Nogometni unikum: ‘Manj denarja, več muzike!’

Nogomet 24. Sep 202314:19 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Pred sezono smo jih pričakovali v boju za obstanek. Po osmih odigranih tekmah so trenutno na tretjem mestu prvenstvene razpredelnice in so poleg Kopra najprijetnejše presenečenje sezone. Čeprav so Bravo po lanski sezoni zapustili nekateri nosilci igre in je bil proračun prve ekipe še dodatno zmanjšan, so v spodnji Šiški znova pripravili manjši nogometni čudež in uspešno tekmujejo tudi s precej večjimi tekmeci v Prve ligi Telemach. Kako jim to uspeva? Pogovarjali smo se s športnim direktorjem Dejanom Močnikom.

Previdnost v napovedih, vera v ustaljen proces dela in dokazovanje tam, kjer najbolj šteje – na igrišču. To je recept začetka sezone ljubljanskega Brava, ki je z novo domačo zmago proti veliki sestri Olimpiji (4:2) dokazal, da želi tudi v novi sezoni tekmovati z ekipami z vrha prvenstvene razpredelnice. No, ne le tekmovati, ampak jih tudi premagovati.

Bravo ima zdaj po odigranih osmih tekmah na svojem računu štirinajst točk. Aluminiju in Rogaški, ki sta v rdeči coni, beži že za devet točk. Dobri rezultati so malce presenetili tudi glavne akterje kluba, ki ga kot športni direktor že vrsto let vodi Dejan Močnik.

“Nad točkovnim izkupičkom sem pozitivno presenečen. A verjel sem v naše mlade fante, verjel v tiste, ki so prišli, še posebej pa v naš strokovni štab. Opravili smo zelo dobro delo, a še daleč je do konca,” poudarja prvi kadrovnik Brava.

Dejan Močnik že vrsto let bdi nad kadrovsko podobo Brava. FOTO: Uroš Skaza

Bravo je nogometni unikum

Moštvo Brava je sicer pred sezono doživelo številne spremembe. Odšli so nosilci iz prejšnjih sezon Martin Kramarič, Almin Kurtović, Žan Trontelj in Simone Nsana, za kratko je v slovo pomahal tudi Nemanja Jakšić, ki pa se je nato vrnil v spodnjo Šiško. Proračun prvega moštva se je pred sezono še dodatno zmanjšal, a to se na rezultatih za zdaj ne pozna. Ravno nasprotno, še boljši so. V tem pogledu je Bravo zagotovo nogometni unikum. V svetu, kjer denar prinaša kvaliteto in rezultat filozofija Šiškarjev dokazuje, da obstajajo tudi izjeme.

“Morda res lahko rečemo, da je to neke vrste unikum. Vsako leto se trudimo, da sestavimo ekipo, ki bo čim bolj konkurenčna v prvenstvu, hkrati pa nas krasi to, da zaupamo mladim fantom, ki nam to zaupanje vračajo na igrišču. Nihanja so prisotna, a tako je pri mladih nogometaših. Ti so naša prihodnost in moramo jim zaupati. Samo z mladimi pa seveda ne gre. Tu so Matej Poplatnik, Nemanja Jakšić pa Gašper Trdin in Matija Kavčič. Matej je zagotovo nogometaš, ki smo si ga močno želeli pravzaprav že lani. Izkazal se je kot zadetek v polno in mislim, da bo na igrišču še kar nekaj časa dajal tisto, kar od njega pričakujemo. Tudi Martin Pečar je bil kar nekaj časa naša velika želja. Ni skrivnost, da smo bili v stikih kar štiri mesece in veseli smo, da je na koncu izbral nas. Tu bo lahko naredil naslednji korak v svoji karieri, pred njim je lepa prihodnost,” sestavo ekipo pred novo sezono komentira Močnik.

Vrhunci zmage Brava proti Olimpiji

Arnol: Fantje ne razmišljajo samo o tekmah, ampak o celotni karieri

Eden izmed najbolj zaslužnih za renesanso Brava je zagotovo tudi Aleš Arnol. Slednji je lani po selitvi Dejana Grabića na klop Mure prevzel vajeti prve ekipe Šiškarjev in najprej moštvo brez težav popeljal do zanesljivega obstanka, letos pa so rumeni naredili še korak naprej in so povsem pri vrhu prvenstvene razpredelnice.

“Ne razmišljamo o tem, kje smo na lestvici. Zavedamo se naših zmožnosti in našega proračuna, ki zagotovo ni v vrhu lige. Kaj nam preostane? Preostane nam dober skavting, dober trening in mirno okolje za delo. Z igralci smo se dogovorili, da ne razmišljajo samo o naslednji tekmi, ampak o njihovih karierah. To pomeni, da je vsak trening kvalitetno oddelan, fantje sprejemajo kritiko trenerjev in so posledično boljši. To so stvari, ki so doma na Bravu in na podlagi katerih želimo bolje izgledati tudi na tekmah. Ne razmišljamo o tem, kje bomo na koncu. V naših rokah je, da se maksimalno pripravimo na to, kar nas čaka,” poudarja trener Brava.

Aleš Arnol po tekmi z Olimpijo

Kdor odide iz Brava, se brez težav ustali na višjem nivoju

V zadnjih sezonah je Bravu uspelo uveljaviti kar nekaj nogometašev, ki so danes zasidrani na precej višjem nogometnem nivoju. David Brekalo in Vanja Drkušić sta slovenska reprezentanta, zanju se zanimata kluba, kakršna sta Leed United in Crvena Zvezda. Martin Kramarič je odlično začel svojo epizodo v Rusiji in je prav tako že blizu članske izbrane vrste. Naslednji v vrsti odhodov se je pri Šiškarjih zgodil v teh dneh. Maro Katinić, ki se je kot posojen nogometaš Dinama zadnje leto dokazoval v Ljubljani, je za milijonsko odškodnino odšel v Združene arabske emirate, del odškodnine pa je romal tudi na račun Brava.

“Težko je reči fantu, da ne more iti drugam, ko so v igri takšni zneski. Je pa res, da se je vse skupaj zgodilo čez noč. Smo klub, ki ustvarja nove talente in verjamem, da bomo kmalu ustvarili še kakšnega novega nogometaša in mu pomagali na poti v tujino. Verjamem, da je razlog za te uspešne prestope strokovno delo v klubu. Da natančno vemo, kaj počnemo in da smo klub brez pretresov. Seveda to ne pomeni, da ne pride do kakšnih težav, ampak krasi nas profesionalno delo na in izven igrišča. Predvsem pa imamo občutek za pravočasne prestope nogometašev v tujino, ko so pripravljeni za korak naprej,” pogovor zaključuje Dejan Močnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!