Namesto konca kariere ga kličejo tujina, Kek in državni naslov

Nogomet 19. Dec 202312:44 > 12:46 0 komentarjev
Mark Zabukovnik. Foto: Jure Banfi

Pred odhodom na zimski premor smo ujeli Marka Zabukovnika, enega najboljših posameznikov jesenskega dela Prve lige Telemach, pred katerim je izjemno zanimiva zima.

Ni manjkalo prav veliko, da bi še kot najstnik končal svojo nogometno kariero. Mark Zabukovnik se je podobno kot večina mladih nogometašev na prehodu iz mladinskega v članski nogomet spraševal, ali je sploh še vredno vztrajati v športu, v katerem je zaradi izjemne konkurence težje uspeti kot v kateremkoli drugem.

To je bilo obdobje, ko so bile Radomlje v drugi ligi in daleč od oči javnosti. Marsikaj se je nato spremenilo z vrnitvijo mlinarjev v Prvo ligo Telemach, izstopajoče predstave pa so Zabukovniku odprle vrata Celja, s katerim je to jesen končal na vrhu prvenstvene lestvice.

“Na svoji poti sem imel srečo, da so se nekatere stvari poklopile. Najprej, da sem dobil priložnost v drugi ligi, nato da smo se z Radomljami uvrstili v prvo ligo in pristali na očeh javnosti. Srečo sem imel tudi, da sem ostal zdrav, da nisem imel poškodb in z dobrimi igrami so se mi odprla vrata v Celje. Takrat se je marsikdo šalil, da sem šel v slabši klub, ker so bile Radomlje takrat šeste ali sedme, Celje pa na osmem mestu. Ampak seveda ne, Celje je trenutno poleg Maribora organizacijsko najbolje urejen klub v Sloveniji, igralci, ki so tu, so že preigrali nekaj nogometa in imajo izkušnje ter te na nek način prisilijo, da tudi sam dvigneš svoj nivo, če želiš tu dobiti priložnost. Veliko stvari se je poklopilo, da sem tu, kjer sem,” priznava 22-letnik.

Mark Zabukovnik je član Celja od poletja 2022. Foto: Aleš Fevžer

Ne boji se, da Celje ne bi zdržalo do konca

Celjani so jesen popolnoma zasluženo končali na vrhu prvenstvene lestvice. Grofje že nekaj sezon ne skrivajo ambicij, da postanejo najboljši klub v Sloveniji in zdaj je pred moštvom iz knežjega mesta velika priložnost, da uresniči te zastavljene cilje.

“Klub je zadnja leta veliko vložil, krepil ekipo in plačeval odškodnine. A vsaka stvar potrebuje svoj čas. Trenutno kaže na to, da je ekipa dobro uigrana in da stvari dobro delujejo. Lahko smo zadovoljni, nismo si privoščili veliko zdrsov. Nekaterih si morda ne bi smeli dovoliti, po drugi strani pa smo morda zmagali kakšno tekmo, ko smo bili v podrejenem položaju. Ustvarili smo si nekaj prednosti pred Olimpijo, ampak takoj po vrnitvi na treninge moramo znova dajati vse od sebe. Če bi se preveč sprostili, bi lahko hitro sledile težave. Glede na to, da imamo izkušeno ekipo, pa se ne bojim, da ne bi zdržali do konca,” je prepričan naš sogovornik.

Celjani so za zdaj suvereno na vrhu Prve lige Telemach. Foto: Jure Banfi

Ni bilo potrebe za šok terapijo

V tej sezoni je Zabukovnik sodeloval z Albertom Riero in Damirjem Krznarjem. Kako se je ujel s strokovnjakoma, ki sta si v svoji filozofiji, pristopu, karakterju precej različna, a jima je skupno to, da sta bila na klopi grofov zelo uspešna?

“Albert Riera je trener, s kakršnim se še nisem srečal. Na našem področju ni takšnega trenerja. Prišel je na zadnji trening pred sezono, ni imel časa, da spozna ekipo in nam predstavi svojo filozofijo, a se je hitro vse skupaj sestavilo v celoto. V Evropi smo presegli vsa pričakovanja, malo je bilo tistih, ki so verjeli, da lahko izločimo Vitorio. Na Portugalskem smo po mojem mnenju odigrali najboljšo tekmo v karieri – tako ekipa kot tudi sam. V prvenstvu smo dobro igrali in nabirali točke in to je trenerju odprlo vrata v Bordeaux. Odgovorni v klubu so našli dobro zamenjavo, trener Krznar je z igralci takoj ustvaril dober odnos oziroma zadržal to pozitivno atmosfero. Ni posegel po šok terapiji in spreminjal vsega, kar smo delali prej. To je pripeljalo do tega, da smo nadaljevali z zbiranjem točk. Za oba trenerja pa bi rekel predvsem, da sta dobra človeka, ki imata z igralci korekten odnos. To je najbolj pomembno,” poudarja Mark Zabukovnik.

Kar je v Celju začel Albert Riera, uspešno nadaljuje Damir Krznar. Foto: Jure Banfi

Nagrada za ves vložek

Z našim sogovornikom se skozi debato malce pošalimo in ga označimo kot nogometaša, ki je to jesen dosegel največ ‘naključnih zadetkov’.

“Hvala za nagrado. (smeh) Vedno pravim, da na moji poziciji ni glavna naloga doseganje zadetkov. Ampak nogomet je takšen, da ti vrne to, kar vlagaš vanj. Morda je to ta nagrada. Ne vem, očitno sem ob pravem času na pravem mestu,” se smeji strelcu štirih golov v tej sezoni. No, eden izmed njih je bil čisto prava mojstrovina.

Vleče ga v tujino, a se mu ne mudi

Izstopajoče, predvsem pa zelo zrele predstave Marka Zabukovnika niso ostale neopažene niti v tujini. Kot dežela, kjer zanj vlada precej zanimanja, se te dni omenja predvsem Nemčija. Bo torej 22-letnik sploh sezono končal v Celju in se z njim boril za državni naslov ali ga bo že v prihajajočem mesecu premamil klic tujine?

“Seveda si vsak nogometaš želi, da odide v tujino in se preizkusi na večjem odru. Trenutno sem v Celju, težko pa je reči, kaj se bo zgodilo. To je vprašanje za moje zastopnike in ljudi v klubu. V tem trenutku je moj cilj, da smo s Celjem prvaki. Bomo videli, kaj bo prinesla prihodnost. Moja naloga je, da se dokazujem na igrišču, na ostalo nimam veliko vpliva,” o možnosti za svojo januarsko selitev v tujino razmišlja Zabukovnik.

Mark Zabukovnik
Poleti 2022 je Radomlje zamenjal za Celje. Leto in pol kasneje Zabukovnika kliče tujina. Foto: Uroš Skaza

Na Euro si zaslužijo tisti, ki so nam ga priigrali

Zadnja pomembna tema, ki jo moramo z našim sogovornikom obdelati, je članska državna reprezentanca. Selektor Matjaž Kek je namreč ime Mark Zabukovnik v jeseni že izrekel na eni izmed novinarskih konferenc in poudaril, da gre za nogometaša, ki je blizu njegovemu seznamu izbrancev. Kdaj in kako se v reprezentanci vidi nogometaš Celja? Morda že na Euru 2024?

“V prvi vrsti je uvrstitev na veliko tekmovanje pomembna stvar za slovenski nogomet. To, da me je selektor omenil, je neke vrste nagrada in potrditev, da si ‘na zemljevidu’. Kar pa se tiče Eura, imajo po mojem mnenju prednost igralci, ki so nas pripeljali na ta turnir. Oni si zaslužijo, da gredo v Nemčijo. Kaj pa se bo zgodilo, to spet težko napovedujem. V vsakem primeru bom navijal za Slovenijo,” pogovor zaključuje eden najboljših, če ne celo najboljši posameznik letošnje domače nogometne jeseni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!