Pozitivni učinki pravil? Slovenska liga je najmlajša na svetu

Nogomet 14. Nov 20239:24 2 komentarja
Foto: Jure Banfi

Mednarodni nogometni observatorij CIES je v sveži raziskavi objavil, da v nobeni drugi nogometni ligi na svetu mladi nogometaši ne dobivajo več priložnosti kot v Prvi ligi Telemach.

Sveža raziskava priznanega opazovalca nogometnega dogajanja po svetu CIES kaže na to, da je slovenska liga unikum v nogometnem svetu. Prva liga Telemach je namreč liga, v kateri priložnost za dokazovanje dobiva največ mladih nogometašev, povprečna starost vseh igralcev, ki so v tej sezoni dobili priložnost med slovensko elito je 24,16 let.

To je precej manj od svetovnega povprečja. V analiziranih 48 prvenstvih širom sveta je to pri številki 26,38 let, slovenski ligi pa se je po svoji mladosti oziroma priložnostih za mlade nogometaše še najbolj približala nizozemska liga, katere nogometaši so v povprečju stari nekaj več kot 24 let in pol. Na nasprotnem delu razpredelnice so savdijska, japonska in kitajska liga, v teh prvenstvih povprečje starosti nogometašev celo presega 28 let.

Cristiano Ronaldo
V azijskih ligah starost močno dvigujejo tujci v jeseni svoje kariere. Foto: Profimedia

Vzgoja mladih Slovencev je tudi poslovni model

Spomnimo, v letošnji sezoni imamo v Prvi ligi Telemach dve novi pravili, katerih cilj je večja vključenost domačih mladih nogometašev na tekmah državnega prvenstva. Čeprav so odzivi na novo realnost precej mešani, določeni vzvodi očitno delujejo, kar dokazuje tudi oktobrska raziskava observatorija CIES.

“Rezultati so že vidni, tako v članski kot v mlajših reprezentancah, ki vse v zadnjem obdobju igrajo zelo, zelo dobro. Vse te stvari delamo zato, da bo bolje klubom. Koga bodo prodali, če ne mladega Slovenca? Tudi z vidika posla je to pravilo pozitivna stvar,” je nedavno za Sportklub razmišljal eden od idejnih očetov novega pravila Miran Pavlin, direktor slovenskih reprezentanc NZS.

Miran Pavlin. Foto: Uroš Skaza

Analiza, ki je zajemala več kot 20.000 nogometašev širom sveta, je razkrila tudi nekatere druge parametre državnih prvenstev. V slovenski ligi je tako še vedno relativno visoko število tujcev (44,8 %), kar pa je še vedno precej manj od lige, v kateri igra največ tujih nogometašev. To je ciprska, v kateri je več kot 70 % nogometašev iz drugih držav.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje