Riera: “Čutim, da lahko ekipo in igralce še izboljšam”

Nogomet 16. Okt 20222:04 0 komentarjev
FOTO: Uroš Skaza.

"Bili smo edina ekipa na igrišču, saj smo si želeli treh točk, nasprotnik pač ne," je po minimalni zmagi na derbiju proti Mariboru dejal trener nogometašev Olimpije Albert Riera. Vodilni Ljubljančani imajo po trinajstih krogih Prve lige Telemach pred velikim tekmeci zdaj že 16 točk prednosti.

Nogometaši Olimpije so dobili še drugi derbi proti Mariboru v letošnji sezoni. Potem ko so bili že v Ljudskem vrtu boljši z 2:0, so se treh točk veselili še pred domačim občinstvom v Stožicah. Ljubljančani so na dvoboju, ki je bil zaradi pirotehnike na igrišču prekinjen kar trikrat in posledično podaljšan za več kot 20 minut, slavili po uspešno izvedeni najstrožji kazni Maria Kvesića v 92. minuti.

Zadetek Maria Kvesića:

“Potrebovali smo zmago in te tri točke. Ko pogledaš rezultat in vidiš, da smo zmagali po enajstmetrovki, morda ni videti prepričljivo, a poglejmo številke. Podaje, nadzor, odstotek posesti, število strelov … Sam mislim, da smo bili precej boljši od nasprotnika in želim, da je tako vsako tekmo,” je po obračunu dejal znova zelo zgovorni trener Olimpije Albert Riera.

Kljub neatraktivnemu prvemu polčasu, ki ga je v zaključku začinila izključitev gostujočega branilca Svena Šoštariča Karića, je domača zasedba za razliko od anemične gostujoče pokazala večjo željo po zmagi. Vseeno je njena terenska premoč do izraza prišla šele v zadnje pol ure dvoboja. Tedaj si je priigrala več zrelih priložnosti za vodstvo, a so bili Svit Sešlar, ki je v 73. minuti zatresel prečko, in soigralci pred vrati Ažbeta Juga premalo zbrani.

“Derbi vedno primerjam s finalom. To so tekme, kjer ni pomembno, kako igraš, ampak, da jih dobiš. Užival sem v vzdušju in želel bi si, da bi tako bilo na vsaki tekmi. A tudi ko zmagamo, delamo napake in ko izgubljamo, včasih na igrišču počnemo dobre reči. Prepričan sem, da bodo igralci zmago proslavili. Morajo jo. Če je ne bodo, jih bom pojutrišnjem kaznoval. A verjetno ne bodo razmišljali, kako so zmagali, ampak le o osvojenih treh točkah. Spoštovanje celotni ekipi,” je povedal Španec na klopi vodilne zasedbe Prve lige Telemach, ki ima zdaj že 16 točk prednosti pred štajerskim tekmecem.

Kaj je Albert Riera še povedal po tekmi:

Foto: Jure Banfi

O tekmi:

“Ne vem, če ste bili pozorni, a trije branilci, s katerimi smo igrali, štejejo 18, 20 in 21 let. Glede na način, kako igrajo in podajajo žogo vezistom, si zaslužijo nekaj več spoštovanja. Seveda prejemamo zadetke, a smo ekipa, ki gre vsakič po tri točke.

Ni pomembno proti komu igramo ali na katerem stadionu. Seveda bomo tudi izgubljali, vendar bomo šli vselej po tri točke. Smo moštvo, ki želi izsiliti napako pri nasprotniku in ne moštvo, ki nanjo čaka. Tako je bilo danes. Šli smo po tri točke. Bili smo edina ekipa na igrišču, saj smo si želeli treh točk, nasprotnik pač ne.”

O tem ali je pričakoval boljši Maribor:

“Maribor je igral na enak način kot v zadnjem obdobju. Taktično smo vedeli, kje bomo imeli prostor, saj sta bila Ratnik in Karamatić povsem sama v prvem polčasu. Zavedali smo se, da sta Tolić in Kronaveter fantastična z žogo, a ne marata teči za njo. Počasi smo morali napredovati v igri in ta se je spremenila, ko smo tudi mi začeli posegati po spremembah.

Lahko ste videli, da smo igrali s štirimi osrednjimi branilci, zaradi česar smo bili manj prodorni. To smo si želeli v prvem polčasu. V drugem smo igrali bolj v globino. Tretji korak je bil, da v napadu zaigramo z dvema napadalcema. Tako sem si zamislil tekmo. Lahko bi zadeli že prej, lahko bi tudi prejeli zadetek iz protinapada. A mi smo bili tisti, ki smo si želeli imeti žogo in smo vedeli, kako igrati. Tako sem zastavil organizacijo, vse pa je bilo odvisno od igralcev. S kvaliteto, ki jo imajo, lahko spremenijo potek igre in naredijo razliko.”

O drastično spremenjenem odnosu z navijači, ki so želeli zmago proslaviti z njim:

“Nikoli ne grem proslavljati z navijači. Ko sem bil še igralec, je bilo seveda drugače. Čutil sem se pomembnega, saj sem bil akter. Sam sem zdaj nepomemben in se ne počutim tako. Igralci so tisti, ki zmagujejo. Jaz sem na klopi, za črto. Morda malo potečem, a igralci zmagujejo, zato si tudi oni zaslužijo aplavz. Kapetan in navijači so želeli, da sem tam z njimi, čeprav mi to ni bilo najbolj všeč.

Velikokrat sem sicer že povedal, da se mi ni treba opravičevati. Od prvega dne sem vedel, da do protestov navijačev ni prišlo zaradi mene. V klub sem verjetno prišel v najslabšem možnem trenutku. A navijači so povsod isti. Tako tudi mora biti. Ko ekipa igra dobro, so srečni, ko ni tako, bodo to pokazali klubu in ekipi. Tako je povsod. Res je, da so se opravičili, a se jim ne bi bilo treba. V nogometu šteje le rezultat in od prvega dne sem dejal, da če ne bomo zmagovali ter ekipo spremenil v zmagovalno, se bom vrnil domov. Zdaj čutim, da lahko ekipo in igralce še izboljšam.”

Foto: alesfevzer.com

O tem, kako močno sporočilo so poslali z zmago na derbiju po visokem porazu proti Bravu:

“Proti Muri smo v prvem polčasu zaostajali z 0:2 in nato zmagali s 3:2. Morda veste, kdo so bili naši trije branilci? Bili so isti kot proti Bravu. Drugi polčas proti Muri je bil naš najboljši v celotni sezoni. Karamatić, Pascal Estrada, Ratnik. Proti Bravu: Karamatić, Pascal Estrada, Ratnik.

To je nogomet. Verjamem, da imamo tudi ostali slabe dni. A od vseh nas je odvisno, da ohranimo željo po zmagi. Ničesar jim ne morem zameriti. Ne smete pozabiti niti, da se ne branimo le s tremi. Celotna ekipa se brani in celotna ekipa napada.”

O tem, kaj se je naučil od tokratne tekme z Mariborom:

“Tehnično in taktično to morda ni bila naša najboljša tekma. Že večkrat ta teden sem ponavljal, kakšen bo obračun. Včasih moraš pred tekmo igralce aktivirati in motivirati, ta teden jih je bilo treba pomiriti. Vedel sem, da je treba zaradi intenzivnosti tekme, vzdušja in navijačev doseči gol z eno podajo. Treba je najti rešitev in ostati miren. To ni lahko, saj želiš tekmo, kot je bila današnja, čim prej dobiti.”

O dobrem vzdušju v ekipi:

“Vprašajte igralce, kako želijo igrati. Ko igraš v tako dobrem vzdušju, preprosto uživaš. Ne pozabite, da tako igramo zaradi ljudi, zaradi navijačev. Nogomet je predstava. Ne šteje le lepa igra, temveč tudi, kako igramo. Če igraš boljše in tako, kot si sam zamislim, si bližje zmagi. Potruditi se moramo, da igramo dober in lep nogomet.

O tem, ali se je pri enajstmetrovki obrnil stran zaradi vraževerja ali živcev:

“Zaradi vsega. Kar se tiče enajstmetrovk, smo jih zgrešili več, kot smo pričakovali. Ne bom rekel, da so najstrožje kazni loterija, saj je veliko odvisnega od izvajalca, kakovosti vratarja in še marsičesa. A v tej sezoni smo jih zgrešili že veliko, zato nisem bil prepričan. Če bi lahko sam streljal, bi to storil. Prepričan sem, da je bilo moje srce mirnejše od Kvesićevega. Vesel sem, da smo zadeli. Pogovarjali smo se o enajstmetrovkah. Če jih toliko zgrešiš, jih moraš vzeti resno, a glede tega se nisem nikoli pritoževal.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!