‘Prvenstvo je maraton, Maribor se bo boril za naslov prvaka’

Nogomet 23. Dec 202318:00 0 komentarjev
Marcos Tavares; FOTO: Jure Banfi

Ob zaključku jesenskega dela prvenstva smo se pogovarjali z najboljšim strelcem v zgodovini Prve Lige Telemach Marcosom Tavaresom. Brazilsko-štajerski golgeter je prepričan, da bo prvenstvo po novem letu še zelo zanimivo.

Tavares v štajerskem ponosu opravlja funkcijo pomočnika športnemu direktorju Marku Šulerju.

Brazilski nogometaš s slovenskim potnim listom in ljubljenec mariborskega občinstva je igralec z največ nastopi in goli (159) pri NK Maribor, igralec z največ goli in nastopi na evropskih tekmah za vijoličasti klub in tisti, ki je v slovenski ligi dosegel najhitrejši gol – to mu je uspelo po le osmih sekundah.

Za Sportklub je dejal, da kljub visoki prednosti vodilnega Celja, ki pred pomladjo znaša deset točk pred Olimpijo in kar 19 pred četrtim Mariborom, v Ljudskem vrtu niso obupali nad tem, da bi junija proslavljali že 17. “zvezdico”. V slogu regije, je Marcos odgovoril povsem sproščeno: “Če ima Maribor možnosti za naslov prvaka? Ima, seveda! Prvenstvo si predstavljajte kot maratonski tek, zdaj smo komaj na polovici. Verjamem, da bom s športnim direktorjem, strokovnim štabom in trenerjem oblikovali pravo ekipo in se borili za naslov prvaka. Počakajmo, morda bo zraven tudi kakšen Brazilec (smeh).”

Foto: MaPa

Ko je beseda nanesla na državno izbrano vrsto, je ikona vijoličastih povedala naslednje: “Uvrstitev na EURO smo vsi pričakovali, zdaj lahko samo še uživamo. Dobili smo zahtevno skupino, a če bodo imeli fantje osredotočenost in garali vsako tekmo do konca, lahko tudi na turnirju naredimo nekaj več. Tekme si nameravam ogledati tudi v živo, navijam za Slovenijo!”

Odlikovanje najvišje uradne osebe

Predsednica Nataša Pirc Musar je v četrtek prvič v svojem mandatu podelila odlikovanja Republike Slovenije. Na športnem področju jo je, ob osemnajstih ostalih, prejel tudi Tavares, in sicer za navdihujoče športne dosežke, vlogo pri prepoznavnosti Slovenije v svetu ter za spodbujanje solidarnosti in dobrodelnosti. Kot so poudarili v obrazložitvi, je za Tavaresa, ki je od leta 2012 slovenski državljan, Slovenija zdaj dom, v Brazilijo pa odhaja na dopust. Tavares je z Mariborom petkrat osvojil naslov državnih prvakov, trikrat pokal Slovenije in dvakrat slovenski superpokal. Dvakrat je klub popeljal v ligo prvakov in trikrat v evropsko ligo.

Navezal se je še na nogomet v domovini: “Selitev Santosa v drugo ligo resnično nisem pričakoval, saj gre za nepredstavljivo velik klub, Palmeiras pa ima v 17-letnem Endricku redko viden talent. Spomnim se, da je tudi Ronaldo (Luiz Nazario de Lima op. a.) že pri tej starosti osvojil svetovno prvenstvo, sicer kot rezerva. Glede na to, da trenutni brazilski reprezentanci manjka take sorte igralec, močno upam, da ga bodo že takoj uporabili.”

Foto: Jure Banfi

Poklicno kariero je Tavares končal maja 2022, klub se mu je poklonil tako, da je “upokojil” dres z njegovo številko 9. Za izjemne dosežke v nogometu in promocijo mesta Maribor v svetu pa je prejel tudi mestni pečat mestne občine Maribor.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!