Novo poglavje vojne med Mariborom in NZS

Nogomet 13. Mar 202221:04 > 23:44 6 komentarjev
Odnosi med NZS in Mariborom že dolgo niso bili tako skrhani. FOTO: Jure Banfi.

"Moram reči, da to počasi že težko prenašam," je po derbiju brez gledalcev v Ljudskem vrtu, kjer so gostje do vodstva v prvem polčasu prišli po sporni enajstmetrovki, povedal trener NK Maribor Radovan Karanović, ki je bil na koncu z remijem (1:1) kljub vsemu zadovoljen.

Potem ko so z Nogometne zveze Slovenije vsega dan pred derbijem z Muro, za katerega so se z akcijo privabljanja navijačev v Mariboru trudili ves teden, sporočili, da gledalcev v Ljudskem vrtu zaradi incidentov z zadnje domače tekme proti Bravu ne bo smelo biti, je bilo jasno, da bo nadaljevanje “zanimivo”.

In je tudi bilo. Iz Maribora so malo za tem sporočili, da do nadaljnjega zapirajo stadion, razlog pa bizaren. COVID-19. Mariborčani so nezadovoljstvo na več načinov izkazali tudi na dan tekme proti Muri. Med drugim je bil na praznem stadionu izklopljen semafor, ni bilo uradnega napovedovalca tekme …

Je pa zato že po nekaj minutah dvoboja pred stadion prišla skupinica navijačev Maribora in začela vzklikati: “NZS, mafija! NZS, mafija!” Točno ob 19. uri, nekje sredi drugega polčasa, je sledil tudi ognjemet, nekaj navijačev pa je splezalo na streho stadiona in izobesilo transparent. Kaj je na njem pisalo? “Mafija”.

Še pred tem je za novo poglavje vojne med NZS in NK Maribor poskrbel dogodek v zaključku prvega polčasa, ko je glavni sodnik tekme Roberto Ponis po posredovanju Mirka Mutavčića pokazal na sporno enajstmetrovko za Muro, po kateri je ta prišla do vodstva. Zaradi domnevnega igranja z roko mladega branilca Maribora. Tudi tokrat je, še tretjič v spomladanskem delu sezone na škodo Maribora, posredoval VAR …

“Moram reči, da to počasi že težko prenašam. Ne vem, kako lahko igralec skoči nazaj … Kot sem videl, ga je žoga zadela v glavo, ramo in potem v roko. Ne vem, kaj naj rečem. Upam, da čim prej mine,” je bil po tekmi nejevoljen trener Maribora Radovan Karanović, medtem ko strelec izenačujočega zadetka za vijoličaste Rok Kronaveter dogodka ni želel komentirati.

Mimogrede, oba sta bila na novinarski konferenci brez maske. Očitno pri Mariboru pandemije niso vzeli tako resno, kot so to predstavili dan pred tem. V ne tako oddaljenih časih, ko so bile tribune zares prazne zaradi pandemije, je bilo glede tega namreč drugače. Pa tudi semaforji na stadionu so delali …

Kljub vsemu so – čeprav smo prisotni novinarji ob dogajanju pred in med tekmo pomislili, da bo drugače -, v Mariboru po tekmi običajno opravili svoje obveznosti do predstavnikov sedme sile. Ne samo to. Novinarsko konferenco je vodil njihov uslužbenec Stipe Jerič. Pa čeprav so v NK Maribor pred tekmo najavili, da njihovih predstavnikov na tekmi ne bo …

FOTO: Jure Banfi.

O čem vse sta trenerja obeh ekip po tekmi govorila?

Radovan Karanović, trener NK Maribor:

O tekmi:

“Glede na to, da nismo bili kompletni, smo odigrali dobro tekmo. V prvem polčasu smo zapravili veliko priložnosti za vodstvo. Na koncu se je izkazalo, da VAR določa pravila igre. V drugem polčasu smo igrali malce brezglavo, a smo na koncu vseeno prišli do izenačenja. Moramo biti zadovoljni.”

O bitki za naslov prvaka:
“Do konca je še veliko tekem. Dogajalo se bo marsikaj. V vsakem primeru se bomo potrudili in naredili vse, da osvojimo naslov.”

O neučinkovitosti:
“Ne vem. Se zgodi. Ognjen Mudrinski danes z dveh metrov ni zadel. Ne vem, kaj naj rečem. Igralec njegove kakovosti to ponavadi zadane. Njemu se je zgodilo, da ni. Za nami je čuden teden. Po vsem, kar se je dogajalo, smo lahko zadovoljni, da smo danes s tem končali. Pred nami je naslednji teden. Nova energija.”

O pomembnosti tega, da Maribor ni izgubil:
“To je zelo pomembno. Tako proti Aluminiju kot zdaj smo se rešili pred porazom. Ostajamo na vrhu lestvice. Zdaj imamo šest dni časa za naslednjo tekmo. Igramo proti Celju, tako kot vedno bomo skušali zmagati.”

O praznih tribunah:
“Definitivno bi bilo lepše, če bi bilo drugače. Danes bi bil stadion verjetno precej poln. V vsakem primeru pa to ne sme biti izgovor. Nedolgo nazaj smo igrali pred praznimi tribunami. To ni bila težava.”

O tem, da sta Maribor spet rešila izkušena igralca:
“Kombinacija mladosti in izkušenj prinese dosti dobrega. Ko se boriš za prvo mesto, potrebuješ igralce, ki so sposobni prenašati pritisk, kar v Mariboru ni enostavno. Teh menjav, ko sem v igro poslal Roka Kronavetra in Marcosa Tavaresa, nisem naredil brez veze. Izkazalo se je, da je bila ta odločitev prava.”

Damir Čontala. FOTO: Jure Banfi.

Damir Čontala, trener NŠ Mura:

O tekmi:
“Za nami je pravi derbi. Škoda, da ni bilo gledalcev. Bilo je čudno, drugačno. Obe ekipi sta imeli svoje priložnosti pri izidu 0:0, potem smo prešli v vodstvo. V drugem polčasu smo se po vodstvu odzvali bolje kot na nekaterih prejšnjih tekmah. Nismo se samo branili, ampak smo si pripravili tudi priložnosti za povišanje vodstva, ki bi jih morali realizirati. Ni nam uspelo, kar je Maribor izkoristil in na koncu zasluženo prišel do točke.”

O tem, ali Mura še razmišlja o naslovu prvaka:

“Nekje v ozadju morda, ampak kot sem rekel že po tekmi z Olimpijo. Gremo iz tekme v tekmo, na lestvico ne gledamo. Zanima nas samo vsaka naslednja tekma. Na vsaki želimo zmagati, kar je normalno, saj smo prvaki. Na koncu je izpadlo, da smo bili danes blizu zmagi, a nam žal ni uspelo.”

O enajstmetrovki:
“Ne vem točno, kaj se je zgodilo. Želel sem si ogledati posnetek, a mi sodniki niso dovolili. So pa na naši klopi dejali, da enajstmetrovka je bila. Jaz akcije nisem videl, zato težko govorim.”

O poškodbi Luke Bobičanca:

“Dobil je udarec v gleženj. Žoga je priletela v njegovo stopalo in mu ga obrnila. Mislim pa, da ne bo nič hujšega. Upam, da bo do sobote in naše naslednje tekme nared.”

O odzivu Mure po vodstvu:
“Tokrat smo se odzvali bolje kot na zadnjih tekmah. Morda tudi zato, ker smo do vodstva prišli v zaključku polčasa in nasprotnik ni imel priložnosti, da se takoj vrne. Ne verjamem pa, da imamo s tem težave. To, da so se nam na zadnjih tekmah po vodstvu dogajali padci, je bolj splet okoliščin. Ne gre za padec koncentracije. Danes smo suvereno branili vodstvo in, kot sem že rekel, bili nekajkrat blizu povišanju vodstva.”