Bo Olimpija kmalu podaljšala še eno pomembno pogodbo?

Nogomet 26. Nov 202310:00 > 10:23 1 komentar
Rui Pedro. Foto: Aleš Fevžer

Rui Pedro je prvi nogometaš, ki je v tej sezoni dosegel dvomestno število zadetkov. Pa sploh ni klasični napadalec. To je le dokaz tega, da je 25-letni Portugalec trenutno najboljši posameznik Prve lige Telemach in med najzaslužnejšimi za to, da je ljubljanska Olimpija znova povsem pri vrhu prvenstvene razpredelnice. A ob dobrih predstavah otroka slovitega Porta se navijači zmajev vse glasneje sprašujejo - bo Rui Pedro ostal ali odšel?

Skupni imenovalec zadnjih tednov ljubljanske Olimpije je beseda zmaga. Pokalne zmage, evropske zmage in predvsem prvenstvene zmage. Odkar je vajeti zmajev tik pred koncem oktobrskega reprezentančnega premora prevzel Zoran Zeljković, so zeleno-beli na petih tekmah Prve lige Telemach štirikrat zmagali in enkrat remizirali ter se hitro bližajo doslej nedotakljivem Celju na vrhu prvenstvene lestvice.

V minulem tednu pa so veliko zmago slavile tudi pisarne ljubljanskega prvoligaša. Po nekaj tednih negotovosti glede svoje prihodnosti je podpis na črto na dnu nove pogodbe postavil Agustin Doffo. Izvrstnega Argentinca, ki je bil v lanski sezoni med najzaslužnejšimi za to, da je Olimpija osvojila državni naslov, naj bi si med drugim želeli Celjani, toda 28-letnik je naposled vendarle tudi v bodoče svojo zvestobo obljubil zeleno-belim.

Kakšna bo prihodnost Portugalca, ki letos vleče voz Olimpije?

V lanski šampionski sezoni Rui Pedro pod vodstvom Alberta Riere ni tako zelo izstopal kot denimo Doffo, Timi Max Elšnik, Mario Kvesić, Matevž Vidovšek in še kdo. Letos pa je bil najprej pod vodstvom Joaa Henriquesa in zdaj tudi v ekipi Zorana Zeljkovića najboljši posameznik Olimpije. Pri vsakemu izmed treh trenerjev v dobrem letu bivanja v Ljubljani je sicer nekdanji stalni član mlajših selekcij portugalske reprezentance igral na drugačnem položaju. Pri Rieri je bil najpogosteje osrednji napadalec, pri Henriquesu krilo, Zeljković pa ga vidi celo na sredini igrišča, pri čemer so seveda njegove naloge izrazito napadalne.

Rui Pedro. Foto: Aleš Fevžer

Prehajanje med različnimi vlogami Portugalcu ni delalo večjih težav. Predvsem zato, ker je že “z neba” vidno, da premore za slovensko ligo zavidljivo raven nogometnega znanja oziroma kvalitete. Ko je slednje letos nadgradil še z učinkovitostjo, je bila posledica logična. Rui Pedro je postal ne le najboljši posameznik Olimpije, ampak po poškodbi Aljoše Matka tudi najboljši posameznik Prve lige Telemach.

Zadetek na včerajšnji tekmi proti Radomljam je povzetek vsega, kar krasi Ruja Pedra. Znanje, iznajdljivost, spretnost, samozavest in učinkovitost.

Zadetek Ruija Pedra na tekmi z Radomljami

Zdi se, da bo vendarle ostal

Vse boljše in boljše predstave 25-letnika po eni strani navdušujejo navijače Olimpije, po drugi pa v njih sprožajo vprašanja o tem, kako dolgo bodo Pedra še bodrili v majici z zmajem na prsih. Po koncu sezone namreč produktu Portove nogometne akademije poteče pogodba z Ljubljančani, pogajanja o novi pa so se pred nekaj tedni ustavila na mrtvi točki.

A po naših informacijah se zadeve vendarle znova premikajo. Pogajanja med vodstvom kluba in igralčevim taborom o podaljšanju sodelovanja so spet vse bolj intenzivna, vse več pa je tudi signalov, da so produktivna. Obe strani sta vendarle bližje točki, na kateri bo prihodnost Ruija Pedra ostala povezana z ljubljanskim prvoligašem. Da si na Portugalca želi tudi v prihodnosti še kako računati, odkrito priznava tudi trener Zeljković.

“Osebno si želim, da ostane in da podaljša pogodbo. To željo sem jasno povedal upravi. A tu je v igri veliko stvari, sem pa prepričan, da bo klub storil vse za to, da ostane pri nas,” je po včerajšnji zmagi proti Radomljam razmišljal strateg Olimpije.

Zoran Zeljković. Foto: Jure Banfi

Če bo odšel, bo zelo verjetno že pozimi

Kar se tiče Portugalčeve prihodnosti, bomo odgovor o njej v vsakem primeru dobili zelo kmalu. Če namreč Pedro z Olimpijo ne bo podpisal nove pogodbe, slednja najverjetneje ne bo čakala do konca sezone, ko bo lahko Pedro brezplačno zapustil Ljubljano.

V tem primeru gre pričakovati, da bodo zmaji svojega najboljšega posameznika že to zimo skušali ponuditi zainteresiranim snubcem in si zagotoviti vsaj nekaj sto tisočakov v zameno za prestop 25-letnega nogometaša, ki pred prihodom v zmajevo gnezdo nikoli ni igral izven domovine. Nazadnje je branil barve Penafiela.

Pogovor z Ruijem Pedrom, v katerem je govoril tudi o svoji prihodnosti v dresu Olimpije, si boste lahko ogledali v ponedeljkovi oddaji Pod prečko, ki jutri praznuje drugi rojstni dan. Z nami bosta znova gosta, s katerima smo začeli našo nogometno oddajo leta 2021, v studiu se nam bosta pridružila direktor reprezentanc Miran Pavlin in nekdanji slovenski selektor Slaviša Stojanović.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje