču, ki je še na včerajšnji novinarski konferenci sedel ob predsedniku Deliusu, preprečili dostope do urejevalnikov klubskih kanalov.

Ne more oditi, ne da bi povedal resnico

“V zadnjih treh mesecih, kolikor sem tukaj, se je dogajalo marsikaj. Ljudje iz kluba in vsi tisti, ki so objavili, da nisem več trener, so nas napadli brez kančka spoštovanja. Nimam težav s tem, da odhajam, ampak brez tega, da stopim pred vas, nisem mogel oditi. Normalno in logično je, da povem resnico” je v uvodnem nagovoru zelo obiskane novinarske konference, na katero je prišel tudi kapetan Olimpije Timi Max Elšnik, povedal Robert Prosinečki.

Na klopi Olimpije je zdržal vsega 8 tekem (5 zmag, remi, 2 poraza).

“Če mislite, da sem bil tukaj zaradi denarja in sem karkoli delal proti klubu … Ljudje lahko rečejo, da sem slab trener, da sem delal napake, ampak o moji poštenosti in ljubezni do kluba ne morejo reči nič. Prišel sem, da bi Olimpiji pomagal postati tak klub, kot mora biti. Tak, kot je bil, ko sem bil tukaj kot igralec, in tudi na začetku zdajšnje zgodbe, kar pa je trajalo zelo malo časa. Nikoli v življenju nisem delal z večjimi lažnivci in prevaranti, pa sem delal marsikje. Kot igralec in kot trener. To je dno dna. Ti ljudje nimajo nobenega spoštovanja,” je nadaljeval Hrvat, ki je na klopi Olimpije zdržal nekaj več kot tri mesece.

“Ti ljudje so lastniki kluba, z njim lahko delajo, kar hočejo, ampak ne z mano. Rekli so, da smo želeli prodati klub. Izrekli so številne laži. To so ljudje, ki klub vodijo prek telefonskih sporočil. En mesec jih ni, potem pa pridejo in pošiljajo telefonska sporočila. Kako, zakaj, zaradi česa. Olimpija si zasluži več kot to,” je še povedal Prosinečki, ki odhaja, skupaj z njim pa bodo odšli še številni ljudje. Odhaja predvsem zaradi nesoglasij z direktorjem Igorjem Barišićem in tehničnim direktorjem Goranom Boromiso.

“Bilo je veliko nesoglasij. Jaz sem bil za dobrobit kluba pripravljen oditi, če sem jaz težava. To sem tem ljudem tudi rekel, ne bi bilo težav. Samo, da klub živi tako, kot si vsi želimo. Olimpija je nad mano, nad temi ljudmi, nad vsemi. Olimpija bo obstajala vedno,” je govoril.

Kaj takega doživlja prvič

“Zdaj se bo veliko govorilo o marsičem, vsi pa vemo, da je ta klub prišel do točke, ko se o njem nič ne ve. Kroži pa veliko neresnic. Tukaj smo, da nekaj rešimo. Kako bom jaz prodal klub, saj ni moj? Zelo mi je žal, da se je to zgodilo. Kjerkoli sem bil, sem odšel kot gospod. To, kar se mi dogaja tukaj, se mi dogaja prvič. Nekatere stvari so me presenetile,” je govoril Prosinečki, ki je v Olimpijo prišel drugič. V sezoni 2002/03 je bil njen član kot nogometaš in ji z golom v finalu prinesel pokalno lovoriko.

“Lahko se le zahvalim vsem ljudem v klubu, ki imajo Olimpijo radi, z njimi sem odlično sodeloval. To so čudoviti ljudje. Želeli smo si, da bi Olimpija naredila korak naprej. Bog daj, da ga tudi bo, ampak ne verjamem, da je s temi ljudmi kaj takega mogoče. Tako voditi tak klub je absurd, ki ga sam še nisem doživel,” je povedal na koncu uvodnega monologa 53-letni Zagrebčan, ki so mu podporo tudi tokrat prišli pokazati nekateri člani navijaške skupine Green Dragons. Kakšnih 20, 30 jih je bilo, z novinarske konference pa so ga pospremili z vzkliki: “Veliki Žuti! Veliki Žuti!”

O čem je Robert Prosinečki še govoril?

O očitkih vodstva kluba o popivanju in kartanju na pripravah:

“Lahko pišejo, kar želijo. To je zgodba, ki nima veze z ničemer. Na naši strani, Olimpija je namreč od vseh nas, lahko pišejo, kaj se je dogajalo. Lahko rečem le, da, odkar sem skoraj umrl (pred časom je imel hude zdravstvene težave, op.p.), ne pijem več. Moj apel vsem vam je le ta, da klub ne gre v pravo smer. To je evidentno. Zdaj bomo govorili eden čez drugega. Jaz bom povedal nekaj, oni bodo govorili, da sem pil, lahko pričakujemo še kaj, zagotovo pripravljajo marsikaj, ampak z mano ni težav. Jaz bom našel nov klub in skušal v njem delati najbolje, kot znam. Druge stvari so nepomembne. O njih ne bom govoril. Lahko jih je sram.”

O tem, kaj se je dogajalo na četrtkovem sestanku:
“To je strašno. Alfred Hitchkok si ne bi mogel izmisliti tega, kar je naredil frajer (Delius, op.p.). Nemogoče. Poklical nas je in nam dejal, da Barišić odhaja, mi pa bomo delali še naprej. Prinesel je tudi papir in dejal, da rabi le našo podporo, da ga bo umaknil. Govoril je tudi o novih ljudeh, o novih okrepitvah. Govoril je, da potrebuje podpis, ker mu bo tako lažje umakniti Barišića. Tako jaz kot Rudonja sva ga želela podpisati, je pa v majhnem tisku pisalo, da bomo, če Barišiću da odpoved, iz kluba odšli vsi mi. Jaz in moji sodelavci. Brez kakršnekoli odškodnine. To so igrice, ki se jih poslužuje. Jaz česa takega še nisem doživel.

Ni težav, pridi do mene, povej mi, da me ne želiš več videti. Sploh ni težav, izvoli vse. Jaz tukaj nisem bil zaradi denarja, ampak zato, da klubu pomagam. Tukaj sem igral, na tisto obdobje imam prelepe spomine. Nisem jaz prišel k njemu, ampak on k meni. Okej, nekatere stvari se niso poklopile? Ni težav, bom odšel, ampak to mi povej. Sploh ni težava denar, ta me ne zanima. Želel sem le, da se v klubu dela tako, kot se mora. Ne bom obogatel zaradi Olimpije in niti zaradi nje ne bom imel nič manj. Želel sem si le, da gre klub naprej. Lahko mi očitajo marsikaj, poštenosti pa zagotovo ne.”

O tem, kdaj je izvedel, da ni več trener:
“Nisem izvedel. On nikogar ne obvešča. Pošilja le telefonska sporočila, ki jih piše s pomočjo Google translatea. Konstantno je tako. Da niti ne govorim, kaj vse je govoril igralcem, ki jih imam zelo rad. Čudoviti so bili. Dajali so vse od sebe. Čeprav je bil kup težav, z odnosi in financami, se niso pritoževali. Lahko bi prišel do njih in jim rekel, kakšna je situacija, prepričan sem, da bi razumeli. Ne pa, da jim je obljubljal, kaj vse bodo jutri dobili, pa potem tega ni bilo. Avto, denar …

To traja in traja, potem pa vse skupaj poči. Do tega je moralo priti. Ne razumem, še vedno ne razumem, zakaj je do tega moralo priti. Pridi do mene, v sobo, povej mi, da nočeš več sodelovati z menoj. Ni težav, takoj bom odšel, ne pa, da si izmišljuješ stvari. Samo zaradi tega, da bi se izognil plačilu.

Tudi grozili so mi, kaj se bo zgodilo, če bom na novinarski konferenci kaj povedal. On bo meni grozil? Grozil mi bo?! Ne bojim se ničesar, tudi tega ne. Upam, da si bo ogledal tole novinarsko konferenco in mu bodo pravilno prevedli, kaj smo govorili. Upam, da bo bolje. Neverjetno žal mi je, da se je to zgodilo. Veliko energije in čustev smo potrošili za Olimpijo. To je najpomembnejše. Čustva so najpomembnejša. Ne moreš jih plačati. On čustev nima, mi jih imamo, zato smo tudi prišli sem. On čustev nima. Zanj je to le posel. On tega ne razume. Ne živi tukaj, da bi razumel.

Najlažje je zame in zanj. Jaz bom šel zdaj v Zagreb, on pa v München oziroma kjerkoli že živi, saj ne vem … Ampak to, kar počnejo, je ponižanje za vse, ki tukaj živite in boste ob Olimpiji ostali. Jaz bom odšel, on bo pljuval po meni, jaz po njemu, vi pa boste tukaj ostali. Zato smo tukaj, zato danes govorim.”

O tem, zakaj na težave ni opozoril že prej:
“Nisem čakal. Ves čas smo verjeli, da ni tako. Nisem hotel verjeti. Tudi mene je prepričal. Želel sem si, da se bo delalo dobro. Morda bolj kot v kateremkoli klubu do zdaj. Vedno govorim, da sem bil tukaj s čustvi in srcem. Oni delajo drugače. V tem je težava. Morda sem kdaj tudi rekel kaj, česar ne bi smel, ampak vse v želji, da bo bolje za klub. Ker sem videl, da ne gre v pravo smer.

Ali bo ta tiskovna konferenca pomagala, ne vem. Bomo videli. Lahko samo rečem, da mi je žal, ker je do take vojne prišlo. Vi pa zdaj razmislite, kaj boste počeli. Kdo ve, za kaj vse me bodo še obtožili. Dejali so, da sem želel prodati klub. Kako boš prodal nekaj, kar ni tvoje?! Kako boš ti prodal moj avto, če je moj. Sigurno lahko v prihodnosti pričakujemo nove nizke udarce. Govorili bodo verjetno tudi, da imajo dokumentacijo. Me prav zanima, kaj vse si bodo izmislili.”

O odnosu z Igorjem Barišićem:
“Ni ga bilo. Kakšen naj bo, če pa frajer laže, že takoj ko odpre usta. Kakšen naj bo potem odnos? Je, kar je. To ostaja vam. Jaz jutri, pojutrišnjem odhajam iz kluba. Ali bom podpisal prekinitev pogodbe ali ne, ali me bodo plačali ali ne … Briga me. Ampak moral sem vam povedati, da boste vedeli, kaj se dogaja. Vi ste tisti, ki boste šli jutri na tekmo. Olimpija potrebuje podporo. Vsi morajo biti enotni. Če ni vzdušja in enotnosti, potem ne bo rezultatov, to vedno govorim igralcem.

Tukaj pa tega niti približno ni. Želim si, da bi bila Olimpija uspešna in bi v Evropi prišla čim dlje. Igralci naj v četrtek odigrajo najbolje, to jim želim. Naj bo Olimpija prvak. Ima dobro ekipo. Za slovenske razmere zelo dobro. Mogoče tudi najboljšo v državi. To so moji fantje, zame so najboljši. Z njimi sem delal tri mesece, imeli smo zelo dobre odnose. Od sebe so dajali sto odstotkov. To je bistvo. Da imajo radi ta klub in zanj dajejo vse.”

O odnosu z igralci in navijači:

“Nisem imel časa, da bi se poslovil od njih. Vse se je zgodilo zelo hitro. Vem pa tudi, da bodo ti ljudje vse, s katerimi sem bil v dobrih odnosih, pometli. To je normalno. Pričakujem tožbe in ne vem, kaj vse še … Me ne zanima. Hvala tudi Green Dragons za podporo. Prišel sem s čistim srcem. Želel sem najbolje za klub. Nikogar nisem hujskal. Rad bi se zahvalil vsem. Igralcem, tukaj je moj kapetan, ki jim bo jutri na treningu lahko prenesel moje besede. Želim jim vso srečo v nadaljevanju sezone. Da bo Olimpija prava. Da v četrtek preskočimo te smešne Luksemburžane in gremo naprej. Čim dlje.”

O tem, koliko je vedel o ozadju ljudi, ki vodijo klub:
“Ne vem več, kdo vleče poteze. To je strašno. Nisem prišel jaz k njim, ampak oni do mene. Povedali so mi lepo zgodbo. Morali bi se enkrat usesti s predsednikom, da bi videli, kako govori. Dejal mi je, naj pridem, da bomo naredili velik klub. Dejal je celo, da bo, če bom odšel jaz, odšel tudi on. Govoril je velike stvari. Ko sva se dobila, sem si vzel čas za premislek zgolj en dan.

Tudi o denarju sploh nisem želel govoriti. Rekel sem le, da se dogovorimo v paketu, da bodo denar dobili moji sodelavci, ki so od tega odvisni. Kaj naj povem o njem? Vedel sem le, da je iz Nemčije in ima neka gradbena podjetja. Tudi o ljudeh okoli njega težko kaj povem. Poglejte na spletu, težko boste našli karkoli o njih. Zadnje sporočilo, ki sem ga z njihove strani dobil, je bilo, naj na novinarski konferenci ne povem ničesar proti njim, pa bodo tiho tudi oni. Evo, tiho nisem bil. Zdaj pa naj govorijo oni …”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje