Riera se ne strinja z Guardiolo in v vlogo favorita postavlja Maribor

Nogomet 14. Apr 202313:00 0 komentarjev
Foto: Jure Banfi

Zadnji prvenstveni večni derbi je pred vrati. Albert Riera pa vanj vsaj navzven vstopa pravzaprav nenavadno miren. Tokrat je Španec v vlogo favorita pred derbijem postavil celo Maribor, razmišlja pa tudi o tem, da morda tokrat ne bo nujno zmagala boljša ekipa, ampak tista, ki bo storila manj napak.

Ko smo pred sezono preučevali koledar Prve lige Telemach in ugotovili, da je v 30. krogu, torej šest krogov pred koncem prvenstva, na sporedu večni derbi med Olimpijo in Mariborom, smo seveda razmišljali o tem, da bi lahko bil ključen v boju za naslov državnega prvaka. In ta naša želja je bila uresničena, a ne v takšni obliki, kot smo upali nevtralni spremljevalci nogometnega dogajanja v Sloveniji.

Derbi bi namreč lahko postal odločilen celo do te mere, da bi že pet krogov pred koncem prvenstva ostali brez vsakršne drame in vprašanja o tem, kdo bo v tej sezoni osvojil slovenski državni nogometni naslov. Trener Olimpije Albert Riera je tako ali tako že zdaj prepričan, da o tem, kdo bo prvak, ni nobenega dvoma.

“Liga se ne začne oktobra, prvak bo najboljša ekipa po 36 tekmah. Ni dovolj, da dobro igraš šest mesecev. Ni dvoma, da bomo prvaki. Ne vem, kdaj, ampak bomo. Tudi potem pa ne bomo šli na počitnice, ampak bomo lovili maksimalen seštevek točk. V maju dobiš lovoriko, osvajaš pa jo skozi celotno sezono,” poudarja Španec na klopi zmajev.

V nadaljevanju preverite, kako Riera pred večnim derbijem gleda na mariborske “bombice” glede sodnikov, izveste pa tudi, kako in zakaj Maribor postavlja v vlogo favorita ter v čem se ne strinja s slovitim trenerjem Manchester Cityja Pepom Guardiolo.

Špance je med drugim razkril, kakšen je zdravstveni karton Olimpije pred obračunom večnih tekmecev, analiziral pa je tudi razloge za rezultatski padec zmajev v drugem delu sezone.

FOTO: Jure Banfi.

O čem pred večnim derbijem razmišlja Albert Riera

O stanju ekipe pred večnim derbijem

Smo zelo motivirani in osredotočeni na tekmo. Derbi je derbi in šteje več kot tri točke. Vemo tudi, kakšno je stanje na lestvici. Po koncu tekme lahko ostane na voljo še petnajst točk in mi smo lahko petnajst točk pred zasledovalci.

Po porazu smo znova lačni dokazovanja, doslej nam še ni dvakrat zapored spodletelo. Ta želja po novem uspehu je bila na vseh treningih pred derbijem zelo očitna.

O tem, kakšno tekmo pričakuje

Ne bomo spreminjali svojega načina igre. Pričakujem, da bomo mi tisti, ki bomo nadzorovali potek tekme in da bomo imeli žogo v svojih nogah. Ne poznam ekipe, ki bi uživala brez žoge. Je pa dejstvo, da nasprotniki prežijo na naše napake, a samo zato, ker gre za derbi, ne bomo spreminjali naše filozofije.

Maribor bomo skušali potisniti na njihovo polovico in jih prisiliti, da bodo veliko tekli za žogo. Sami bomo iskali situacije dva na ena, ki lahko pripeljejo do priložnosti. Remi za nas ne bo dovolj, gremo na zmago. Imamo več načrtov, kako priti do nje, pripravljenih imamo tudi nekaj presenečenj. Ponavljam, osredotočeni smo na zmago.

FOTO: Aleš Fevžer.

O tem, da se ne strinja s Pepom Guardiolo, ki pravi, da uživa v nogometnem aprilu in maju, ko se odločajo boji za lovorike

Prvenstva se ne zmagujejo marca, aprila ali maja, ampak od prve tekme. Če pogledamo zadnjih dvanajst tekem, je Maribor najboljši v ligi. Od oktobra je izgubil le tekmo z Muro, kar veliko pove o tem, za kako dobro ekipo gre. A veliko pove tudi o Olimpiji, ki še vedno drži varno razdaljo.

Liga se ne začne oktobra, prvak bo najboljša ekipa po 36 tekmah. Ni dovolj, da dobro igraš šest mesecev. Ni dvoma, da bomo prvaki. Ne vem, kdaj, ampak bomo. Tudi potem pa ne bomo šli na počitnice, ampak bomo lovili maksimalen seštevek točk. V maju dobiš lovoriko, osvajaš pa jo skozi celotno sezono.

V pokalu je malce drugače, želimo ga osvojiti, a po eni tekmi lahko izpadeš. Prvenstvo ima zame večjo vrednost. Lestvica vedno pove resnico. V tem se torej ne strinjam z Guardiolo, ampak tudi prijatelji se ne razumemo glede vsega.

O tem, kdo je pred derbijem favorit

Maribor je favorit. Ampak tudi mi smo bili favoriti pred tekmo z Bravom. Nogomet je zanimiv ravno zato, ker je nepredvidljiv. Mariboru gre dobro, a že dolgo niso igrali z Olimpijo. Čaka jih težak nasprotnik, enako pa velja tudi za nas.

Recimo, da so v vlogi rahlega favorita. Recimo razmerje 51 – 49. Pripravljamo se na tekmo, tako kot na vse ostale. Tri točke so bile na voljo proti Bravo in tri točke so na voljo tokrat. Je pa res, da imaš v vsaki sezoni nekaj tekem podčrtanih z rdečo. In ta je takšna.

O kulisi, ki se obeta na derbiju

To je privilegij. Nogomet je šov in čim več tekem si želimo igrati pred polnimi tribunami, ki ti dajo dodatno motivacijo. Nogomet je najbolj popularen šport na svetu zaradi navijačev, novinarjev, vse skupaj mu daje ta poseben čar.

FOTO: Aleš Fevžer.

O sodnikih

Še vedno čakam, da še enkrat odigramo prejšnji derbi od 80. minute. Ta dokument (pokaže izjavo podjetja Hawkeye, da je na derbiju zatajil sistem VAR, op. a.) dokazuje, da smo edini klub, ki je zaradi napake dobil uradno opravičilo.

Zdaj pa slišim, da ima Maribor smolo s sodniki. O tem nima smisla govoriti. Pazijo naj, o čem govorijo, saj smo mi edina ekipa, ki je zaradi napake dobila uradno opravičilo. Zaradi sodnika ni nihče v prednosti. Sodniki ne dosegajo zadetkov. So naš servis. Glavni akterji pa morajo biti igralci.

Če govorimo o sodnikih, samo zmedemo ljudi, ki potem o sodnikih razglabljajo v barih, v debatah s prijatelji. Naj govorijo o Elšniku, Vidovšku, Jugu, Iličiću … Noben sodnik napake ne naredi namenoma.

Elšnik: Naj derbi sodi Vinčič

Svoje mnenje o tem, da Mariborčani pred tekmo vršijo pritisk na sodnika Mateja Juga, je izrazil tudi kapetan Olimpije Timi Max Elšnika.

“To je nekakšno preventivno iskanje alibija. Del šova. S tem se ne ukvarjam. Sam bi najraje videl, da je sodnik Slavko Vinčič, ker je ‘njihov’ oziroma domačin iz Maribora. Je naš najvišje rangirani sodnik in ne bi imel nikakršnih problemov s tem, da on sodi derbi,” poudarja ljubljanski kapetan.

O slabi učinkovitosti Olimpije na zadnjih tekmah

Res je, to je problem. Na zadnjih osmih tekmah smo proti vratom nasprotnika streljali 116-krat, Maribor pa 105-krat. Majhna razlika. 50-krat smo streljali v okvir vrat, 43-krat Maribor. To niso najboljši odstotki. Je pa Maribor dosegel 15 golov, mi pa 6.

Tu je razlika in delamo na tem. Nimamo čudežne palice, a če smo prej dvakrat na teden vadili zaključke, jih zdaj trikrat. Čeprav že vso sezono nimamo klasičnega napadalca, smo prej dosegali zadetke. V tem ni težava.

O zdravstvenem stanju ekipe pred derbijem

Vidovšek je pripravljen. Že isti večer po poškodbi mi je poslal sporočilo, da je pripravljen. Rekel sem mu, pripravljen si na počitek. Je pa lepo opaziti ta žar, željo po igranju. Jasno, glavno besedo ima zdravnik, ampak Vidovšek bo nared za derbi.

Imamo še dva treninga, trenirata tudi Marcel Ratnik in Admir Bristrić, odločitev glede njunega nastopa bom sprejel tik pred tekmo. Za zdaj delujeta dobro in nimata posebnih težav.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!