Kdo je kriv za nov poraz Olimpije? (VIDEO)

Nogomet 24. Sep 20239:10 1 komentar
Foto: Aleš Fevžer

Nogometaši Olimpije so včeraj proti ljubljanskem Bravu zabeležili že tretji poraz v novi sezoni Prve lige Telemach. Urok spodnje Šiške še vedno visi nad zmaji, ki zdaj na ŽAK-u niso dobili že sedem tekem zapored. Trener Olimpije Joao Henriques je po tekmi našel dva glavna krivca za spodrsljaj njegove ekipe.

Osem tekem, osem zmag. Gol razlika? 15:3. To je bila bilanca ljubljanske Olimpije po osmih odigranih krogih lanskoletne sezone Prve lige Telemach, ko je zmaje s klopi vodil Albert Riera. Osem tekem, pet zmag in trije poraz. Gol razlika? 22:17. To pa je izkupiček Ljubljančanov v letošnji sezoni, ko mesto glavnega trenerja zmajev zaseda Joao Henriques.

Jasno, v to enačbo moramo dodati še evropsko jesen, v kateri prvič v svoji zgodovini igrajo zeleno-beli, a dejstvo je, da Olimpija državnega prvenstva ni začela po načrtih.

“Izgubili smo že tri tekme, to je toliko, kot jih lahko izgubimo v celotni sezoni. Čas je, da prenehamo z neumnimi napakami. Če želimo biti prvaki, si tega ne smemo dovoliti. Nasprotnik ne rabi narediti ničesar, samo čaka na našo napako in doseže gol. In tako je vsako tekmo. To moramo popraviti. Prejeli smo ogromno golov in vsi so že naredili kakšno napako. To je nedopustno. Dosegli smo dva gola, to bi moralo biti dovolj za zmago. Nasprotnik napade štirikrat in doseže štiri gole. Mi napademo dvajsetkrat in dosežemo dva. Tega si ne smemo dovoliti. Na igrišču ne izgledamo slabo, a delamo prevelike napake,” ocenjuje trener Olimpije Joao Henriques.

Izjava Joaa Henriquesa po tekmi z Olimpijo

“To je kriminal! Mi smo testni zajčki!”

Olimpijo po strnjenem nogometnem poletju zdaj čaka tudi zelo naporna jesen, v kateri si bodo tekme sledile z zelo kratkimi premori. Da bo to velik izziv, se zaveda tudi Henriques, ki pa bi si vseeno želel več posluha s strani tistih, ki so zadolženi za sestavo nogometnih urnikov.

“Ne vem, kaj smo mi. Testni zajčki? Od naše zadnje tekme je minilo manj kot 72 ur. Ne pozabimo pa niti, da smo morali še potovati. Očitno smo del študijske raziskave, kako dolgo lahko to zdržimo. Napake so sicer naše, ampak ljudje morajo razmisliti, kako si želijo voditi ligo. Očitno nas želijo s temi termini ubiti. Jutri je samo ena tekma, mi pa igramo v soboto ob 13.00. Tega ne razumem, s tem ogrožajo zdravje igralcev. To je kriminal!” je vrelo iz trenerja Olimpije.

Vrhunci tekme Bravo – Olimpija 4:2

Igralci so mentalno izčrpani

Jasno je, da tekma z Bravom za Olimpijo ne nosi takšnega prestiža kot denimo evropska tekma z Lillom. A strateg Olimpije je prepričan, da podcenjevanje nasprotnika ni bil razlog za poraz.

“Igralci vedo, kaj se je tu zgodilo na zadnjih šestih tekmah. Vsi vemo, da je v Šiški težko igrati. A igralci so utrujeni, tako fizično kot mentalno. Težava je v tem, da na to niso navajeni, te izkušnje nimajo. Tekma v Lillu je bila povsem drugačna kot to, na kar smo navajeni. Intenziteta tekme je povsem drugačna. Informacije, ki jih dobijo igralci, so popolnoma različne. Navodila za tekmo z Lillom so povsem drugačna kot za tekmo z Bravom in vsa ta poplava informacij je zanje izčrpajujoča. V dveh mesecih smo odigrali dvajset tekem. To pa ni opravičilo za napake, ki jih počnemo. To se mora nehati,” zaključuje Henriques.

Joao Henriques. FOTO: Aleš Fevžer.

Kaj zdaj čaka zmaje? Najprej domača tekma proti Kopru, ki je bil v prvem krogu prvenstva že trn v peti Olimpije. Zasedba zmajev se je znašla pod imperativom zmage, vse drugo bi še dodatno skazilo začetno idilo, ki se je v prestolnici naselila po uspešnem nastopu zeleno-belih v evropskih kvalifikacijah. Olimpiji namreč vodilno Celje na lestvici beži že za pet točk, ob nadaljnjih neuspehih Ljubljančanov pa bi v Stožicah lahko znova oživel duh Alberta Riere in vprašanje, kaj bi bilo, če bi bilo …